Berane: Otvorena dvanaesta Ljetnja škola za mlade diplomate

"Crna Gora, kao članica NATO-a i zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, ulaže napore kako bi unaprijedila svoju poziciju u globalnom, međunarodnom kontekstu ", rekao je Bogdanović
587 pregleda 1 komentar(a)
Sa otvaranja, Foto: Tufik Softić
Sa otvaranja, Foto: Tufik Softić

U Beranama je danas otvorena dvanaesta Ljetnja škola za mlade diplomate koja u nazivu nosi ime prvog crnogorskog ministra inostranih poslova i osnivača crnogorske diplomatije Gavra Vukovića.

Otvarajući školu, koja je postala tradicionalna, ministar kulture uVladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović je rekao da sve ono što je vojvoda Gavro postigao i danas predstavlja posebnu inspiraciju generacijama Crnogoraca koji, baveći se dipolmatijom,doprinose pozicioniranju naše države.

"Crna Gora, kao članica NATO-a i zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, ulaže napore kako bi unaprijedila svoju poziciju u globalnom, međunarodnom kontekstu. Jedan od osnovnih preduslova za postizanje ovog cilja upravo je izgradnja kadrovskih kapaciteta, što daje poseban značaj ovom i sličnim programima obuke", rekao je Bogdanović.

Prema njegovim riječima ovogodišnja Ljetnja šjkola poseban akcenat stavlja na ulogu i značaj multilateralne diplomatije.

"To je od posebnog značaja za Crnu Goru, zemlju koja je i u najizazovnim periodima istorije predstavljala stožer mira na Balkanu, bez obzira na svoju slavnu ratničku istoriju. Jer, ne zaboravimo, Crna Gora nikad anije vodila osvajačke ratove, već branila svoju uvijek skupo plaćenu slobodu. Zato naša država danas svoje mjesto u svijetu traži upravo kroz modele multilateralne saradnje, kako na polju bezbjednosti, tako i u oblasti ekonomije, ali i jačanju političkog uticaja", kazao je ministar Bogdanović.

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Danijela Gašparikova podsjetila je na to kako su prije dvanaest godina Ministarstvo vanjskih poslova i UNDP zajedno sa Opštinom Berane krenuli zajednički ali skromno da organizuju Ljetnju Školu, ali je kazala da danas mogu biti zadovoljni postignutim rezultatima.

"Ova škola je do sada iznjedrila više od petsto i pedeset diplomata iz više od šezdeset zemalja iz cijelog svijeta", kazala je Gašparikova.

Ona se u svom obraćanju posebno založila za veće učešće žena u diplomatiji.

"Danas u svijetu imamo svega trideset žena diplomata koje predstaljaju svoje zemlje, ili svega šesnaest odsto. A moramo imati intenciju da i u ovoj oblasti odnos žena i muškaraca bude pedeset-pedeset odsto", dodala je Gašparikova.

Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić je kazao da je „prvi ministar spoljnih poslova Knjaževine Crne Gore ostavio toliko toga što generacije i generacije trebaju i moraju da prihvate kada je riječ o vrijednostima kojima se čuva i njeguje sve ono što može stati u dvije riječi – ljuvav i država“.

„Nezamisliva je bilo kakva istorija crnogorske diplomatije ili crnogorskih odnosa sa najvažnijim evropskim država, bez uvida u Memoare vojvode Gavra Vukovića. I, moram to reći, bilo bi veoma uputno da mnoge crnogorske diplomate i danas temeljno prouče Gavrovu diplomatsku doktrinu", rekao je Šćekić.

Ljetnja škola „Gavro Vuković“ u Beranama tradicionalno postaje mjesto razmjene naučne i praktične misli o savremenim međunarodnim odnosima i diplomatiji.

Vojvoda Gavro Vuković bio je prvi ministar inostranih poslova Crne Gore u vladi kralja Nikole, od 1899. do 1905. godine.

Vojvoda Gavro je sin velikog junaka i senatora Miljana Vukova. Školovao se u Francuskoj, a pravo diplomirao u Beogradu 1872. godine.

Prije nego je postavljen za ministra, obavljao je diplomatske poslove u Carigradu.

Bonus video: