Damjanović prijavio direktora RTCG policiji: Prijetio mi i vrijeđao me

"Šundić mi je vičući odgovorio da je televizija njegova i pozivajući radnika obezbjeđenja obratio mi se sljedećim riječima: "izlazi napolje džukelo jedna, više ne možeš da ulaziš u zgradu", rekao je Damjanović
8826 pregleda 18 komentar(a)
Damjanović, Foto: CKM
Damjanović, Foto: CKM

Predsjednik Crnogorske kulturne mreže (CKM) saopštio je danas da ga je 16. jula 2019. godine, u zgradi Radio televizije Crne Gore (RTCG) uz prijeteće poruke, verbalno napao generalni direktor RTCG Božidar Šundić, bez nekog posebnog razloga.

On je dodao da je tog dana došao, po dogovoru sa redakcijom satelitskog programa, kako bi im na njihov zahtjev dostavio video materijal sa "Crnogorske kulturne večeri", koja je održana 13. jula u Vrbasu, povodom obilježavanja Dana državnosti Crne Gore.

"Dok sam na portirnici čekao organizatora da preuzme pomenuti materijal, naišao je direktor javnog servisa, gospodin Božidar Šundić koji je, pozdravljajući se sa mnom, povišenim tonom kazao da ja sa njim, kao generalnim direktorom RTCG, ne mogu da komuniciram, kao što sam to, po njegovim riječima, činio tokom komunikacije vezano za moje nastojanje da RTCG direktno prenosi proslavu upriličenu povodom proslave Dana nezavisnosti – 21. maja. Iznenađen i začuđen takvom reakcijom gospodina Šundića, pokušao sam da mu pojasnim da je obaveza RTCG, kao javnog servisa građana Crne Gore, da prenosi program upriličen u čast proslave 21. maja, kako bi isti mogli da vide svi građani Crne Gore, a kazao sam mu i da RTCG nije njegova privatna svoijna. Nakon toga, gospodin Šundić mi je vičući odgovorio da je televizija njegova i pozivajući radnika obezbjeđenja obratio mi se sljedećim riječima: "izlazi napolje džukelo jedna, više ne možeš da ulaziš u zgradu", rekao je Damjanović.

On je kazao i da mu je radnik obezbjeđenja prišao i kazao mu da napusti zgradu, jer je generalni direktor "glava kuće" i mora biti onako kako on kaže.

"Zatečen ovakvim neodgovornim ponašanjem, kao i neprijatnošću koju sam doživio u zgradi RTCG, koja bi trebalo da bude servis svih građana, a iz poštovanja prema godinama gospodina Šundića i našem poznanstvu, mirno sam napustio zgradu televizije. Da Božidar Šundić RTCG doživljava kao svoje vlasništvo pokazuje njegova odluka da je nakon mog izlaska iz zgrade na portirnici postavio oštampan papir sa mojim imenom,na kojem piše da mi se zabranjuje ulaz u zgradi. Očito da gospodin Šundićima percepciju da je zgrada RTCG njegova kuća u Župi kraj Nikšića. Odmah nakon izlaska iz zgrade RTCG, uputio sam se ka Centru bezbjednosti Podgorica, gdje sam krajnje profesionalno primljen kako bih podnio prijavu protiv Božidara Šundića, zbog bahatog ponašanja. Vjerujem da će nadležne institucije i Savjet RTCG sankcionosati neprofesionalno, neodgovorno i, neprimjereno funkcije generalnog direktora, ponašanje gospodina Šundića, kojeg građani Crne Gore plaćaju mnogo više nego recimo zdrastvenog radnika", poručio je Damjanović.

On je rekao i da je više nego začuđen činjenicom da je Šundić njegovu želju i upornost da RTCG prenosi narodnu proslavu povodom Dana nezavisnosti shvatio kao prijetnju.

"Tokom komunikacije u vezi sa ovim zahtjevom, gospodin Šundić me je pozvao iz Tel Aviva i kazao mi da ga je zvao ministar kulture Aleksandar Bogdanović sa sličnim zahtjevom da događaj koji su organizovali Ministarstvo kulture i Glavni grad Podgorica direktno prenosi RTCG, sa kojim on nije bio saglasan, jer po njegovim riječima pomenuti program ne zadovoljava određeni nivo kvaliteta da bi bio prenošen na RTCG. Takođe, informisao me je da mu je ministar Bogdanović sugerisao da nipošto ne prenosi događaj koji je u organizaciji CKM-a", kazao je Damjanović.

Po njegovim riječima, tokom tog razgovora Šundić mu je kazao da on mora uvažiti ministrov zahtjev, jer od njega očekuje da mu odobri finansijska sredstva za isplatu otpremnina radnicima RTCG.

"Mišljenja sam da je odbijanjem da RTCG prenosi program proslave 21. maja, gospodin Božidar Šundić iskazao veliko nepoštovanje prema ovom važnom datumu crnogorske istorije. Mada me takav njegov odnos i ne čudi ako se prisjetim da je upravo "glava RTCG", gospodin Šundić bio na čelu Elmag radija u vrijeme kada je ovaj medij propagirao izrazito antidržavnu politiku, a zahvaljujući Šundićevom umijeću bio doveden skoro do propasti. Nakon telefonskog razgovora sam ostao zatečen činjenicom da direktor javnog servisa radi protiv interesa države i njenog važnog praznika", naveo je Damjanović.

Predsjednik CKM je takođe takođe poručio da je Šundiću oprostio to što ga je lično u svom kabinetu obmanuo u vezi sa obećanjem da će RTCG finansijski pomoći snimanje TV spota za pjesmu posvećenu 21. maju.

"Priznajući mi da RTCG nema adekvatan kadar i tehničke kapacitete da kvalitetno snimi pomenuti spot, što me je začudilo jer sam imao priliku da lično sarađujem sa par zaposlenih iz televizije koji su dobri poznavaoci svog posla. Koristim priliku da se izvinim državnoj televiziji zbog ovog obraćanja javnosti i upoznavanja sa bahatošću, po riječima portira RTCG "glave kuće" javnog servisa. Smatrao sam obavezom da crnogorsku javnost upoznam sa činjenicom da gospodin Šundić državnu televiziju doživljava kao svoju privatnu svojinu", kazao je Damnjanović.

On je rekao da bi Šundić trebalo da ima na umu da on lično, njegova šefica kabineta i par poslušnika nijesu i ne mogu biti RTCG, već da je državna televizija mnogo više od toga.

"Na kraju gospodine Šundiću obratio sam se javnosti ne iz straha od Vas lično, jer Vi nažalost niti ste hrabri niti posjedujete osobine dosljednog čovjeka , već da bih Vaše mentore i crnogorsku javnost upoznao nažalost kakva je ličnost na čelu javnog servisa", zaključio je Damjanović.

Bonus video: