MUP za smještaj azilanata isplatio "Velmi" oko milion eura za godinu

Posljednji od pet ugovora, vrijedan nepunih 350.000 eura, potpisan je početkom avgusta
1896 pregleda 2 komentar(a)
Nedovoljni kapaciteti: Centar za azilante u Spužu, Foto: Boris Pejović
Nedovoljni kapaciteti: Centar za azilante u Spužu, Foto: Boris Pejović

Za malo više od godinu, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) isplatilo je oko milion eura podgoričkoj firmi “Velma” za privatni smještaj i ishranu lica koja traže međunarodnu zaštitu.

Posljednji od pet ugovora, vrijedan nepunih 350.000 eura, potpisan je početkom avgusta.

“Velma” je ovaj posao dobila na osnovu hitnog tendera koji je raspisao resor Mevludina Nuhodžića.

“Radi se o licima koja, zbog nedovoljnih smještajnih kapaciteta ne mogu da budu smještena u objektu Centra za prihvat u Spužu, tako da je za iste potrebno obezbijediti alternativvni smještaj”, navodi se u obrazloženju razloga hitnosti koje potpisuje Nuhodžić, dodajući da se ona mora sprovesti što prije zbog “kontinuiranog enormnog priliva migranata” a sve u cilju “otklanjanja i sprečavanja opasnosti od potencijalnog nastanka ugroženosti javnog reda i mira”.

Tenderom u vrijednosti do 350.000 eura tražilo se 19.000 punih pansiona, odnosno smještajne kapacitete za najmanje 50 lica dnevno i da imaju imati tri obroka dnevno. Broj lica će varirati u zavisnosti od potreba stranaca koji traže međunarodnu zaštitu. Smještaj mora biti u pojedinačnim krevetima, a sobe moraju posjedovati klima uređaje a sam objekat TV prijemnik, precizirano je tenderskom dokumentacijom.

Ministarstvo je prije pet mjeseci, u martu, potpisalo sa istom firmom ugovor vrijedan skoro 255.000 eura, a u januaru od skoro 100.000 eura.

Početkom oktobra prošle godine potpisala je ugovor na skoro 150.000 eura.

Sva ova četiri tendera sprovedena su po hitnom postupku.

Jedino je, po otvorenom postupku, sproveden prvi tender na kojem ista firma dobila ugovor u vrijednosti od 150.000 eura sredinom avgusta prošle godine.

Osnovna djelatnost firme “Velma”, prema podacima sa Centralnog registra privrednih subjekata Poreske uprave, su frizerski i kozmetički saloni.

“Vijesti” su u januaru objavile da je broj stranaca koji u Crnoj Gori traže međunarodnu zaštitu 2018. godine bio gotovo učetvorostručen u odnosu na prethodnu 2017. godinu.

Zbog malih kapaciteta Centra za prihvat, gotovo polovina njih je završila na privatnom smještaju.

Iz MUP-a su tada kazali da je tokom 2018. godine zbrinjavano 4.570 lica, od čega u Centru za prihvat u Spužu 2.424 lica, a u alternativnom smještaju 2.146 lica. Dodali su da su prošle godine podnijeta 3.104 zahtjeva za dobijanje međunarodne zaštite, a u 2017. godini je podnijeto 849 zahtjeva.

Bonus video: