Damjanović: Region da vrati ugled u nauci i tehnologiji

558 pregleda 1 komentar(a)
Damjanović i Gašparikova, Foto: Gov.me
Damjanović i Gašparikova, Foto: Gov.me

Region Jugoistočne Evrope imao je zavidan ugled u nauci i tehnologiji, a projektima kao što je Međunarodni institut za održive tehnologije (SEEIIST) postoji osnov za njegovo vraćanje, kazala je ministarka nauke Sanja Damjanović na sastanku sa stalnom predstavnicom UNDP-a Danielom Gašparikovom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Damjanović je rekla da želi snažnu saradnjom sa UNDP-om, njihovom ekspertizom i vezom koju ta organizacija ima sa UN sistemom, Evropskom unijom i drugim međunarodnim organizacijama.

Damjanović je, navodi se, podsjetila na veliki potencijal oregiona koji je u prošlosti imao zavidan ugled u nauci i tehnologiji, i da postoji osnov za njegovo vraćanje, putem projekata kao što je SEEIIST.

Gašparikova je čestitala na postizanju kritičnog momenta u inicijativi SEEIIST i ostalim jedinstvenim i sofisticiranim oblastima koje dolaze od Ministarstva, a koje pokazuju i potvrđuju potencijal Crne Gore, naročito kroz već usvojenu Strategiju pametne specijalizacije.

“Ona je obavijestila da će novi nacionani Izvještaj o razvoju po mjeri čovjeka, koji je posvećen digitalizaciji, UNDP predstaviti do kraja godine”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da će UNDP raditi na pripremi Nacionalnog plana adaptacije na klimatske promjene, gdje su posebno važni sektori vodoprivrede, turizma i poljoprivrede.

“U fokusu UNDP-a posebno je upravljanje prehrambenim otpadom i digitalizacija čitavog lanca proizvodnje hrane. Sve ove oblasti podudarne su sa S3 strategijom”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je, ističe se, zaključeno da postoje puno dodirnih tačaka i da će se komunikacija i saradnja produbiti na operativnom planu.

Bonus video: