UKRADENO TRANSFORMATORSKO ULJE

CEDIS: Već sedma krađa ovog mjeseca, ne otkrivaju se počinioci

Nepoznate osobe iskoristile beznaponsko stanje na dalekovodu 10 kV „Dolac“, uzrokovano kvarom usljed nevremena
2891 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) i korisnici distributivnog sistema, već sedmi put od početka jula i osamdeseti od avgusta 2015. godine, trpe posljedice krađe elemenata sa distributivne mreže na području Berana i okolnih opština, saopšteno je iz CEDIS-a.

Kako su kazali, nepoznate osobe iskoristile su beznaponsko stanje na dalekovodu 10 kV „Dolac“, uzrokovano kvarom usljed nevremena u petak, 26. jula i otuđila transformatorsko ulje iz trafostanica “Praćevac“, „Lubnice 1“ i “Bastahe”.

"Nakon stabilizacije vremenskih prilika ekipe su obišle dalekovod, dolile nedostajućih 350 litara ulja, nakon čega su trafo-stanice puštene u pogon. Ovog puta nije bilo značajnijih oštećenja na trafostanicama, jer su ekipe obilaskom otkrile krađu i objekti su uključeni tek nakon dolivanja nedostajuće količine trafo-ulja, u suprotnom, došlo bi do pregorijevanja transformatora", navodi se u saopštenju.

U CEDIS-u su, kako ističu, naročito zabrinuti zbog toga što kontinuirano havarisanje objekata na području Regiona 3 (Berane, Rožaje, Andrijevica, Plav, Petnjica, Gusinje) ne rezultira otkrivanjem i sankcionisanjem počinilaca, iako, kako su kazali, sprovode sve zakonom propisane mjere kako bi zaštitili svoju imovinu i omogućili korisnicima uredno napajanje električnom energijom.

CEDIS je i ove slučajeve prijavio policiji i podnešene su krivične prijave protiv NN lica.

"Naglašavamo da, osim materijalne štete koju trpi CEDIS, naši korisnici ostaju bez električne energije do sanacije oštećenja, što nerijetko može da potraje i do 48 sati", navode iz CEDIS-a.

Podsjećaju da je svako neovlašćeno pristupanje elektroenergetskim objektima izuzetno rizično.

"Zbog neznatne materijalne koristi pojedinci rizikuju život, remete redovno napajanje električnom energijom i uzrokuju štetu na distributivnom sistemu koja višestruko prevazilazi njihovu eventualnu dobit", dodaju iz CEDIS-a.

Na meti kradljivaca najčešće su, kako su kazali, bakar iz transformatora i vodova, transformatorsko ulje, kao i L – profili sa stubova distributivne mreže, te vrata i prozori na trafostanicama.

Iz CEDIS-a apeluju na građane da svaku neovlašćenu djelatnost na stubnim mjestima i trafostanicama prijave CEDIS-u ili Upravi policije i na taj način pomognu u suzbijanju ovog visokorizičnog oblika krađe.

CEDIS će, zaključuje se u saopštenju, nastaviti da sprovodi sve zakonom propisane mjere kako bi zaštitili svoju imovinu i omogućili korisnicima uredno napajanje električnom energijom.

Preporučujemo za Vas