Komunalije u Budvi plaćaće se u kešu ili u ratama, nema više kombinacija

"Za prethodne dvije i po godine naplatili smo 24 miliona eura i to je uticalo na stabilizaciju finansijske situacije i pokretanje investicionog ciklusa", kazao je šef Službe Ninoslav Kaluđerovi
3843 pregleda 0 komentar(a)
Ninoslav Kaluđerović, Foto: Vuk Lajović
Ninoslav Kaluđerović, Foto: Vuk Lajović

Nema cesija ni ostalih kombinacija koje su bile uobičajena praksa tokom vladavine Demokratske partije socijalista (DPS) Budvom prilikom naplate komunalija, samo čist novac i direktne uplate na opštinski račun.

To je u razgovoru za „Vijesti“ kazao načelnik Službe za obračun i naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta Ninoslav Kaluđerović, navodeći da su za prethodne dvije i po godine naplatili 24 miliona eura i da je to uticalo na stabilizaciju finansijske situacije i pokretanje investicionog ciklusa.

"Novac koji smo naplatili po osnovu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, isključivo je namjenski potrošen i troši se, kako to zakon predviđa, odnosno za investicije. To ranije nije bio slučaj, već je nerijetko protivzakonito išao na isplatu zarada radnicima“, ustvrdio je Kaluđerović.

Dodao je da naplata komunalija premašuje iznos od 50 odsto planiranog za ovu godinu i da očekuje da će i Služba ove godine, kao što je to u prethodne dvije, premašiti budžetom planirane iznose za trećinu.

"Budžetom za ovu godinu od naplate komunalija planirano je da se inkasira 7,1 milion eura, od kojih 4,55 miliona od pravnih lica i 2,55 miliona od građana. Mi smo do sada uspjeli da naplatimo 3.640.674 eura, što je ostvarenje od 51 odsto. Naplaćeno je 2,6 miliona od građevinskih kompanija i nešto više od miliona od građana. Do sada smo zaključili 38 ugovora o naplati komunalija od kojih 17 sa firmama i 21 ugovor sa građanima“, naveo je Kaluđerović.

On je naglasio da je naplata komunalija i tokom 2017. i 2018. za trećinu bila veća od projektovanih, iako je tada bio na snazi moratorijum na gradnju za najekskluzivnije djelove Budve i Petrovca - koje obuhavataju detaljni urbanistički planovi „ Budva centar“ i “Petrovac centar”.

"Služba je u 2017. naplatila na ime naknade 10.883.435 eura, što je činilo 32 odsto od ukupnih prihoda koje je te godine ostvarila Opština. Zaključeno je bilo 138 ugovora, od kojih 41 sa pravnim licima, a 97 sa građanima. Budžetom za 2017. bilo je planirano da se na ime komunalija ostvari prihod od 8,2 miliona eura, dok smo mi uspjeli da taj iznos premašimo za čak 2,6 miliona eura. Od pravnih lica naplaćeno je 7,9 miliona eura, a od građana 2,9 miliona eura, i time smo naplatu premašili za trećinu od planiranog“, kazao je Kaluđerović.

Odlični rezultati, kako je dodao, ostvareni su i u 2018. tokom koje je Služba naplatila 9.426.564 eura, gotovo dva i po miliona više od planiranog.

"Budžetom za 2018. bilo je planirano da naplatimo sedam miliona eura, dok smo mi ostvarili naplatu za 34 odsto više od projektovanog. Naplaćeno je od pravnih lica 7,4 miliona, a od građana 1,9 miliona eura. Takav priliv novca u opštinsku kasu činio je petinu od ukupnog. Služba je zaključila ukupno 112 ugovora, od kojih 69 sa pravnim licima, a 43 sa građanima. Zaključena su i tri ugovora za izgradnju hotela. Na otplatu obaveza iz prethodnog perioda isplaćeno je 369.823 eura“, istakao je Kaluđerović.

Investitorima se, inače, prema važećoj opštinskoj odluci daje mogućnost da izmire komunalije odjednom, čime stiču pravo na popust od 20 odsto, ali i da plaćaju u ratama, s tim što moraju založiti nekretninu, kao garanciju da će izmiriti obaveze u ugovorenim rokovima.

"Dinamika uplata po osnovu ugovora zaključenih sa odloženim načinom plaćanja, odnosno na rate, se prati i isti se izvršavaju na način kako je to predviđeno u samim ugovorima“, naglasio je Kaluđerović. Šef profitabilne opštinske Službe najavio je da su tokom maja i juna izradili nove odluke o naplati naknade u skladu sa novim Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata.

"Nacrt će se ubrzo naći na javnoj raspravi i javnost će dati svoje mišljenje i sugestije. Nakon javne rasprave i pozitivnog stava Vlade, očekujemo da će se odluka naći pred odbornicima lokalnog parlamenta“, zaključio je Kaluđerović.

Komunalija oslobođeno 14 hotelijera

Kaluđerović je kazao da je od plaćanja komunalija za protekle dvije i po godine oslobođeno 14 hotelijera koji grade hotele sa 4 plus i više zvjezdica.

"Tokom ove godine zaključili smo takva dva ugovora o oslobađanju komunalija, dok smo u 2017. i 2018. zaključili po šest ugovora. Inače, realizacija predmeta za legalizaciju objekata je u toku i po tom osnovu zaključeno je 18 predmeta u ukupnom iznosu 97.680 eura“, istakao je Kaluđerović.

Bonus video: