Ko muti vodu u Mojdežu?

Jedan od mještana navodi da je zagađenje biljnog i životinjskog svijeta počelo prije tri godine
1908 pregleda 0 komentar(a)
Zamućena voda u potoku Presjeka, Foto: Privatna arhiva
Zamućena voda u potoku Presjeka, Foto: Privatna arhiva

Mještani sela Mojdež u zaleđu Herceg Novog sumnjaju da Nenad Brajović, koji u tom selu ima kamenorezačku radionicu, kamenu prašinu i otpad neovlašćeno baca u potok Presjeka. On se, noseći sav otpad uliva u rijeku Sutorinu, pa u more u područje na kome se stvara ljekovito blato na kome Institut "Dr Simo Milošević" godina razvija svoju djelatnost.

“Ovih dana Presjeka i Sutorina su bijele od kamene prašine u tim vodotocima”, tvrdi Mihailo Zipančić.

Kaže da se nekada voda iz potoka mogla piti bez ikavog problema, a Vaso Vlaović navodi da je u potoku prije nekoliko dana pokupio mrtve pastrmke, koje su najvjerovatnije stradale od otpada iz kamenorezačke radionice.

“Svake godine sam poribljavao Presjeku, a pastrmka je stizala i do Sutorine, a ove godine ih više nema”, kaže Vlaović.

On navodi da je zagađenje biljnog i životinjskog svijeta počelo prije tri godine, da je on lično molio Brajovića da prestane sa kamenorezačkom djelatnošću na dosadašnji način, ali bezuspješno.

Zipančić i Vlaović o svemu su obavijestili Komunalnu policiju i republičkog ekološkog inspektora koji, kako kaže Zipančić, nadležnost prebacuju jedni na druge.

Nenad Brajović tvrdi da ne zagađuje Presjeku, niti okolinu Mojdeža.

“Obrađujem prirodni kamen, bez hemijskih sredstava ili emulzija koje bi ugrozile biljni ili životinski svijet potoka”, objašnjava Brajović

“Bijela boja i mutna Presjeka je posljedica vodoistražnih radova u hidrotunelu Potkop u Mojdežu, koji su u toku", kaže on.

Uvjeren je da su napadi na njega politički motivisani. “Gdje su bili ti dušebrižnici koji ne nađoše za shodno da pomognu mještanima, prije 18 godina, kada je prestalo redovno snabdijevanje sa izvoriša starog izvorišta Lovac zbog čega je bilo pogođeno 40 domaćinstva u Mojdežu."

Ističe da mještani Mojdeža imaju problem sa nekvalitetnom, nehlorisanom, tehničkom vodom koja ide u domaćinstva, a ne sa zagađenjem iz kamenorezačke radionice.

Brajović je poručio da prihvata ekspertizu i nalaz nadležnih organa, koji će da utvrdi nivo kamene prašine u Presjeci, jer ga je, kako je kazao novinarima, inspektor iz Podgorice obavijestio da minimalna količina kamene prašine u koritu, utiče pozitivno na apsorpciju hemijskih i fekalnih stvari u vodotoku.

Članovi Mjesne zajednice Mojdež će se sastati ovih dana, kako bi utvrdili o kakvom je, i da li je riječ o zagađenju, kazao je predsjednik Petar G. Porobić. On ističe da tome ne zna ništa, ali da će, ako postoji problem “gledati da to riješe ljudskim putem”.

Hercegnovska Komunalna policija je preko call centra Opstine Herceg Novi primila prijavu o zagađenju potoka Presjeka i proslijedila je Upravi za inspekcijske poslove (Ekološka inspekcija) čija je to, tvrde, nadležnost.

Iz Sekretarijata za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost kažu da nisu dobili Elaborat uticaja na životnu sredinu, koji je obavezan, za kamenorezačku djelatnost u Mojdežu. Iz Opštine "Vijesti" nisu uspjele da dobiju odgovor da li Nanad Brajović ima dozvolu za kamenorezačke radove u Mojdežu.

Bonus video: