Ispitati masovno plagiranje studentskih radova na UCG

“Profesor Pešić je na UCG obavljao i obavlja istaknute funkcije i ovakva njegova javna izjava ima moć da označi čitavu akademsku zajednicu...”, navodi se u prijavi CGO
5603 pregleda 7 komentar(a)
Pravni fakultet UCG, Foto: Boris Pejović
Pravni fakultet UCG, Foto: Boris Pejović

Centar za građansko obrazovanje (CGO) tražio je od Suda časti Univerziteta Crne Gore predlog za utvrđivanje odgovornosti i izricanje mjera za masovnu povredu moralnih i profesionalnih načela, a o kojoj je javnost izvijestio profesor PMF i bivši predsjednik Naučnog odbora Vladimir Pešić.

On je u izjavi medijima saopštio da vanredna profesorica Pravnog fakulteta Bojana Lakićević Đuranović, koja je u časopisu “Pravni život” specijalistički rad studenta objavila kao svoj naučni, nije usamljen slučaj, već da su se “često koristili specijalistički i diplomski radovi studenata gdje su profesori uzimali određene djelove, sublimirali, skraćivali i onda sa tim učestvovali na konferencijama...”.

Direktorica CGO Daliborka Uljarević u prijavi Sudu časti navodi i da Etički kodeks UCG propisuje da je “akademsko osoblje dužno da poštuje dostojanstvo studenta”, ali i da “mentorski odnos mora počivati na međusobnom uvažavanju i poštovanju prava intelektualne svojine i drugih prava ostvarenih tokom naučnog rada u okviru tog odnosa, bez iskorišćavanja nadređenosti mentorskog položaja”.

“Profesor Pešić je na UCG obavljao i obavlja istaknute funkcije i ovakva njegova javna izjava ima moć da označi čitavu akademsku zajednicu...”, navodi se u prijavi CGO.

Predavač na Masarik univerzitetu i saradnik u CGO-u Vladimir Vučković ocijenio je da bi “bilo kakvo prepisivanje autentičnih stavova i mišljenja sa bilo kojeg pisanog ili elektronskog izvora, ili u ovom slučaju od strane svog studenta, bez jasne namjere da se citira ili referncira već postojeći izvor, bilo bi jasno okarakterisano kao direktni plagijarizam i grubo kršenje akademske etike”.

“Na osnovu iskustva koje imam kao neko ko je doktorirao, a sada predaje na Masarik univerzitetu u Češkoj Republici, posljedice ovakvog neakademskog čina bile bi adekvatne i one bi se protezale od podizanja disciplinskog postupka i udaljavanje sa nastave do povlačenja krivične odgovornosti”, kazao je on “Vijestima”.

Sagovornica “Vijesti” porijeklom iz Crne Gore, a koja danas gradi uspješnu naučnu karijeru u Evropskoj uniji kazala je da “plagiranje, po definiciji, uključuje predstavljanje tuđeg rada ili ideja kao sopstvenog, kao i korištenje djelova tuđeg rada bez adekvatnog citiranja izvora. U akademskom svijetu se naučni radovi ne dijele na formalne i neformalne, ta definicija plagiranja pokriva i radove koji nijesu objavljeni u stručnim i naučnim časopisima”.

“Softver za otkrivanje plagiranja “Turnitin” uključuje i sve studentske radove predate u okviru univerzitetske nastave. Zamislite situaciju u kojoj ja napišem knjigu ili članak i prije objave svoj rad pošaljem kolegi ili koleginici na uvid, a isti ili ista je objavi pod svojim imenom. Situacija sa preuzimanjem studentskog rada i objavljivanja istog pod svojim imenom je ekvivalentna. Ukoliko su profesor i student zajedno pisali rad, taj se rad može objaviti uz uzajamni dogovor pod oba imena, pri čemu onda, obično, student bude prvi autor publikacije,” kazala je i dodala da je “upravo zbog ovakvih slučajeva crnogorska akademska zajednica nekompetitivna u širim međunarodnim okvirima”