Katnić da ispita kako Carević daje poslove

Vlasnik “Val-travela” tvrdi da je gradonačelnik Budve svom partijskom drugu dodijelio posao vrijedan 700.000 eura, ne raspisujući tender i određujući sam cijenu prevoza. Iz Carevićevog kabineta kažu da je sve po zakonu
6895 pregleda 6 komentar(a)
Iz Opštine kažu da nije bilo malverzacija oko posla sa prevozom đaka, Foto: Vuk Lajović
Iz Opštine kažu da nije bilo malverzacija oko posla sa prevozom đaka, Foto: Vuk Lajović

Vlasnik budvanske kompanije „Val-travel“ Zdravko Kovačević pozvao je Specijalno državno tužilaštvo da ispita kako je gradonačelnik Budve Marko Bato Carević mimo tendera zaključio četvorogodišnji ugovor o prevozu đaka i penzionera sa firmom „Mediteran expres“, vrijedan 700 hiljada eura.

Kovačević je optužio Carevića da mu je oteo posao prevoza đaka, koji je obavljao punih deset godina i dodijelio ga protivzakonito, ne raspisujući javni tender i određujući sam cijenu prevoza svome partijskom drugu Davoru Dokiću. Iz kabineta prvog čovjeka Budve naveli su da je Carević ugovor o pružanju prevoza učenika i penzionera u linijskom gradskom i prigradskom drumskom saobraćaju zaključio na osnovu odluke o besplatnom prevozu učenika koju je 27. decembra donijela Skupština opštine.

„Pozivam glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da ispita kako je kompanija ‘Mediteran expres’ dobila ovaj posao da pune četiri godine prevozi đake, za šta će iz kase Opštine Budva biti isplaćeno ukupno 700 hiljada eura. Carević je ugovor sa ‘Mediteran expresom’ zaključio 14. januara, iako je skupštinska odluka zvanično stupila na snagu 23. januara. I da je sve regularno, Carević je bio dužan da sačeka da skupštinska odluka postane važeća i tek poslije 23. januara zaključi ugovor, a ne praktično deset dana prije zakonskog roka. Po svemu sudeći, ugovor je zaključio samovoljno. Skupština opštine jeste izglasala odluku o besplatnom prevozu učenika, ali parlament nije taj koji određuje kome će prevozniku dodijeliti, ni po kojoj cijeni. Da je tako, Skupština Crne Gore bi raspisivala sve tendere“, istakao je Kovačević. On navodi da je, iako je njegova firma tokom novembra i decembra prošle godine obavljala prevoz đaka, Carević za ta dva mjeseca isplatio “Mediteran expresu”.

„Ugovor sa ‘Mediteran expresom’ je zaključen 14. januara, a Carević je već 17. januara potpisao dvije uplatnice da se retroaktivno ‘Mediteran expresu’ isplate usluge prevoza đaka za decembar i novembar i to po 17.500 eura, ukupno 35 hiljada eura, iako je to vršila moja firma. Zanimljivo je i po kojoj se računici došlo da se mjesečno, za prevoz đaka i penzionera, isplaćuje po 17,5 hiljada eura, jer ako se uzme da je ukupno 400 đaka i penzionera, a da je cijena za učenike 25, a penzionere 15 eura, koliko je predložio “Mediteran expres”, onda je ta suma na mjesečnom nivou praktično upola manja“, naglasio je Kovačević. Prema njegovim riječima, Sekretarijat za društvene djelatnosti, što je iz tog resora “Vijestima” potvrđeno, do sada je odbijao da isplaćuje “Mediteran expresu” mjesečne iznose za prevoz đaka po fakturama koje su im priložili. „Međutim, ‘Mediteran expres’ se naplatio tako što je Carević sa njima, pošto je nadležni sekretarijat odbio da izvrši uplate, zaključio 6. maja vansudsko poravnanje i Opština im je isplatila 70 hiljada eura“, kazao je Kovačević. On je podsjetio da je Opština u oktobru prošle godine raspisala javni konkurs o dodjeli linija za obavljanje djelatnosti javnog linijskog prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju.

„U tome konkursu nigdje ne piše da će onaj koji bude prvorangiran, ujedno vršiti prevoz đaka i penzionera i to za 17.500 eura. Konkurs je završen 23. oktobra i linije je dobio ‘Mediteran expres’, a dan poslije toga potpredsjednik Opštine Vladimir Bulatović je kazao da je riješen problem besplatnog prevoza đaka i penzionera, znači dva mjeseca prije skupštinske odluke”.

Takve tvrdnje Kovačevića odbacili su iz kabineta Carevića, navodeći da je predsjednik Opštine poštovao odluke Skupštine opštine i postupao isključivo po zakonu.

„Član 2 skupštinske odluke o besplatnom prevozu učenika definiše da će se sa prevoznikom koji je izabran na javnom konkursu zaključiti poseban ugovor na osnovu navedenog, poštujući zakonsku i statutarnu obavezu koja nalaže poštovanje odluka koje usvoji Skupština opštine, predsjednik Carević je zaključio poseban ugovor o pružanju usluga prevoza učenika i penzionera u linijskom gradskom i prigradskom drumskom saobraćaju sa privrednim društvom ‘Mediteran expres’, koji je na javnom konkursu izabran za prevoz u drumskom gradskom i prigradskom saobraćaju na svim linijama na teritoriji opštine. Ne manje važno je naglasiti da je linije u gradskom i prigradskom naselju definišu i prevoz linijskog prevoza učenika, što je još jedan dokaz da je zaključeni ugovor u svemu po zakonu, jer je prevoznik za sve linije izabran na javnom konkursu“, istakli su iz kabineta Carevića. Iz “Mediteran expres“ su ranije “Vijestima” kazali da su netačne tvrdnje Kovačevića, i da su posao dobili zakonito.

Srzentić im mimo tendera dodijelio na pet godina?

Kovačević je kazao da je nekadašnji gradonačelnik Bara Zoran Srzentić posao prevoza đaka na pet godina, isto mimo tendera, dodijelio firmi „Mediteran expres“, što iznosi milion eura.

„On je kazao da je mjesečna naknada u Baru, gdje se prevozi 1.240 učenika i 670 penzionera oko 22 hiljade eura, dok u Budvi se prevozi pet puta manje učenika i penzionera, ali je ta suma 17.500 eura”.

Za porez državi duguju četiri miliona eura

Kovačević je kazao da je Carević prevoz đaka dodijelio „Mediteran expresu“, čiji osnivači u tri svoje preostale firme ukupno duguju državi Crnoj Gori četiri miliona eura poreza.

„Firma “Olimpia” DOO koju je osnovao Dokić u blokadi je 3.140 dana sa dugom 1.662.959 eura, druga firma „Doka komerc“ je u blokadi 3.896 dana sa dugom od 397.057 eura, a treća firma GSB je u blokadi 2.408 dana i ima dug od 1.962.154 eura. Da li je “Mediteran expres” od budvanskog rukovodstva nagrađen zato što ne izvršava obeveze prema državi“, pitao je Kovačević.

Bonus video: