Policija zabranila okupljanje u crkvi u Svaču, liturgije će biti, ali ne zna se gdje

“Vijesti” saznaju da će liturgija biti održana u nedjelju ujutro, a policija će na terenu biti od ranih jutarnjih sati. Dolazak mitropolita Amfilohija još nije izvjestan
20209 pregleda 189 komentar(a)
Crkva Svetog Jovana u Svaču, Foto: Savo Prelević
Crkva Svetog Jovana u Svaču, Foto: Savo Prelević

Uprava policije zabranila je Mitropoliji crnogorsko primorskoj da liturgiju povodom Ivanjdana održi u Crkvi Svetog Jovana u Svaču kod Vladimira. “Vijesti” nezvanično saznaju da će praznik biti obilježen, a iz ulcinjske parohije još ne znaju - gdje.

Liturgija će, prema informacijama “Vijesti”, biti organizovana uprkos protivljenju lokalne zajednice i političara, koji smatraju da je riječ o provokaciji Srpske pravoslavne crkve.

Policija je okupljanje unutar sakralnog objekta, koji je godinama predmet arheoloških istraživanja, zabranila na zahtjev lokalne vlasti, koja je prije nekoliko dana jednoglasno osudila najavljene aktivnosti Mitropolije crnogorsko primorske u drevnom gradu.

Paroh ulcinjski, protojerej Siniša Smiljić, kazao je “Vijestima” da je šokiran odlukama vlasti i policije.

Smiljić je potvrdio da je policija zabranila skup unutar objekta, ali nije odgovorio na pitanje da li će se i gdje održati liturgija: “Ne znamo još ništa, vidjećemo”.

Pojedinačno najjača albanska partija Forca, pozvala je juče na očuvanje reda, mira i međureligijskog i međuetničkog sklada, ostajući pri osudi namjere SPC “da liturgiju održi na teritoriji naseljenoj nepravoslavnim stanovništvom”.

“Vijesti” saznaju da će liturgija biti održana u nedjelju ujutro, a policija će na terenu biti od ranih jutarnjih sati. Dolazak mitropolita Amfilohija još nije izvjestan.

“Nema potrebe za dizanjem tenzija. Nikom se ne brane vjerska okupljanja samo gdje se to može, to i država jemči. Uvjereni smo da će skup proteći u najboljem redu”, kazao je “Vijestima” sagovornik iz policije.

Lani u isto vrijeme, mještani Vladimira i okolnih sela spriječili su mitropolita Amfilohija da sa sveštenstvom i vjernicima pristupi unutrašnjosti crkve. Nakon početnih tenzija, liturgija je ipak održana ispred objekta.

Forca je ocijenila da je namjera SPC neprihvatljiva i iritirajuća za stanovnike Ana e Malita i Ulcinja.

“Zahvaljujući angažovanju Albanskog nacionalnog savjeta, Skupštine Opštine Ulcinj, ulcinjskog muzeja i lokalne zajednice Ane e Malit, postavljeni su temelji pravne zaštite arheološkog nalazišta Svač i ulcinjskog Starog grada, ne nasjedajući na provokacije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori”, navode iz Force.

Zabrinuti su i zbog mogućeg učešća pravoslavne autokefalne albanske crkve.

“Za koju smo sigurni da nije upoznata sa brigama i osjećajima Albanaca u Crnoj Gori naspram ovakvih akcija. Kao i uvijek bez naše krivice, nama Albancima u Crnoj Gori, poštujući stranu zakona, učinjene su nepravde od kršioca zakona koji su obično ostali nekažnjeni. To nam ne daje pravo da preduzmemo korake koji mogu uticati na bezbjednost i dovesti u pitanje dosadašnje postignute rezultate”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: