Održano predavanje o klimatskim promjenama u Crnoj Gori

Tokom predavanja moglo se vidjeti i mnogo zanimljivih grafikona koji su prikazivali razne trendove poput rasta ekstremnih maksimalnih i minimalnih temperatura u Nikšiću, trend maksimalne temperature za Podgoricu za avgust 2000 - 2017, trend rasta broja tropskih noći i tropskih dana u Crnoj Gori...
676 pregleda 0 komentar(a)
Sa predavanja, Foto: Svetlana Mandić
Sa predavanja, Foto: Svetlana Mandić

Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) je organizovalo predavanje na temu „Klimatske promjene u Crnoj Gori“ a predavač je bio mr Luka Mitrović, direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore. Mitrović je, kako se navodi u saopštenju za javnost, govorio o komponentama klimatskog sistema i interakcijama između njih, varijabilnostima, prirodnim i antropogenim uzrocima klimatskih promjena, o glavnim hidrometeorološkim hazardima u Crnoj Gori, kao i o projekciji buduće klime u regionu jugoistočne Evrope i za Crnu Goru.

„Govorilo se i o deficitu padavina u regionu zabilježenih za septembar 2018. kao i o područjima visokog, povećanog i umjerenog požarnog rizika u Crnoj Gori. Povod organizovanja predavanja je unaprjeđenje znanja, stavova, bolje infromisanje i razumijevanje javnsoti za problematiku koju donose klimatske promjene u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju DMEN-a.

Tokom predavanja, kako se ističe, moglo se vidjeti i mnogo zanimljivih grafikona koji su prikazivali razne trendove poput rasta ekstremnih maksimalnih i minimalnih temperatura u Nikšiću, trend maksimalne temperature za Podgoricu za avgust 2000 - 2017, trend rasta broja tropskih noći i tropskih dana u Crnoj Gori...

Predavanju, koje je organizovano u okviru projekta ”Jačanje kapaciteta za bolje ekološke politike“, prisustvovali su predstavnici lokalne uprave, nevladinih organizacija iz Nikšića i Podgorice, studenti sa Filozofskog fakulteta, građani... Projekat je finansijski podržan kroz mali grant u okviru projekta “Zajedno za bolju klimu u Crnoj Gori” koji realizuje NVO Green Home uz finansijsku podršku Evropske Unije i Ministarstva javne uprave.

Bonus video: