Diskriminacija onih koji su učili, opraštaju onima koji nijesu

Pravni fakultet: Nije uzalud, pisaće im u diplomama da su položili predmete Engelski i Osnove ekonomske politike
2885 pregleda 0 komentar(a)
Oslobađanje gradiva ili opraštanje?: Pravni fakultet, Foto: Luka Zeković
Oslobađanje gradiva ili opraštanje?: Pravni fakultet, Foto: Luka Zeković

Odluka Vijeća Pravnog fakulteta, a koju je aminovao Senat Univerziteta Crne Gore, da se na kraju studijske godine ukinu tri predmeta, u interesu je studenata, aktuelne i posebno budućih generacija, sa ciljem relaksiranja njihovih obaveza u nastavnom procesu, saopšteno je sa Pravnog fakulteta.

Više studenata prve godine te ustanove prethodnih dana požalilo se „Vijestima“ da su obaviješteni o mogućnosti da predmeti Engleski I i Engleski II, te Osnove ekonomske politike budu ukinuti na kraju godine, a to im je prije dvije noći na vajber grupi potvrdio predstavnik Pravnog fakulteta u Studentskom parlamentu UCG Nikola Radunović.

“Studentima koji su položili ukinute predmete i time stekli uslov za upis, omogućiće se upis na drugu godinu studija, iako su ovi predmeti ukinuti. Štoviše, okolnost da su položili ispite, biće izričito konstatovana i u diplomama naših studenata, kako bi tu komparativnu prednost mogli iskoristiti na sve zahtjevnijem trzištu rada. Prema tome, jedina ‘šteta’ koju će ovi studenti eventualno pretrpjeti je sticanje dodatnog znanja... o trošku države Crne Gore. Studentima koji nijesu položili ukinute predmete, upis na drugu godinu studija će se vršiti na osnovu preraspodjele ECTS kredita prema odluci nadležnih tijela UCG”, saopšteno je sa fakulteta.

Mira Popović iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) smatra da “ovakva promjena diskriminiše sve studente koji su predmete polagali, kroz ‘opraštanje’ nepolaganja studenatima koji to nisu učinili i sada i ne moraju”.

“Interesantno bi bilo čuti i na osnovu koje analize je donesena odluka da se ukinu ova tri predmeta, ali i na koji način će se ovo kompenzirati studentima koji su polagali ispite a da to bude na kraju njihov uzaludan trud”, kaže ona.

Navodi i da je Crna Gora u naprednoj fazi pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, što zahtijeva i značajne ljudske resurse, uključujući i pravnike sa znanjem engleskog jezika:

“Zakon o visokom obrazovanju predviđa da ustanova u okviru svojih programa mora studentima da obezbijedi uslove za sticanje znanja minimum jednog stranog jezika na višem naprednom nivou. Prema podacima sa sajta Pravnog fakulteta, čini se da na osnovnim studijama ostaje izučavanje samo ruskog jezika. Nejasno je i zašto uprava fakulteta cijeni da je u ovom kontekstu našim budućim pravnicima bitniji ruski od engleskog jezika”.

Bonus video: