MINISTARKA JAVNE UPRAVE U BAKUU

Pribilović: Prioritet Vlade efikasna javna uprava koja će građane staviti na prvo mjesto

729 pregleda 2 komentar(a)
Pribilović na potpisivanju Deklaracije o namjeri za osnivanje ASAN Međunarodne asocijacije subjekata za pružanje javnih usluga, Foto: MJU
Pribilović na potpisivanju Deklaracije o namjeri za osnivanje ASAN Međunarodne asocijacije subjekata za pružanje javnih usluga, Foto: MJU

Prioritet Vlade Crne Gore je uspostavljanje efikasne, racionalne i transparentne javne uprave koja će postaviti građanina na prvo mjesto i uspostaviti visok nivo otvorenosti i trasparentnosti javnih institucija u eri savremenih informacionih tehnologija, kazala je ministarka javne uprave (MJU) Suzana Pribilović.

Ona je učestvovala na UN Forumu za javne usluge (UNPSF), na temu "Postizanje ciljeva održivog razvoja kroz efikasno pružanje usluga, inovativnu transformaciju i odgovorne institucije”, u Bakuu, Republika Azerbejdžan, saopšteno je iz MJU.

"Prioritet Vlade Crne Gore je uspostavljanje efikasne, racionalne i transparentne javne uprave. Uprave koja će, u skladu sa savremenim trendovima, postaviti građanina na prvo mjesto i uspostaviti visok nivo otvorenosti i trasparentnosti javnih institucija u eri savremenih informacionih tehnologija", kazala je ministarka Pribilović na panelu koji je organizovala ReSPA na temu “Stanje u oblasti pružanja javnih usluga na Zapadnom Balkanu” u okviru Foruma.

Pribilović je, kako se dodake, istakla da uspostavljanje efikasne, racionalne i transparentne javne uprave nije lak zadatak, ali je imperativ za našu administraciju i preduslov da bi se odgovorilo na globalne izazove.

Zato je ključ u rješavanju ovog izazova u udruživanju zajedničkih kapaciteta. Jedni od drugih možemo mnogo da naučimo i to u svim fazama od dizajniranja usluga do mjerenja zadovoljstva njihovog korišćenja, istakla je Pribilović.

"Konstantno radimo na unapređenju rada elektronske uprave i povećanju broja elektronskih servisa. Kroz novi Zakon o elektronskom potpisu i identifikaciji stvorili smo uslove za kvalitetno elektronsko poslovanje, uspostavili novi sistem zaštite od sajber napada i zahvaljujući stručno i profesionalnom odnosu uspjeli da zaštitimo sistem od sajber napada u prethodnom periodu.Takođe, kroz obezbjeđenje kontinuiteta reformskih procesa, posvećeni smo ispunjavanju standarda i vrijednosti svojstvenih savremenim društvima“, zaključila je Pribilović.

U okviru Foruma potpisana je Deklaracija o namjeri za osnivanje ASAN Međunarodne asocijacije subjekata za pružanje javnih usluga.

Dokument su potpisali ispred Crne Gore ministarka Pribilović i predstavnici Maroka, Indonezije, Afganistana, Turske, Ugande, Azerbejdžana i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Deklaracijom o namjerama, uspostaviće se institucionalna platforma za kontinuiranu razmjenu najboljih praksi i stručnosti u relevantnoj oblasti, kao i promovisanje inovacija u pružanju javnih usluga", poručuju iz MJU.

Preporučujemo za Vas