Džomić: Bili smo u pravu, nema preknjižavanja crkvene imovine

On je kazao da se pokazalo kako su netačna uvjeravanja predstavnika vlasti da je Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje o predlogu zakona
11713 pregleda 81 komentar(a)
Džomić i mitropolit Amfilohije, Foto: Filip Roganović
Džomić i mitropolit Amfilohije, Foto: Filip Roganović

Nakon današnjeg objavljivanja mišljenja Venecijanske komisije o Vladinom predlogu Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske protojerej-stavrofor Velibor Džomić kazao je za Radio Svetigoru da se pokazalo da su netačna uvjeravanja predstavnika crnogorske vlasti da je Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje o predlogu tog zakona.

„U vezi odredbe o crkvenoj imovini pokazalo se da smo istinu zborili kada smo rekli da nema saglasnosti VK za jednostrano preknjižavanje imovine crkava i vjerskih zajednica. Dakle, to nije prošlo, nije dobilo pozitivno mišljenje. A ono što je jako važno, mogućnost, dakle, koja stoji pred državom kao subjektom prava, postojala je i do sada. Ništa novo u odnosu na ono što već danas pa i decenijama svaki subjekt, pa i država kao subjekt prava ima, a to je dostupnost sudskim organima. Nema one ideje da se jednostrano preknjižava imovina na osnovu popisa organa uprave nadležnog za imovinu i da katastar postupa po tome. Naprotiv: svako može da podnese zahtjev, i ja mogu danas da podnesem zahtjev da je vaš stan moj, ali to ne znači ostvarivanje prava po tom zahtjevu“, rekao je on.

Podsjetio je da je upravo to bila intencija člana 62 i 63 ovog Vladinog predloga zakona.

„Ta intencija nije dobila prolaz. To je moguće, samo nakon završene upravno-sudske procedure, upravno-pravne procedure, u slučajevima kada negdje nije završen državni premjer. A tamo gdje su okončani postupci, gdje je sve završeno, gdje već decenijama i godinama postoje pravosnažna rješenja, tamo isključivo putem sudske odluke… I to znači da onaj koji tuži, u ovom slučaju ako bi to bila država, mora da dokaže svoje pravo da je bila vlasnik crkvene imovine. A to je, vjerujte mi, odgovorno tvrdim – nemoguće“, kazao je Džomić.

Dodao je da se iz prvog čitanja ovog mišljenja vidi da, sve i kada bi se desilo da u nekom pojedinačnom slučaju država bude uknjižena kao vlasnik neke seoske crkve, ona nema pravo da utiče na status korisnika da ona određuje „ko će u kakvu crkvu da ide“.

„Venecijanska komisija je u tome izričita. To su, dakle, postupci koji su apsolutno nepotrebni i štetni“, naglasio je on.

Džomić je rekao da i on smatra da ono što jeste kulturno nasljeđe Crne Gore treba da bude štićeno, te da je Zakonom o zaštiti kulturnih dobara ono već zaštićeno.

„Crna Gora treba da dobije jedan moderan zakon koji će biti poštovan od svih, koji će biti prepoznat kao zakon o slobodi a ne kao zakon o pravnom nasilju ili bilo kakvoj drugoj vrsti nasilja, što ne dao Bog nikom“, kategoričan je Džomić.

On je najavio da će obiman tekst mišljenja, koje u sebi sadrži i mnogo drugih tema, u Pravnom savjetu Mitropolije biti podrobno analiziran narednih dana.

„Daćemo i javno saopštenje, jednu pravnu analizu o tome. I mi i dalje, naravno, ostajemo otvoreni za ono što jeste stručan dijalog, što jesu pravna pravila i civilizacijska dostignuća, za ono što jeste opšte dobro ovoga naroda i ove zemlje. Samo tako se može doći do pravoga rješenja. Ovo je pokazalo da jedan pravni akt ima mnogo veliki značaj u društvu kao što je crnogorsko, da može da izazove ogromne probleme. Nadamo se da to nikom nije cilj i želja“, poručio je Džomić.

Bonus video: