Šefica šavničkog katastra krije podatke od Bukovičana

Iz NVO Ekološki pokret Donja Bukovica žalili se Agenciji za slobodan pristup informacijama
3797 pregleda 0 komentar(a)
Rijeka Bukovica, Foto: Ekološki pokret Gornja Bukovica
Rijeka Bukovica, Foto: Ekološki pokret Gornja Bukovica

Načelnica šavničke Područne jedinice Uprave za nekretnine Milojka Stanjević već mjesec ignoriše zahtjev NVO Ekološki pokret Donja Bukovica kojim su tražili informacije o parcelaciji imovine na kojoj je planirana izgradnja mini-hidroelektrana Bukovica 1 i 2.

Zbog takvog postupka, NVO na čijem čelu je Aleksandar Vemić žalila se Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.

Prethodno je Vemić Stanjevićevoj poslao urgenciju, podsjećajući je da je na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama 21. juna tražio pristup informaciji.

“Koja se odnosi na dostavljanje kopije pravosnažnih rješenja o parcelaciji donesena kroz upravni postupak, a na osnovu ovjerenog elaborata broj 953-118-91/18 za KO Donja Bukovica, KO Timar, KO Slatina i KO Tušina i potvrdu o prijemu pomenutih rješenja od strane vlasnika katastarskih parcela navedenih u elaboratu o parcelaciji”. U urgenciji poslatoj 9. jula napisao joj je da je prošlo zakonom propisanih 15 dana za dostavljanje informacije i podsjetio je na to da zbog nepostupanja po Zakonu može napraviti štetu PU Šavnik od 500 do 20.000 eura, koliko pravno lice može biti kažnjeno. Iz te NVO ranije su od direktora Uprave za nekretnine Dragana Kovačevića tražili da im odgovori koji njegov službenik je nezakonito potpisao i ovjerio elaborat na firmi “Hydra MNE” koja je tražila i dobila parcelaciju zemljišta na kom su planirali radove, iako ta imovina nije u njihovom vlasništvu.

Na osnovu tog dokumenta izdata im je građevinska dozvola. Firma Jovana Gordijana i Milovana Maksimovića, brata od ujaka predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, dobila je koncesije na vode Bukovice na 27 godina.

Pripremne radove na gradnji mini-hidroelektrane počeli su na privatnom zemljištu, ali su ih zaustavili čuvari Bukovice koji su skoro mjesec danonoćno stražarili ispred mašina.

Izgradnja je prekinuta do konačne odluke Vlade koja čeka odgovor od Ministarstva ekonomije u vezi sa tim da li je bilo propusta prilikom davanja koncesije za izgradnju.

Danas čišćenje korita Bukovice i potpisivanje deklaracija

Čuvari i ljubitelji Bukovice danas u 9 sati počeće sa čišćenjem korita te rijeke.

Čišćenje će početi od mosta.

“Vijestima” je rečeno da će se Šavničanima pridružiti oko četrdesetak pripadnika nevladinih organizacija, građanskih aktivista i inicijativa. Nakon akcije čišćenja oni će potpisati dvije deklaracije - o zaštiti rijeke Tare i ekološkoj državi.

Bonus video: