U Kotoru podršku za medijske miljenike tražili i kroz poeziju

Kulturni centar od Ministarstva kulture 2015. godine tražio 2.300 eura da bi „u cilju promovisanja književnog stvaralaštva i kulturne baštine Boke i Crne Gore” objavili zbirku glavne urednice Skala radija
5433 pregleda 17 komentar(a)
Miloš Dževerdanović, Foto: Vodacom
Miloš Dževerdanović, Foto: Vodacom

Kulturni centar Kotor, u vrijeme kada je na njegovom čelu bio Miloš Dževerdanović (DPS), tražio je od Ministarstva kulture da mu odobri novac za izdavanje knjige poezije Dubravke Jovanović, glavne i odgovorne urednice privatnog Skala radija, bliskog DPS-u.

Kulturni centar/Gradska biblioteka i čitaonica su prije četiri godine od Ministarstva tražili 2.300 eura da bi „u cilju promovisanja književnog stvaralaštva i kulturne baštine Boke i Crne Gore objavili najnoviju zbirku poezije renomirane pjesnikinje Dubravke Jovanović ‘Ispod kušina’.“

KC je tada, kako stoji u prijavi koju je podnio Dževerdanović, procijenio da će ih izdavanje knjige poezije koštati 4.540 eura, od čega, stoji, iz sopstvenih izvora i od sponzora već bili obezbijedili 2.240 eura. Po prijavi za konkurs, koji su „Vijesti“ dobile na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, Dževerdanović je tražio da ostatak novca do punog iznosa potrebnog za izdavanje knjige, KC-u nadomjesti država.

Od toga bi najviše - 1.400 eura, Ministarstvo kulture platilo za štampanje knjige, a iz državnih fondova bi se, po njegovoj zamisli, trebalo platiti i autorski honorar Jovanovićevoj od 500 eura, iako ona poeziju nije pisala po narudžbi KC-a kao izdavača, već po sopstvenom nahođenju i potrebi da se umjetnički izražava. Osim toga, od Ministarstva je traženo da plati i 200 eura za promociju knjige, kao i 200 eura recenzentima pjesama -univerzitetskom profesoru narodne književnosti dr Novaku Kilibardi, istoričaru umjetnosti iz Splita Tonku Marojeviću i pomoćnom radniku kotorske Gradske čitaonice Obradu Pavloviću.

Kilibarda je početkom 1990-ih bio na čelu tada velikosrpke Narodne stranke, a jedan od saradnika u toj partiji tada mu je bio i vlasnik Skala radija i prijatelj Jovanovićeve, Slavko Mandić. Kilibarda, kao i Mandić, u međuvremenu su promijenili politički smjer, pa obojica posljednjih godina u svojim medijskim nastupima i djelovanju neskriveno podržavaju politiku DPS-a, ukazujući na navodnu opasnost po Crnu Goru od srpskog korpusa u njoj. Kilibarda je više puta sa takvim porukama gostovao na Skala radiju, gdje mu je i sama Jovanovićeva bila domaćin u programu.

"Crna Gora niti je imala niti danas ima, osim Dubravke Jovanović, drugoga pjesnika koji svakim dahom svoga pjesničkoga bića izranja iz talasa sredine u kojoj životno obitava. Dakako, Crna Gora takođe nema grada osim Kotora, doajena među njima, koji je svoga pjesnika uobličio po svome obličju i krvotoku,“ napisao je, pored ostaloga, u svojoj recenziji Kilibarda o poetskom stvaralaštvu urednice Skala radija.

Obrad Pavlović je aktivista i član kotorskog DPS-a, a kao „pomorac po zvanju, a književnik po slobodnom izboru“, kako ga u prijavi predstavlja Dževerdanović, kolumnista je Skala radija i u svojim komentarima redovno napada neistomišljenike vladajuće partije.

U vrijeme kada je Dževerdanović za izdavanje njene knjige tražio finansijku podršku države, Jovanovićeva je bila članica Savjeta za kulturu Opštine Kotor, gdje je imenovana odlukom tadašnje gradonačelnice Marije Ćatović (DPS).

Dok je bio na mjestu direktora Kulturnog centra i kasnije, kada je smijenjen odlukom nove lokalne vlasti predvođene Demokratama, Dževredanović je kod Jovanovićeve i Mandića na Skala radiju dobijao veliki medijski prostor da se obračunava sa novim rukovodstvom KC-a, ali i za jednostranu prezentaciju stavova u vezi s kontroverznom odlukom da se sa mjesta predsjednika Odbora direktora Vodacoma, pokuša prebaciti u fotelju izvršnog direktora te partije, što su međutim, spriječile odluke Agencije za sprečavanje korupcije.

Dževerdanovića je nedavno Skala medijski „gurala“ kao jednog od mogućih kandidata za novog kotorskog gradonačelnika ispred DPS-a, pišući da on „važi za umjerenog mladog političara koji se nikome nije zamjerio i sa kojim su svi u prihvatljivoj komunikaciji.” Međutim, nije prošao u gradonačelničku fotelju, u koju je sjeo čelnik kotorskog DPS-a Željko Aprcović, ali se zato, čim se nedavno DPS zahvaljujući prelasku odbornice Brune Lončarević na stranu te partije vratio na vlast u Kotoru, na javnu kulturnu scenu tog grada odmah vratila i Dubravka Jovanović, koja je prije desetak dana imenovana za članicu Savjeta OJU „Muzeji“ Kotor.

Proglasio je dijelom bokeške kulturne baštine

Nakon realizacije ovog projekta, Kulturni centar/Gradska biblioteka i čitaonica Kotor će značajno obogatiti Zavičajnu zbirku i biti izdavač publikacije “značajne za bokeljsku i crnogorsku književnost”.

“Publikaciju ćemo distribuirati u crnogorskim bibliotekama i na taj način učiniti dostupnom što većem broju korisnika. Takođe, organizovaćemo i promociju publikacije, za koju ćemo obezbijediti adekvatnu medijsku pokrivenost. Smatramo da je ovo najbolji način da Kulturni centar/Gradska biblioteka i čitaonica Kotor aktivno učestvuje u čuvanju, istraživanju i promociji naše baštine“, piše u prijavi kojom je Miloš Dževerdanović 2015. tražio novac od Ministarstva kulture za objavljivanje Jovanovićkine zbirke.

Uprkos lobiranju kotorskih DPS funkcionera, KC Kotor, međutim, nije dobio tražena sredstva na konkursu.

Dževerdanović plaćao Mandiću da uređuje stihove Jovanovićeve

Dževerdanović je, nakon što ga je odbilo Ministarstvo, nastavio da presipa novac iz fondova Kulturnog centra u džepove udarnog dvojca Skala radija, pokazuju dokumenta do kojih su došle “Vijesti”.

Naime, nakon što su propali na konkursu, Mandić je 9. septembra 2015. Dževerdanoviću uputio dopis u kome predlaže da zbirku Jovanovićeve „Ispod kušina“ zajedno izdaju Skala radio i KC Kotor, uz napomenu da će njegov radio uraditi tehničko rješenje, prelom knjige i njenu pripremu za štampu, te snositi troškove autorskog i honorara urednicima i recenzentima.

"Kako smo već u pripremi za realizaciju projekta, potrebno je da nam uplatite 1.650 eura kako bi relaksirano mogli da radimo na njegovoj finalizaciji. O fazama rada bi Vas uredno obavještavali,“ stoji u dopisu Mandića direktoru KC-a Kotor. Zbirka „Ispod kušina“ ipak, nije ugledala svjetlo dana.

Već naredne godine Dževerdanović uspijeva da kod Ministarstva izdejstvuje finansijku podršku za izdavanje nove Jovanovićkine zbirke pjesama „Pontapeti“, a Mandić koristi i ovu priliku da dio novca iz javnih fondova prebaci sebi. On i Dževerdanović tako 31. avgusta 2016. potpisuju Ugovor o djelu po kome će Mandić obaviti poslove urednika pripreme za štampu, tehničke izrade i dizajna „za potrebe projekta ‘Pontapeti’ pjesnikinje Dubravke Jovanović“.

Za taj posao, po ugovoru koji „Vijesti“ posjeduju, KC Kotor je Mandiću najkasnije do 2. septembra te godine morao da uplati iznos od 900 eura. U ugovoru, međutim, nema propisanog roka u kome je Mandić bio dužan da završi posao koji mu je platila javna ustanova Opštine Kotor.

Bonus video: