Vukčević nije želio da "duži" o Medenici

Sudije i tužioci bi više trebalo u javnosti da iznose svoja ekspertska mišljenja o ključnim društvenim problemima, jedan je od zaključaka konferencije
2887 pregleda 0 komentar(a)
Detaljno obrazloženje će se moći pročitati u odluci: Vukčević, Foto: Savo Prelević
Detaljno obrazloženje će se moći pročitati u odluci: Vukčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.07.2019. 07:41h

Profesor pravnih nauka Mladen Vukčević nije želio da detaljnije obrazloži ustavnost odluke da se Vesna Medenica treći put izabere za predsjednicu Vrhovnog suda Crne Gore.

On je, na pitanje predstavnika “Akcije za ljudska prava” (HRA) da kao profesor objasni na koji način je novi reizbor Medenice ustavan, odgovorio da bi to trajalo predugo i da će se detaljno obrazloženje naći u pisanoj odluci Sudskog savjeta, koja će biti donijeta u narednom periodu.

Sudski savjet, na čijem čelu je Vukčević, tu odluku donio je na sjednici održanoj prije deset dana, iako crnogorsko zakonodavstvo predviđa da isto lice funkciju predsjednika najviše sudske instance može vršiti najviše dva puta.

Vukčević je bio jedan od govornika na jučerašnjoj konferenciji Centra za građansko obrazovanje (CGO) o transparentnosti pravosudnih organa. On je zamjerio sudijama i tužiocima, ali i akademskoj zajednici, jer mnogo više ne nastupaju u javnosti i daju svoja ekspertska mišljenja u ključnim društvenim dešavanjima.

Međutim, upitan da, kao profesor pravnih nauka, između ostalih i Ustavnog prava, kaže svoj stav o novom izboru Medenice, on to nije želio da učini.

Jedna od ključnih poruka na konferenciji, bila je upravo da se nosioci ključnih funkcija u pravosuđu moraju aktivnije ujključivati u javne rasprave i davati svoja ekspertska mišljenja, čime bi se značajno povećalo povjerenje javnosti u njihov rad.

Direktorica CGO-a Daliborka Uljarević podsjetila je na njihovo istraživanje javnog mnjenja koje je je pokazalo da skoro polovina građana ne vjeruje nijednoj pravosudnoj instituciji.

“Ukupno 80 odsto građana smatra da bi sudije i tužioci morali mnogo više da se obraćaju javnosti, obrazlažu odluke i daju stručna mišljenja”, navela je Uljarević.

Šefica Direktorata za organizaciju pravosuđa, krivično zakonodavstvo i nadzor u Ministarstvu pravde Marijana Laković Drašković ocijenila je da je crnogorsko pravosuđe svjesno da nije dovoljno da pravda bude zadovoljena, već da mora biti vidljiva za sve.

Bonus video: