Potpisan Protokol o saradnji sa srpskom policijom tokom turističke sezone

Službenici Uprave policije Crne Gore će, takođe, radno boraviti na hrvatskom primorju
639 pregleda 0 komentar(a)
Sa potpisivanja dokumenta, Foto: Uprava policije
Sa potpisivanja dokumenta, Foto: Uprava policije

Pomoćnik direktora Uprave policije Crne Gore Nikola Janjušević juče je potpisao Protokol o saradnji tokom ljetnje turističke sezone sa direktorom Direkcije policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije Vladimirom Rebićem, na osnovu kojeg će, kao i prethodnih godina, policijski službenici iz Srbije boraviti radno na našem primorju tokom ljetnjih mjeseci.

"Kako je to predviđeno Protokolom, i ove godine, osme zaredom, policijski službenici iz Republike Srbije će biti upućeni na rad u Crnu Goru tokom narednih ljetnjih mjeseci, gdje će na primorju zajedno sa crnogorskom policijom raditi na prevenciji i suzbijanju kriminala. Osim Republike Srbije, crnogorska policija u cilju ostvarivanja efikasnije međunarodne policijske saradnje i ove turističke sezone će ugostiti policijske službenike iz Italije, Hrvatske, Albanije, Sjeverne Makedonije a ove godine po prvi put kolege iz Rumunije. Oni će tokom ljeta biti radno angažovani na crnogorskom primorju i sa službenicima crnogorske policije", saopšteno je iz Uprave policije.

Službenici Uprave policije Crne Gore će, dodaje se, po istom principu radno boraviti na hrvatskom primorju.

"Podsjećamo da je projekat razmjene policijskih službenika počeo sa realizacijom 2012. godine i obuhvatao je kolege iz Hrvatske, Srbije i Albanije, a 2013. godine proširena je saradnja sa policijama Sjeverne Makedonije i Italije, dok je ove godine crnogorska policija potpisala Memorandum sa Rumunijom, pa je sardanja proširena i sa ovom državom. Jedino sa policijom Hrvatske razmjena funkcioniše na bazi reciprociteta, dok iz ostalih pet zemalja policijski službenici radno borave na našem primorju", navodi se u saopštenju.

Iz Uprave policije ističu da su dosadašnja praksa i iskustva koja se tiču saradnje policija i razmjene policijskih službenika ovih država u toku turističke sezone dali jako dobre rezultate kako u prevenciji, otkrivanju i rasvjetljavanju krivičnih djela, tako i u razvoju i jačanju kvalitetnih odnosa partnerskih policijskih službi.

Bonus video: