Vučinić: Stvarate pogrešnu sliku o mom i radu ASK-a

Goranka Vučinić tvrdi: Savjet je i formalno i materijalno poštovao ZSK i Poslovnik
4398 pregleda 13 komentar(a)
Vučinić (lijevo), Foto: Boris Pejović
Vučinić (lijevo), Foto: Boris Pejović

Doskorašnja predsjednica Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) i aktuelna kandidatkinja za članicu u tom tijelu Goranka Vučinić reagovala je na tekstove u “Vijestima” - “Goranka krši zakon, a treba da ga štiti” i „Sebi dala duplo, članovima nešto manje“.

Reagovanje prenosimo u cjelosti.

“Povodom grubih neistina objavljenih u Dnevnim novinama ‘Vijesti’, dana 20. jula 2019. godine, na naslovnoj strani i st. 8 i 9, u okviru teksta pod nazivom ‘Goranka krši zakon, a treba da ga štiti’ i dana 22. jula 2019. godine, u tekstu „Sebi dala duplo, članovima nešto manje“ dostavljam demanti, u cilju potpunog i tačnog informisanja građana Crne Gore, ali i svih regionalnih i međunarodnih partnera Agencije za sprečavanje korupcije, sa kojima sam imala prilike da sarađujem u toku prethodnog mandata u svojstvu predsjednice Savjeta Agencije.

Iznošenjem grubih neistina obmanjujete javnost i svjesno stvarate potpuno pogrešnu sliku o radu ASK-a i mom ličnom, u svojstvu predsjednice Savjeta. Istina je da sam u potpunosti poštovala Zakon o sprečavanju korupcije, pa i u dijelu koji se odnosi na pripremu i sazivanje sjednica Savjeta. Ovo je opšte poznata činjenica i podatak koji je dostupan svim zainteresovanim na Sajtu ASK-a.

Održane su 93 sjednice u prvom mandatu, što je u prosjeku više od dvije, kada izuzmete mjesec godišnjih odmora. Vaše tumačenje zakona je pravno neodrživo.

Članom 8 stav 2 Poslovnika o radu Savjeta ASK je određeno da se sjednice Savjeta održavaju, PO PRAVILU, dva puta u toku mjeseca i tu nije kraj.

Radi ažurnosti rada Savjeta, članovi Savjeta su odlučili da se sjednice, po pravilu, održavaju svakog drugog petka u mjesecu, sa početkom u 11h, u prostorijama Agencije.

O profesionalizmu i odgovornosti članova Savjeta Agencije, možemo govoriti samo činjenicama. Paušalne ocjene, koje su tendenciozne i zlonamjerne nikada nijesu zavređivale pažnju Savjeta.

Zbog javnosti, navešću samo jos nekoliko značajnih činjenica, kako bismo u potpunosti rasvijetlili ovaj insajderski pokušaj.

Mandat predsjednika Savjeta, po Zakonu traje 4 godine, ali ga je Savjet, poslovničkom odredbom ograničio na godinu dana, kako bi se na godišnjem nivou potvrdio kredibilitet člana Savjeta, koji vrši funkciju predsjednika. Ovaj predlog sam lično podržala, i usvojen je sa tri glasa, iako sam prethodno već bila izabrana jednoglasno za predsjednicu Savjeta sa četvorogodišnjim mandatom.

Podsjećanja radi, Savjet je gotovo pola mandata funkcionisao u nepotpunom sastavu. Članu Savjeta Radulu Žuriću prestao je mandat nakon imenovanja 27. jula 2017. godine na drugu funkciju, a izbor novog člana trajao je gotovo godinu dana. Članica Savjeta Vanja Ćalović, odsustvovala je sa 35 sjednica Savjeta, a razriješena je sa funkcije oko godinu dana prije isteka mandata. U tom periodu Savjet je održao 71 sjednicu. Interesantna je i promjena mišljenja ranije članice Savjeta Vanje Ćalovic, koja nikada nije glasala protiv mog izbora za predsjednicu, niti je za takav stav isticala bilo kakav razlog ili izražavala negodovanje.

Praksa rada Savjeta je bila da se na tekućim sjednicama, utvrđuje predlog dnevnog reda naredne sjednice, saglasno usvojenom planu rada Savjeta i inicijativama članova, kao i datum sjednice, u slučajevima kada je jedan broj članova prethodno najavio odsustvo u određenom datumu i terminu održavanja sjednica. Savjet je i formalno i materijalno poštovao ZSK i Poslovnik. Zakazivanje sjednice za koje se unaprijed zna da neće imati kvorum, nije bila praksa Savjeta.

Kada je u pitanju visina naknade predsjedniku i članovima Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije, ista je donijeta u skladu sa članom 30 st. 1 i 2 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, na sjednici koja je bila otvorena za javnost. Novim zakonskim rješenjem određeno je da se naknada za predsjednika i članove organa upravljanja u pravnom licu u javnom sektoru određuje u odnosu na visinu zarade zaposlenih u tom pravnom licu (a ne kako je do tada bilo regulisano posebnim zakonima u odnosu na prosječnu zaradu ostvarenu u prethodnoj godini u Crnoj Gori). Zakonom o sprečavanju korupcije zaposlenima u ASK određena je naknada 30% uvećana od zarade u državnoj upravi, što je direktno uticalo na uvećanje naknade predsjedniku i članovima Savjeta. Članom 65 st. 1 i 2 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru dato je ovlašćenje da aktom nadležnog organa pravnog lica urede naknade, ukoliko posebni zakoni ne budu usaglašeni sa tim zakonom u roku od 60 dana od dana stupanja tog zakona na snagu.

Imajući u vidu da sam kandidat za izbor članice Savjeta, unaprijed odustajem od besmislenih prepiski, koje potcjenjuju inteligenciju građana Crne Gore, a koji su u potpunosti obaviješteni o radu Savjeta kroz saopštenja sa sjednica, zapisnike i akte Savjeta koji su objavljeni na Sajtu Agencije.

Ukoliko budem imala priliku odgovor na vaša pitanja izložiću javno na sjednici Savjeta pred predstavnicima svih prisutnih medija. Transparentnost je bio način rada Savjeta u prethodnom mandatu. O vašim pitanjima koja stižu nakon mandata, održanih transparentnih sjednica Savjeta, moga učešća na sjednici matičnog Odbora kada su svi poslanici imali priliku da učestvuju u raspravi i neposredno postavljaju pitanja, kao i učešca na sjednici Skupštine, upitna su sa aspekta novinarske etike i navodne potrebe da “javnost bude potpuno i objektivno informisana”.

Odgovor novinara u sljedećem broju "Vijesti"

Bonus video: