Sve više osnovaca na sportskim takmičenjima u školama

U protekloj školskoj godini đaci su odigrali preko 300 utakmica, oboren rekord u odnosu na godinu ranije
233 pregleda 0 komentar(a)
portovi u kojima se djeca takmiče su košarka, rukomet i odbojka, Foto: Luka Zeković
portovi u kojima se djeca takmiče su košarka, rukomet i odbojka, Foto: Luka Zeković

Preko 300 utakmica u kojima je učestvovalo oko 2.500 djece, odigrano je tokom nedavno završene školke godine, čime je oboren rekord u odnosu na godinu ranije, kada je, nakon duže pauze, ponovo uspostavljen sistem školskih sportskih takmičenja.

To se navodi u informaciji Vlade o realizaciji školskih sportskih takmičenja za 2018/19, koja je objavljena nakon sjednice u četvtrak.

Školska takmičenja podrazumijevaju stalno odigravanje utakmica između škola. Kada je prije dvije godine sistem školskih takmičenja uspostavljen ponovo, u njemu je prvi put aktivno učešće uzelo 67 osnovnih škola. Odigrano je preko 200 utakmica, obuhvaćeno oko 2.000 djece i preko 150 nastavnika fizičkog vaspitanja, što je ocijenjeno kao “najbrojnije školsko sportsko takmičenje koje je do sada organizovano u Crnoj Gori”. Sa preko 300 utakmica, 2.500 djece i preko 160 nastavnika fizičkog, u školskoj 2018/19. taj rekord je oboren.

Za nastavnike i koordinatore koji su uključeni u realizaciju projekta školskih sportskih takmičenja, Ministarstvo sporta će za ovu školsku godinu isplatiti ukupno 13.770 eura.

Organizovane su košarkaške, rukometne, te odbojkaške utakmice.

U dokumentu resora na čijem je čelu Nikola Janović, navodi se je Kupove sistema za dječake i djevojčice i dječake uzrasta 6. i 7. razred, te finalnu utakmicu Lige sistema u rukometu za dječake uzrasta 8. i 9. razred, pratilo oko 2.000 gledalaca.

“Ključni benefiti takmičenja u organizaciji Ministarstva sporta i mladih su povećanje broja djece koja se bave školskim sportskim aktivnostima, podizanje nivoa svijesti kod djece o značaju bavljenja sportom kao i druženje djece i nastavnika kroz afirmaciju zdravih stilova života”, navodi se u dokumentu.

Kroz takmičenja, djeca se međusobno upoznaju i upoznaju druge crnogorske gradove, nacionalni savezi se, kako navode iz resora Janovića, uključuju u školske sportske aktivnosti i podstaknuti su da u nastavni plan i program uvrste svoje sportske programe za djecu, a isplaćivanjem dnevnica za realizovane aktivnosti, nastavnici su motivisani da daju dodatan doprinos u radu sa djecom.

Bonus video: