Vodovodu u Atlas banci zarobljeno 425 hiljada eura

Iako je prije roka, nakon što su počela previranja u Atlas banci, budvanski Vodovod izmirio i zatvorio kreditne obaveze koje je imao, gotovo pola miliona „svježeg“ novca, ostalo je zarobljeno na računu
3379 pregleda 2 komentar(a)
Zgrada Vodovoda u Budvi, Foto: Vuk Lajović, Vuk Lajović
Zgrada Vodovoda u Budvi, Foto: Vuk Lajović, Vuk Lajović

Budvanski Vodovod još čeka da naplati 425.000 eura koje su ostale na računu Atlas banke, nakon što je u banci Duška Kneževića, koga potražuje Crna Gora, Centralna banka uvela stečaj.

Iako je prije roka, nakon što su počela previranja u Kneževićevoj banci, gradski Vodovod izmirio i zatvorio sve kreditne obaveze koje je imao, gotovo pola miliona „svježeg“ novca, ostalo je zarobljeno na računu Atlas banke.

“Vijestima“ je u ovoj profitabilnoj opštinskoj firmi zvanično saopšteno da očekuju da novac naplate iz stečajne mase.

“Vodovod je zbog privremenih mjera, uvedenih 7. decembra prošle godine, u Atlas banku AD Podgorica, zatvorio ukupne obaveze po kreditima kod navedene banke prije roka dospijeća, odnosno 13. februara ove godine. Dugoročne obaveze po kreditima su iznosile 482.320 eura, a kratkoročne obaveze po kreditima 235.041 eura. Obaveze su izmirene na teret sredstava koja su evidentirana na poslovnom računu“, saopštili su „Vijestima“ iz budvanskog Vodovoda.

Nakon otvaranja stečajnog postupka u Atlas banci AD Podgorica, početkom aprila, Vodovod je prijavio, kako su naveli, svoja potraživanja Fondu za zaštitu depozita u iznosu 477.656,93 eura.

„Od Fonda smo 25. aprila naplatili garantovani depozit u iznosu od 50 hiljada eura, a Fond je rješenjem od 30. maja utvrdio obavezu Atlas banke AD Podgorica u stečaju prema Vodovodu Budva u iznosu od 425.656,93 eura“, naveli su.

Kako su istakli, Vodovod Budva je uradio sve u skladu sa Zakonom o stečajnom postupku. „U narednom periodu, očekujemo da se preostali, pomenuti iznos, obezbijedi iz stečajne mase“, istakli su iz tog preduzeća.

Odlukom Stečajnog odbora krajnji rok za rješavanje o potraživanjima Atlas banke u stečaju je 8. jul.

Centralna banka uvela je 4. aprila stečaj u Atlas banku. Ukupni depoziti kod ove banke iznose 189 miliona eura, od čega su zaštićeni depoziti u pojedinačnim iznosima do 50.000 i za koje garantuje Fond za zaštitu depozita 89 miliona eura.

U međuvremenu, Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal otvorilo je više istraga, podiglo i optužnicu protiv Duška Kneževića i bivšeg izvršnog direktora Atlas banke Đorđa Đurđića, koji je zaključio sporazum sa Specijalnim tužilaštvom, a koji je prihvatio podgorički Viši sud, a po kojem će Đurđić provesti šest mjeseci u kućnom pritvoru nakon što je rekao da je po nagovoru Duška Kneževića učestvovao u nezakonitom izdavanju garancija od 12 miliona eura za kompaniju Kaspia Properties Holdings Limited iz Dubaija. Protiv njega vode se još dva postupka - zbog utaje poreza i zloupotreba u privrednom poslovanju pomaganjem.

Poništen oglas o prodaji nepokretnosti

Stečajni upravnik Atlas banke poništio je sredinom maja oglas o prodaji njenih nepokretnosti od ukupno 5,79 hiljada kvadratnih metara, po početnoj cijeni od 10,6 miliona eura, kojim je trebalo da se namire brojni povjerioci, među kojima i Vodovod.

Na prodaju su bile ponuđene poslovne zgrade i prostori, zemljište, garažna mjesta u Ulici Stanka Dragojevića i Capital plazi.

Na prodaju je bilo ponuđeno zemljište od 434 kvadratna metra pod zgradom od 400 kvadrata i 34 kvadrata dvorišta, potom poslovna zgrada u vanprivredi ukupne površine 828 kvadrata, sa podrumom i potkrovljem. Početna cijena te zgrade i zemljišta u Ulici Stanka Dragojevića bila je 1,99 miliona eura.

Predmet prodaje bilo je i 4,53 hiljade kvadratnih metara u Capital plazi po početnoj cijeni od 8,65 miliona eura.

Bonus video: