Herceg Novi: Saniraju led rasvjetu

Takođe, će biti obavljeno premošćavanje upravljanja ovim sistemom, koje neće biti daljinsko, kao što je bilo projektovano, već će se rasvjeta paliti “klasično"
323 pregleda 0 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić

Radnici sektora održavanja rasvjete saniraju led rasvjetu, jer od šest hiljada svjetiljki više od 2.000 je neispravno ili nije u funkciji.

“Ogroman je broj rasvjetnih tjela i popravka će sigurno trajati nekoliko mjeseci Imamo lokacije gdje čak 100 odsto rasvjetnih tjela nije u funkciji, kao što su neka mjesta na Luštici, dok je u gradu taj procenat od 20 do 50 odsto. Veća oštećenja su na lokacijama koje su više bile izložene vremenskim nepogodama. Nemamo nijednu trasu led rasvjete, koja je stopostotno ispravna”, kazala je direktorica Stembeno komunalnog preduzeća, Jasmina Konjević.

Takođe, će biti obavljeno premošćavanje upravljanja ovim sistemom, koje neće biti daljinsko, kao što je bilo projektovano, već će se rasvjeta paliti “klasično”.

Opština Herceg Novi u novembru 2015.godine sa danskom firmom Hesse light potpisala ugovor o ugradnji led rasvjete koji je podrazumijevao zamjenu starih sa 6.644 nove led svjetiljke i daljinsko upravljanje sistemom. Iz danske kompanije su takođe bili obavezni da angažuju ekipu koja će u narednih 10 godina, koliko traje garantni rok, održavati rasvjetu. Prema tadašnjim procjenama finansijska ušteda trebalo je da bude 70 odsto, što znači da bi rasvjeta samu sebe mogla da isplati za nekoliko godina.

Hesse light je u međuvremenu otišla u stečaj, a projekat vrijedan 2,7 miliona eura nije okončan, pa je Opština pokrenula sudski postupak I raskinula ugovor I upravljanje LED rasvjetom povjerila preduzeću Stambeno komunalno.

Svojevremeno je potpredsjednik Opštine Miloš Bigović ocijenio da je “ugovor koji je Opština Herceg Novi potpisala sa firmom Hesalight primjer klasičnog korupcionaškog ugovora”.

Bonus video: