Upozorenje zbog mogućeg nevremena: Građani da zaštite imovinu, službe da podignu nivo spremnosti

Do kraja dana i tokom noći, na području Crne Gore, a naročito na jugoistoku zemlje i u regionu južnog Jadrana, očekuje jaka frontalna konvekcija koja će usloviti jak razvoj olujno-grmljavinskih oblaka sa uslovima za lokalne kratkotrajne vremenske nepogode
40124 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova poslao je, preko Operativno komunikacionog centra 112, upozorenje nadležnim službama da podignu nivo operativne spremnosti, a građane da preduzmu neophodne preventivne aktivnosti u cilju zaštite imovine.

Kako su kazali, upozorenje je uslijedilo nakon što je Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju saopštio da se danas popodne, do kraja dana i tokom noći, na području Crne Gore, a naročito na jugoistoku zemlje i u regionu južnog Jadrana, očekuje jaka frontalna konvekcija koja će usloviti jak razvoj olujno-grmljavinskih oblaka sa uslovima za lokalne kratkotrajne vremenske nepogode.

Poziv je poslat svim opštinama, Upravi policije, svim službama zaštite i spašavanja, Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, Direkciji za saobraćaj i nacionalnim parkovima.

Poziv je upućen i CEDIS-u, Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, Elektroprivredi Crne Gore, Željezničkoj infrastrukturi Crne Gore, Crnagoraputu, kao i Aerodromima Crne Gore, Aerodromu Podgorica i Aerodromu Tivat, i Upravi pomorske sigurnosti i Upravi za šume.

U pozivu je data detaljna informacija o očekivanoj meteorološkoj situaciji, a poslat je u skladu sa preventivnim aktivnostima koje se sprovode za slučaj vremenskih neprilika.

Kako se navodi u obavještenju, kao posljedica dejstva olujno-grmljavinskih oblaka lokalno su mogući olujno-vrtložni efekti koji su praćeni vrlo jakim vjetrovima kratkotrajno i lokalno, a zbog jakog razvoja oblaka potencijalno su mogući kratkotrajno jaka kiša i pljuskovi sa „flash flood“ efektima, naročito u urbanim sredinama i na bujičnim tokovima.

"Ovi meteorološki uslovi potencijalno mogu imati značajan uticaj na zahvaćeni prostor sa uslovima za lokalno otežano funkcionisanje (potencijalno može doći i do prekida infrastrukturnih sistema, na pomorsko-turističkim aktivnostima u južnim Jadranu i potencijalno mogu ostvariti uticaj na svakodnevne redovne uobičajene aktivnosti)“, kaže se u saopštenju.

Direktorat za vanredne situacije poziva i građane da preduzmu neophodne preventivne aktivnosti u cilju zaštite imovine.

Bonus video: