Poruke mira i policija za svaki slučaj

Liturgija u Svaču protekla bez incidenata, mještanima zabranjen pristup
2579 pregleda 5 komentar(a)
Sa jučerašnje liturgije, Foto: Samir Adrović
Sa jučerašnje liturgije, Foto: Samir Adrović

Protojerej stavrofor Slobodan Zeković poručio je juče da pravoslavne vjernike niko ne može posvađati sa komšijama Albancima u Šasu i Vladimiru.

On je služio litugiju povodom Ivanjdana na platou ispred ostataka crkve Svetog Jovana u Svaču kod Vladimira, u prisustvu oko 200 vjernika, mahom iz Ulcinja i Bara, uz pojačano prisustvo policije.

Skup povodom rođenja svetog Jovana Krstitelja protekao je bez incidenata, a policija je zabranila pristup mještanima koji su lani, istim povodom, imali verbalni sukob sa mitropolitom Amfilohijem.

Uprava policije ranije je zabranila okupljanje vjernika unutar sakralnog objekta, u kome se već godinama izvode arheološka istraživanja.

Na zaključanoj kapiji, na putu koji od platoa vodi ka ostacima crkve, juče su bili pripadnici policije.

“Naša radost povodom ovog praznika biva pomućena jer se pojavila jedna grupica ljudi, koji nažalost, i na svoju sramotu, pokušavaju da zabrane da se na ovom svetom mjestu sabiraju pravoslavni hrišćani. Kažem da je to grupica jer sa našim dragim komšijama koji žive ovdje i u Vladimiru nijesmo nikad imali nikave nesuglasice, mrkog pogleda, a kamoli ružne riječi”, kazao je Zeković, namjesnik barski.

On je istakao da su mještani ranije uvijek dolazili i učestvovali u proslavi praznika.

“Ta grupica, koja hoće da unose nemir između nas i komšija Albanaca, kaže da smo mi ovdje stranci. A zar možemo mi u svojoj zemlji i u svojoj državi biti stranci. Svi smo mi slobodni građani ove zemlje. Ali, mi ovdje nijesmo slučajno, jer poštujemo naše svetinje. Mi dolazimo na temelje naše državnosti i duhovnosti, a ne da barjačimo”.

Zeković je naveo je da je nedavno delegacija MCP imala sastanak sa predsjednikom Opštine Ljorom Nrekićem i da im je on rekao da će se liturgije opet služiti kod hrama.

“Nrekić nam je rekao da su tamo sada arheološka istraživanja, ali da ćemo, kada se završi taj posao, opet litugije služiti kod hrama.

“Vjerujemo da će to biti naredne godine”.

Zeković je prisutnima prenio blagoslov mitroplita Amfilohija, koji je trebalo da bude tu i donese ruku Sv. Jovana Krstitelja.

Na kraju liturgije pušteni su golubovi koji, kako je rečeno, simbolizuju mir i ljubav.

Vjernici koji su prisustvovali liturgiji nijesu bili raspoloženi za priču.

“Sve što bih rekao, moglo bi biti zloupotrijebljeno. Ovo je ipak liturgija”, kazao je jedan od njih, ne želeći da mu se ime pominje u novinama.

Bez komentara bio je i predsjednik Crkvene opštine Bato Mihailović.

Slično je i u Vladimiru - malo ko je bio raspoložen da prokomentariše dešavanja u Svaču. “Sve je počelo sa crkvom na Rumiji. Bilo je svih nas, a sada je samo njihovo. Neće moći ovdje to”, kazao je jedan od mještana. Policija je odluku o zabrani okupljanja unutar crkve Svetog Jovana donijela na zahtjev lokalne vlasti, koja je osudila aktivnosti SPC u Svaču i ocijenila ih kao provokacije.

Paroh ulcinjski, protojerej Siniša Smiljić kazao je da je šokiran odlukama vlasti i policije.

Od partija u vlasti, oglasila se Forca koja je pozvala na očuvanje reda, mira i međureligijskog i međuetničkog sklada, ostajući pri osudi namjere SPC “da liturgiju održi na teritoriji naseljenoj nepravoslavnim stanovništvom”.

Bonus video: