Odgovorni službenici neophodni za profesionalnu javnu upravu

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav je upozorio da se mladi suočavaju sa preprekama koje su često rezultat administrativnih i mentalnih barijera, što može dovesti do manjka povjerenja
55 pregleda 2 komentar(a)
EU info centar, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
EU info centar, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Ažurirano: 12.03.2018. 16:01h

Stručni i odgovorni službenici koji strateški promišljaju i rade u interesu napretka svojih država potreba su efikasne, moderne i profesionalne javne administracije, poručila je generalna direktorica za evropske fondove u Ministarstvu evropskih poslova Ivana Glišević Đurović.

Ona je to rekla na Inicijalnom sastanku Šeme Evropske unije (EU) za mlade profesionalce Zapadnog Balkana.

Glišević Đurović je kazala da je reforma javne uprave jedan od prioriteta evropske integracije, ne samo za Crnu Goru već i za region Zapadnog Balkana.

"Ova reforma predstavlja značajan preduslov za kreiranje savremenih državnih administracija koje će efikasno odgovoriti izazovima i zahtjevima koje nameće pregovarački proces i uspješno ispuniti sve obaveze koje proističu iz članstva u EU“, navela je Glišević Đurović.

Ona je pojasnila da polaznici ovog programa, koji je podržan sa najviših evropskih i regionalnih adresa, prolaze teorijsku i praktičnu obuku, a da će u ovom ciklusu njih petoro biti u Ministarstvu evropskih poslova, gdje će imati adekvatno mentorstvo.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, poručio je da društva Zapadnog Balkana dijele zajedničko nasljeđe i izazove i ocijenio da su konflikti iz prošlosti uticali na stvaranje različitih predrasuda.

On je upozorio da se mladi suočavaju sa preprekama koje su često rezultat administrativnih i mentalnih barijera, što može dovesti do manjka povjerenja.

"Regionalna saradnja i razmjene mladih pomažu da se prevaziđu ovi izazovi. Inicijative kao što je EU program za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu ne samo da osnažuju proces pomirenja u regionu, nego i pokazuju da je reforma javne uprave i dobro upravljanje u samom vrhu agende EU proširenja”, naveo je Orav.

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović je podsjetila da je proces reforme javne uprave u Crnoj Gori povezan i uslovljen procesom evropskih integracija i usklađivanjem pravnog okvira i principa funkcionisanja javne uprave sa evropskim principima i dobrim praksama.

Posebno važno pitanje je, smatra ona, jačanje kapaciteta. "U tome nam neizmjerno pomaže EU, a kao jedan vid jeste ovaj program koji pruža mogućnost našim budućim kreatorima politika da različitim komponentama unaprijede svoje profesionalne vještine".

„Ubijeđena sam da se učešće u ovakvim programima EU reflektuje ne samo kao odlična strategija za pristupanje EU, već i kao veliki doprinos ekonomskom i političkom napretku zemalja koje ih koriste", kazala je Pribilović.

Ona je ocijenila da će ovaj program doprinijeti jačanju kapaciteta službenika koji se obučavaju na prestižnim evropskim institucijama, gdje su svoja znanja i vještine stekli i najuticajniji lideri političke scene EU.

Bonus video: