Pljevlja: U cijevima se izgubi sedam od deset litara vode

Ogromni gubici na vodovnoj mreži u Pljevljima, prihodi preduzeća ne mogu da podmire zarade zaposlenih
2092 pregleda 1 komentar(a)
Izvorište Breznica, Foto: Goran Malidžan
Izvorište Breznica, Foto: Goran Malidžan

Zbog dotrajalih vodovodnih instalacija, gubici na vodovodnoj mreži u Pljevljima iznose čak 71 odsto.

Prema izvještaju o radu preduzeća Vodovod za prošlu godinu, od 100 litara vode do potrošača dođe svega 29, dok ostatak iscuri iz dotrajalih cijevi.

Da bi se obezbijedilo kvalitetno vodosnabdijevanje, radnici Vodovoda prošle godine otklonili su 1.560 kvarova na mreži, odnosno svakog dana u prosjeku pet kvarova.

U Vodovodu tvrde da su radovima na rekonstrukciji vodovodne mreže postignuti pozitivni rezultati i da su smanjeni gubici na distributivnoj mreži.

Prema projektu rekonstrukcije distributivnog sistema gradskog vodovoda u Pljevljima, cijelo gradsko područje je prema gubicima na mreži podijeljeno u više cjelina, od kojih je centralno gradsko jezgro označeno kao prioritetno za rekonstrukciju.

U Vodovodu kažu da su u periodu od 2014. do 2018. rekonstruisane ulice 1. decembra, Voja Đenisijevića, Boška Buhe, III sandžačke, Volođina, Tršova, Kralja Petra, Miloša Kneževića i Miloša Tošića.

“Aktivnosti na rekonstrukciji vodovodne mreže uticale su na smanjenje gubitaka. Monitoring gubitaka rađen je redovnim i planskim mjerenjima ultrazvučnim mjeračima protoka, pri čemu je utvrđeno smanjenje gubitaka u rekonstruisanoj zoni. Gubici u ovoj zoni 2014. iznosili su 72 odsto, a po završetku rekonstrukcije u 2018. godini - 56 odsto. Cjelina centralnog gradskog jezgra biće zaokružena rekonstrukcijom preostalih ulica – Omladinske, Tanasija Pejatovića i Mirka Pejatovića. Kako se rekonstrukcija centralne zone grada pokazala kao uspješna, potrebno je i ubuduće na osnovu ovog iskustva i po ovom modelu sprovoditi aktivnosti na rekonstrukciji i ostalih zona grada, što bi doprinijelo smanjenju gubitaka vode na nivou cjelokupne mreže a ne samo pojedinih zona”, navodi se u izvještaju kojeg je potpisao direktor preduzeća Čedo Gospić.

Vodovod je lani prihodovao od vode 903.000 eura, skoro 90.000 manje nego prethodne godine.

U Vodovodu kažu da je zabrinjavajuće da je prihod od vode manji u tom obimu, posebno ako se zna da je to prihod od osnovne djelatnosti preduzeća.

Troškovi zarada zaposlenih, naknade zarada, porezi i dopinosi - veći su za oko 50 hiljada od prihoda koje je Vodovod ostvario naplatom vode od potrošača.

U preduzeću kažu da je ključni razlog koji je doveo do značajnog smanjenja prihoda od vode to što je došlo do smanjenja broja korisnika i bolje uređenosti mjernih instrumenata i unutrašnjih instalacija.

Navode da u toku ove godine očekuju ubrzane aktivnosti na faznoj realizaciji projekta na rekonstrukciji postrojenja za preradu pitke vode na Pliješi i izgradnja postrojenja za prečišćavanje pitke vode Breznica i Bogiševac.

Realizacijom tog projekta, ističu u Vodovodu, realizovao bi se problem snabdijevanja grada pitkom vodom.

Vrijednost radova na rekonstrukciji postrojenja za prečišćavanje pitke vode na Pliješi i izgradnja novog postrojenja za prečišćavanje jezerske vode sa akumulacije Otilovići, procijenjena je na oko 3,5 miliona eura.

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje pitke vode “Breznica” koštaće 1,68 miliona, a postrojenja pitke vode “Bogiševac” 444.000 eura.

U prošloj godini građani koji se vodom snabdijevaju sa postrojenja Pliješ, 82 dana nisu mogli da koriste vodu jer nije bila ispravna za piće. Voda iz vodovoda “Breznica” nije se mogla koristiti za piće dva mjeseca, a iz vodovoda “Jugoštica”, 20 dana.

Bonus video: