Zenka: Darovati plemenitost i pokazati saosjećanje i razumijevanje prema svim ljudima

"Želim da ovaj veliki praznik svi muslimani i muslimanke provedu u duhu tradicije i običaja, dobrom raspoloženju, dijeleći radost Bajrama sa svojim najbližima u dobrom zdravlju i harmoniji"
523 pregleda 1 komentar(a)
Zenka, Foto: Boris Pejović
Zenka, Foto: Boris Pejović

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka čestitao je najveći islamski praznik Kurban Bajram Reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću, starješinstvu i svim pripadnicima islamske vjere.

"Kurban-bajram ili Hadžijski bajram najznačajniji je muslimanski praznik i vrijeme obavljanja hadža, stoga svim hadžijama od srca želim da im Bog primi hadž. Neka vam mubarek dani Kurban Bajrama podare zdravlje i radost, da ga proslavite u molitvi, u krugu porodice, prijatelja i komšija", istakao je Zenka.

On je dodao da se simbolika Kurban Bajrama ogleda u žrtvovanju i darivanju.

"Neka vjernici, u duhu najboljih islamskih vrijednosti, sa bližnjima i komšijama ne podijele samo bogatu trpezu, već daruju plemenitost i pokažu saosjećanje i razumijevanje prema svim ljudima, naročito prema onima koji su u nevolji i kojima je potrebna naša ljubav i lijepa riječ", navodi se u čestitki Zenke.

Ministar je poručio i da smo dio društva koje prožima prijateljstvo i poštovanje različitih religija, društva kojem nikada nije nedostajalo humanosti, razumijevanja i svijesti o poštovanju bližnjeg.

"Želim da ovaj veliki praznik svi muslimani i muslimanke provedu u duhu tradicije i običaja, dobrom raspoloženju, dijeleći radost Bajrama sa svojim najbližima u dobrom zdravlju i harmoniji. Neka se Kurban Bajram proslavi dostojanstveno i u duhu Islama. Svim građanima i građankama islamske vjere želim Bajram šerif mubarek olsun", naveo je Zenka u čestitki.

Bonus video: