Nacionalni savjet Albanaca pisao Markoviću: "Kontinuirana provokacija SPC nad kulturnim nasleđem"

"Albanski narod je pokazao strpljenje i zrelost i u mnogo težim slučajevima i provokacijama u prošlosti, tako da i ovog puta moramo pokazati naš kulturni nivo kroz mir i bez provokacija jer smo uvjereni da tako najbolje služimo našem interesu”
5441 pregleda 27 komentar(a)
Crkva Svetog Jovana u Svaču, Foto: Savo Prelević
Crkva Svetog Jovana u Svaču, Foto: Savo Prelević

Nacionalni savjet Albanaca u Crnoj Gori uputio je dopis premijeru Dušku Markoviću povodom najavljene liturgijske posjete pripadnika Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Mitropolija crnogorsko primorska najavila je da će održati liturgiju povodom Ivanjdana u Crkvi Svetog Jovana u Svaču kod Vladimira.

U dopisu upućenom Markoviću, Nacionalni savjet Albanaca izrazio je zabrinutost, stavove i reagovanje albanskog naroda u vezi sa, kako su naveli, kontinuiranim provokacijama SPC nad kulturnim nasleđem i arheološkim lokalitetima u područjima gdje žive Albanci u Crnoj Gori.

"Nacionalni Savjet Albanaca u Crnoj Gori informiše javnost da povodom najavljene “liturgijske” posjete pripadnika SPC, u arheološkom lokalitetu Šas, zvaničnim dopisom smo se obratili Markoviću, od kojeg smo tražili preduzimanje mjera”, kaže se u saopštenju.

Iz Nacionalnog savjeta Albanaca kazali su da su povodom toga obavijestili i Upravu policije i da su u stalnom kontaktu sa rukovodiocima organa javnog reda u Opštini Ulcinj, od kojih su dobili obećanja da će sve biti pod njihovom kontrolom i nadzorom i da neće dozvoliti obavljanje aktivnosti unutar perimetra arheološkog lokaliteta Šas.

Iz Nacionalnog savjeta Albanaca pozvali su sve građane da budu mirni, pokazuju umjerenost.

"Albanski narod je pokazao strpljenje i zrelost i u mnogo težim slučajevima i provokacijama u prošlosti, tako da i ovog puta moramo pokazati naš kulturni nivo kroz mir i bez provokacija jer smo uvjereni da tako najbolje služimo našem interesu”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: