Vlada "češlja" dokumentaciju za Bukovicu

Ministarstvo ekonomije provjerava da li je bilo propusta u postupku davanja koncesija za izgradnju mini hidroelektrane Bukovica 1 i Bukovica 2
4221 pregleda 5 komentar(a)
Rijeka Bukovica, Foto: Ekološki pokret Gornja Bukovica
Rijeka Bukovica, Foto: Ekološki pokret Gornja Bukovica

Predstavnici Ministarstva ekonomije provjeravaju da li je bilo propusta u postupku davanja koncesija za izgradnju mini hidroelektrana “Bukovica 1” i “Bukovica 2”.

Iz resora kojim rukovodi ministarka Dragica Sekulić, “Vijestima” je odgovoreno da pažljivo razmatraju dokumentaciju koju su im dostavili iz nevladine organizacije Ekološki pokret Donja Bukovica (EPDB).

Ta NVO i mještani sela koja gravitiraju Bukovici prošle sedmice su Sekulićevoj i premijeru Dušku Markoviću poslali pisma u kojima je naveden i obrazložen niz propusta prilikom davanja koncesije za izgradnju mHE Bukovica.

“Na osnovu pitanja koja ste postavili kabinetu premijera, a koja se odnose na izgradnju HE na Bukovici obavještavamo vas da su u Ministarstvo ekonomije pristigle primjedbe NVO Ekološki pokret Donja Bukovica. Pažljivo razmatramo dokumentaciju, u kontaktu smo sa svim nadležnim institucijama i blagovremeno ćemo obavijestiti javnost o svim narednim koracima”, odgovorila je “Vijestima” Marina Šaković iz Biroa za odnose sa javnošću ME.

“Vijesti” su Markovića pitale da li je pregledao listu primjedbi koje mu je NVO EPDB dostavio, a koje se odnose na propuste koje su oni evidentirali od trenutka donošenja Odluke o davanju koncesije za izgradnju mHE na vodotoku Bukovica, do izdavanja građevinske dozvole i otpočinjanja pripremnih radova na probijanju pristupnog puta, ili eventualno zadužio nadležno ministarstvo da pregleda dostavljeni materijal.

Upitan je i da li je utvrđeno je li u tom postupku zaista bilo propusta i eventualnih zloupotreba, koji bi rezultirali raskidom ugovora o koncesiji, kao i da li je ME, kako im je to nedavno naredio još jednom pogledalo svaki dokument vezan za dodjele koncesija za mHE u Crnoj Gori i jesu li utvrđene eventualne nepravilnosti, propusti i zloupotrebe. Čuvari Bukovice i NVO EPDB konstatovali su da su Vlada, Opština Šavnik i firma Hydra MNE napravili niz propusta od trenutka donošenja Odluke o davanju koncesije za izgradnju mHE na vodotoku Bukovica, do izdavanja građevinske dozvole i otpočinjanja pripremnih radova na probijanju pristupnog puta.

Na listi primjedbi dostavljenih Markoviću i Sekulićevoj nalazi se devet obrazloženih propusta koje su evidentirali, a poslali su im i mnoštvo dokumentacije koja to potkrepljuje.

U tim spisima, koji su dostavljeni i “Vijestima” piše da Vlada nije u roku, koji je predvidjela, potpisala ugovor sa koncesionarom. Odluka o davanju koncesije donijeta je na sjednici od 6. oktobra 2016. i u njoj se navodi da će se ugovor zaključiti u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu, a ugovor je potpisan 13. januara 2017.

U pismima poslatim Markoviću i Sekulićevoj predložili su da zbog propusta ukinu izdate koncesije za izgradnju malih hidroelektrana na vodotoku Bukovica, raskinu ugovor o koncesiji, ponište građevinske dozvole i prihvate inicijativu za izradu studije zaštite za područje te rijeke.

Istakli su da je prilikom predstavljanja Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu izgradnje hidroelektrane predstavnik investitora priznao da je falsifikovao potpis jednog od eksperata, člana multidisciplinarnog tima, koji je, navodno, učestvovao u izradi istog. Osim toga, obrazložili su da bi se izgradnjom mHE uništio riblji fond, ali i skreću pažnju na “vrlo važan propust Opštine Šavnik i investitora” - akt Sekretarijata lokalne uprave kojim je firmi Hidra MNE na nezakonit način obezbijeđena prava i enormna materijalna korist, čime su ugroženi interesi i nanesena šteta lokalnom stanovništvu.

Ministarstvo ekonomije provjeriće i da li je laž i manipulacija taj dokument, u kom piše da na potezu gdje je planirana gradnja mHE Bukovica 1 ne postoji vodoizvorište za snabdijevanje mještana, da lokalno stanovništvo ne koristi rijeku za navodnjavanje njiva, napajanje stoke i da ne postoji zvanični plan da se u budućnosti rijeka koristi za navodnjavanje njiva.

Primjedbe su im dostavili nakon što je premijer Marković zadužio Ministarstvo ekonomije, kao koordinatora, da preispita dokumentaciju izdatu od svih crnogorskih institucija.

Prije nepun mjesec na mjestu na kom čuvari rijeke stražare, konzorcijum “Hydra MNE” započeo je pripremne radove na gradnji mini hidroelektrana “Bukovica 1” i “Bukovica 2”. Koncesiju na vode Bukovice ta firma dobila je na 27 godina. Vlasnici “Hydra MNE” su Milovan Maksimović, brat od ujaka predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i Jovan Gordijan. Izvršni direktor je Boban Garović.

“Marković da naredi hitnu obustavu radova”

Čuvari Bukovice kazali su juče da su razočarani ignorantskim stavom lokalne, ali i državne vlasti.

“Očekivali smo da će Vlada na jučerašnjoj sjednici razmatrati mogućnost da ukine koncesije, ili makar da donesu zaključak da se radovi obustave do konačnog sagledavanja situacije, ali od toga nije bilo ništa”, kazali su oni juče “Vijestima”.

Ponovili su da većina bukovičkih stražara porodice izdržava od poljoprivrede i da ih takvo ignorisanje njihovih zahtjeva ekonomski ugrožava.

“Premijer Marković mora razumjeti da mi nemamo drugih izvora, da nam porodice trpe i apelujemo da što prije razmotri makar obustavu radova. Vrijeme se proljepšalo i njiva nas čeka, ali mi ipak ostajemo da branimo rijeku”, rekli su juče Bukovičani “Vijestima”.

Lokalna vlast traži pristalice stavljanja rijeke u cijevi?

Mještani koji skoro mejsec čuvaju rijeku od mašina “Hydre MNE” juče su rekli da imaju dojavu da lokalna vlast pokušava da okupi par Šavničana koji se ne protive gradnji, kako bi u svijet poslala sliku da cu građani te opštine saglasni da rijeku stave u cijev. “

Do nas je danas došla vijest da će sjutra u MZ Boan, kroz koji Bukovica ne protiče, održati prezentaciju mHE i govoriti o navodnoj blagodeti koju će nam to donijeti. To će sve slikati kako bi opet manipulisali javnošću da je većinsko stanovništvo za izgradnju mHE, što je laž. Pokušavamo da dobijemo informacije o tome, ali uzalud, jer naš predsjednik Opštine ignoriše ljude koji čuvaju opšte dobro”, rekli su oni juče.

Na sajtu Opštine Šavnik nije objavljen poziv za prezentaciju prednosti mHE, koji bi navodno trebalo da bude održan danas u Boanu.

Bonus video: