Herceg Novi: Manje gostiju, više noćenja

Najveći rast gostiju bilježi se sa tržišta Istočne Evrope na kojem su iz TO i većim dijelom bazirali promotivnu aktivnost
2401 pregleda 0 komentar(a)
Herceg Novi (ilustracija), Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi (ilustracija), Foto: Slavica Kosić

O početka juna do polovine jula na hercegnovskoj rivijeri boravilo su 59.824 gosta koji su ostvarili 560.936 noćenja. Broj gostiju je manji za dva, a broj noćenja veći za blizu osam odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Naročito je smanjen broj turista iz regiona. “Iz Srbije iz koje nam dolazi najveći broj turista svake godine, ove bilježimo pad od 2120 (9,89%) gostiju i 2566 (1,40%) manje noćenja, dok iz Bosne i Hercegovine koje je naše drugo najveće tržište, dolazi 1575 (8,3%) manje gostiju u odnosu na isti period prošle godine, a broj noćenja turista iz te države je za 1,8 odsto msnji nego u lanjskom uporednom period”, navedeno je iz Turističke organizacije (TO) Herceg Novi.

Pad posjete U TO pravdaju “lošijim vremenskim prilikama i nižim temperaturama za ovaj period godine, kao i nekim drugim geopolitičkim faktorima na koje nisu mogli da utiču”

Najveći rast gostiju bilježe sa tržišta Istočne Evrope na kojem su i većim dijelom bazirali promotivnu aktivnost.

“Našu promociju krunisalismo potpisivanjem protokola o saradnji sa gradom Sankt Peterburgom, gdje smo prije početka turističke sezone organizovali prezentaciju našeg grada i uspostavili saradnju sa velikim brojem turoperatora koji su u martu posjetili Herceg Novi”, ističu iz TO.

Dobra promocija, uvjereni su turistički poslenici, uticala je I dolazak 11 222 turista iz Rusije što je za 23, 3 odsto više neko lani od u junu I prvoj polovini jula.Oni su ostvarili 166 316 noćenja što je uvećanje za 27 odsto.

Rast pokazuje i tržište Ukrajine, odakle dolazi 29 odsto više gostiju koji su ostvarili 28,4 odsto više noćenja.

“ Sličan pozitivan trend očekujemo i u budućnosti, s obzirom na odlične veze koje imamo sa turoperatorima i agencijama iz tog regiona”, poručuju iz hercegnovske Turističke organizacije.

U junu I prvoj polovini jula naplaćeno je 25,1 odsto više boravišne takse u odnosu na isti period prošle godine.

Hercegnovski hoteli, kao Institutu Dr Simo Milošević , bilježe dobru posjetu. U Institutu dnevno boravi u prosjeku od 1.200 do 1.300 gostiju. U objektu Druge faze boravi najveći broj gostiju sa inostranih tržišta , uglavnom iz Norveške I Rusije, kao i sa ex-yu prostora, dok je u objektu Prve faze najveći broj domaćih gostiju, koji se liječe o trošku Fonda zdravstva CG ali I članovi sindikata i agencija iz regiona.

“Menadžent uspijeva da dovede uspješne stručnjake iz regiona koji u saradnji sa našim ljekarima specijalistima pružaju kvalitetnu uslugu u pogledu dijagnostike i rehabilitacije, što povećava nivo usluge”, saopštili si iz te zdravstveno turističke ustanove.

Pored gostiju koji koriste terapijske procedure, u Institutu je smješten i veliki broj hotelskih gostiju i sportista iz Rusije, Brazila, Francuske I drugih zemalja.

Izdavaoci privatnog smještaja žale se na manju posjetu od lanjske u julu.

Bonus video: