MUP: Završen projekat industrijske demilitarizacije ubojnih sredstava

Ovom prilikom na bezbjedan način uklonjeno je, a u fabrici HI “Poliex” AD Berane, u skladu sa najvišim ekološkim standardima i standardima struke uništeno, preko 12.000 kg različitih neeksplodiranih ubojnih sredstava, poručuju iz MUP-a
644 pregleda 0 komentar(a)
Uništena ubojna sredstva, Foto: MUP
Uništena ubojna sredstva, Foto: MUP

U okviru dvogodišnjeg programa podrške Crnoj Gori koji finansiraju Sjedinjene Američke Države preko Međunarodne organizacije za jačanje bezbjednosti ljudi (ITF), završen je projekat industrijske demilitarizacije ubojnih sredstava koje je u proteklom periodu prikupio Odsjek za neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, saopšteno je iz MUP-a.

Kako se navodi, ovom prilikom na bezbjedan način uklonjeno je, a u fabrici HI “Poliex” AD Berane, u skladu sa najvišim ekološkim standardima i standardima struke uništeno, preko 12.000 kg različitih neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Vrijednost izvedene demilitarizacije je preko 180 000 dolara, a sprovedena je u okviru projekta koji Direktorat za vanredne situacije MUP-a realizuje sa ITF.

Projekat, takođe, predviđa da se izvrši rekonstrukcija magacina za NUS u mjestu Rogami i čišćenje tunela Potkop u mjestu Petrovići u opštini Herceg Novi.

Bonus video: