Nikšić: Vatrogasci dobili spasilačku opremu, nedostaje im lična oprema i bolji prostor za rad

Vatrogasci su istakli da su “FORSU Montegro” i Veselinu Šturanoviću zahvalni na svim dosadašnjim donacijama, ali i ukazali na loše uslove u kojima rade i na nedostatak, prije svega, lične opreme
972 pregleda 0 komentar(a)
Vatrogasci dobili novu opremu, Foto: Svetlana Mandić
Vatrogasci dobili novu opremu, Foto: Svetlana Mandić

Zahvaljujući nevladinoj organizaciji (NVO) „FORS Montenegro“ nikšićki vatrogasci dobili su spasilačku opremu u vrijednosti od deset hiljada eura. Riječ je, kako je kazao Veselin Šturanović, izvršni direktor „FORS“-a, o dvodjelnim nosilima, spinalnoj dasci sa fiksatorom za glavu i tri kompleta spasilačke opreme. Do sada su nikšićki vatrogasci, zahvaljujući projektima pomenute NVO, dobili opremu u vrijednosti od oko 70 hiljada eura, dok je za preko 30 spasilaca u pet projekata organizovana različita obuka i treninzi.

Vatrogasci su istakli da su “FORSU Montegro” i Veselinu Šturanoviću zahvalni na svim dosadašnjim donacijama, ali i ukazali na loše uslove u kojima rade i na nedostatak, prije svega, lične opreme.

“Naši uslovi za život su nenormalni. Nemamo dom, a možete vidjeti kakvi su nam kuhinja, kupatilo, spavaone i toalet. Pored toga nemamo ni jedan dobar dio opreme. Osnovno što jedan zaposleni mora da ima je normalna oprema, a mi je, nažalost, nemamo već 15 godina. Nemamo ni čizme, ni rukavice ni šljemove, dakle, nemamo ništa”, kazao je Slavko Tadić, predsjednik strukovnog sindikata nikšićkih vatrogasaca.

Zbog nedostatka opreme, ali i uslova u kojima rade, vatrogascima koji svakodnevno izlažu živote za dobrobit građana su, kazao je Tadić, ugroženi životi.

“Svakodnevno, znajući šta nemamo, mi ugrožavamo svoje živote. Mi smo nespremni zbog lične i zaštitne opreme i doma da radimo ovo što radimo. Naši poslodavci, a tu mislim na Opštinu, toga nijesu svjesni, a toga nijesu svjesni ni iz Direktorata za vanredne situacije i naš načelnik. Tražimo da se konačno neko okrene nama. Varaju nas iz dana u dan. Mi i dalje radimo naš posao kako treba, i radićemo ga, ali od obećanja nemamo ništa”, poručio je Tadić.

Skupština Opština je krajem avgusta donijela odluku o davanju saglasnosti Opštini da kupi poslovni prostor za potrebe smještaja Službe zaštite i spasavanja. Riječ je o prostoru u Institutu za crnu metalurgiju, ali njegova adaptacija još uvijek nije počela. Prema riječima Živka Kecojevića, sekretara Sekretarijata za investicije i projekte Opštine Nikšić, sa adaptacijom prostora počeće uskoro jer ranije nijesu mogli zbog imovinsko-pravnih problema.

Veselin Gardašević, komandir Službe zaštite i spasavanja, kazao je da imaju dosta dobru kolektivnu opremu, ali da im fali lična oprema i bolji prostor za rad.

“Očekujemo da kroz mjesec dobijemo čizme i ostali dio opreme. Što se tiče prostorija, to nije uslovno. U pitanju je objekat star stotinu godina. Opština na neki način nije ulagala novac, ali pokušavamo da nađemo adekvatno rješenje u izgradnji novog vatrogasnog doma i nove lokacije. Kada će to biti, ne mogu da preciziram rok, ali mislim da ono što je zacrtano to će biti i realizovano”, kazao je Gardašević i istakao da je nikšićka Služba jedna od boljih u Crnoj Gori.

Zahvalio se “FORSU Montenegro” i Direktoratu za vanredne situacije, u nadi da će biti još sličnih projekata koji će pomoći unaprjeđenju rada pomenute Službe.

Prema riječima Šturanovića već od 1.decembra kreće novi projekat u okviru koga će biti takođe opredijeljena sredstva za nabavku opreme za vatrogasce uz obećanje da će sa sličnim projektima i dalje nastaviti.

Mirsad Mulić, generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, kazao je da će nastaviti da unapređuju sistem službe zaštite i spašavanja.

“Ovo je vrijedna opreme koju je dobila Služba zaštite i spašavanja. Radi se o jednoj dobro organizovanoj službi. Želim da im ova oprema uvijek bude pri ruci kada im bude zatrebala, ali da je što manje koriste. Vjerujemo da će sradnja sa FORS-om i ostalim službama zaštite i spašavnja biti dobra i kvalitetna, kao što je potvrdio ovaj projekat”, poručio je Mulić.

Pomenuta oprema je nabavljena u okviru projekta „Otporne zajednice“, koji je finansiralo Ministarstvo unutrašnjih poslova. Pored opreme tokom projekta organizovane su radionice u osnovnim i srednjim školama na temu smanjenja rizika od katastrofa, organizovane posjete učenika Službi zaštite i spašavanja Nikšić i Planinarsko-smučarskom društvu „Javorak“, evakuacione vježbe za osnovce, podjeljeni publikacija o smanjenju rizika od katastrofa i promotivni materijal.

Bonus video: