Hoće li komandant “Jadrana” ostati jedini smijenjen zbog incidenta?

Smjena oficira uslijedila je nakon pokušaja šverca više od 60 kilograma kokaina vrijednog preko pet miliona eura, na školskom brodu MVCG-a, koji je otkriven i spriječen 19. aprila
11693 pregleda 11 komentar(a)
“Jadran” juče na Pinama, Foto: Siniša Luković
“Jadran” juče na Pinama, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 14.08.2019. 08:46h

Kapetan korvete Goran Pajović od juče je komandant školskog broda „Jadran“, a na toj poziciji je zamijenio kapetana korvete Zorana Ivanovskog. Zvanična primopredaja dužnosti obavljena je na jedrenjaku u tivatskoj luci, uz prisustvo komandanta Mornarice Vojske (MVCG), kapetana bojnog broda Veska Tomanovića.

Time je formalizovana odluka koju je nedavno donio vrh Ministarstva odbrane, a u djelo sproveo načelnik Generalštaba, brigadni general Dragutin Dakić donoseći naredbu o „razrešenju Ivanovskog sa dužnosti zbog potreba službe“.

Pajović je bio komandant „Jadrana“ u periodu 2012-2018. godine. U međuvremenu je godinu i po službovao u Komandi međunarodne vojnopomorske misije “EU NAVFOR ATALANTA” u Nortvudu u Velikoj Britaniji i važi za oficira sa dobrim vezama u MO-u. Vraćen je na mjesto komandanta broda, a to je jedino formacijsko mjesto u kompletnoj Mornarici VCG-a, gdje se onaj koji ga pokriva može nadati unapređenju u viši čin kapetana fregate. Ivanovski je postavljen za zastupnika (vojnim žargonom rečeno vršioca dužnosti) načelnika Odjeljenja za vojno-vojnu međunarodnu saradnju u Komandi MVCG-a u Baru.

Smjena sposobnog, iskusnog i dokazanog oficira uslijedila je nakon pokušaja šverca više od 60 kilograma kokaina vrijednog preko pet miliona eura, na školskom brodu MVCG-a, koji je otkriven i spriječen 19. aprila. Ivanovski je zasad jedini sankcionisan u vojnoj i državnoj hijerarhiji zbog narušene reputacije broda.

Vojna i civilna policija su, neoposredno prije nego što je „Jadran“ sa ukrcanim studentima Pomorskog fakulteta Kotor trebalo da iz Tivta isplovi na međunarodno krstarenje za Tursku i Grčku, upali na brod i u privatnim kasetama dvojice članova posade broda, starijih vodnika Duška Radenovića i Miloša Kulića, pronašla 56 pakovanja sa 60 kilograma kokaina visoke čistioće, dva pištolja sa izbrisanim serijskim brojevima i 52 komada municije.

Radenović i Kulić, zajedno sa Tivćaninom Radomirom Osmajićem su uhapšeni, dok policiji i Specijalnom državnom tužilaštvu koje je preuzelo slučaj, zasad bježe još dvojica osumnjičenih da su učestvovala u ovom pokušaju šverca narkotika – Nikšićanin Dejan Rovčanin i sprski državljanin Vladimir Račić.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je u aprilu naveo da je hapšenje dijela kriminalne grupe koja je brodom “Jadran” pokušala da švercuje kokain kruna višemjesečne koordinisane akcije vojnobezbjedonosnih i policijskih službi, te da su su prve informacije o švercu droge školskim brodom MVCG-a u Tužilaštvu dobili od vojnoobavještajnih struktura i ANB-a.

Droga je, prije nego što su je Kulić i Radenović unijeli na brod vezan na tivatskoj gradskoj rivi Pine, bila neko vrijeme u krugu vojnog objekta -skladišta “Opatovo” kod Tivta.

Iz Ministarstva odbrane nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” do 25. juna ko je donio odluku da se hapšenja i plijenidba droge vrše tek kada ona bude na “Jadranu”, a ne prije toga, te zbog čega je to urađeno ako je Obavještajno-bezbjednosni direktorat MO-a od starta znao za ovu kriminalnu grupu i pratio je njeno djelovanje.

Prema pouzdanim saznanjima iz dobro upućenih bezbjedonosnih krugova, crnogorski državni organi nisu znali za drogu koja je unešena na “Jadran” dok im tu informaciju nekoliko sati prije isplovljavanja broda, nije dala američka savezna Agencija za borbu protiv droge DEA. Iz resora ministra Predraga Boškovića nije odgovoreno kako je stariji vodnik Duško Radenović svojevremeno dva puta prošao bezbjedonosnu provjeru kod nadležnih organa MO-a da dva puta bude upućen u, sa stanovišta bezbjedonosnih izazova, osjetljive međunarodne vojne misije “ISAF/ Resolute Support “u Avganistanu, kao ni kako je i pored loših ocjena bio u konkurenciji da iz podoficirskog dobije oficirski čin.

Nije objašnjeno, između ostalog, ni kako je Radenović, koji se sada sumnjiči za šverc kokaina, mogao da od vojnika po ugovoru, napreduje u podoficira iako je u više navrata dobijao loša službena mišljenja svojih pretpostavljenih. Drugi osumnjičeni pripadnik MVCG-a, stariji vodnik Miloš Kulić, odlučio je da sarađuje sa istražiteljima pokušaja šverca droge „Jadranom“ na kome on nije bio član redovne posade, već je na brod ukrcan privremeno, neposredno pred krstarenje. Kulić, koji nije u pritvoru, a u ingerenciji je tužilaštva, još prima platu iz VCG-a. Iz MO-a saznajemo da se protiv njega vodi disciplinski postupak koji nije završen zbog pravnih procedura, te da je u toku sporazumni raskid radnog odnosa uz nečastan otpust, nakon što je priznao učešće u vršenju krivičnog djela.

Šta je pokazala analiza

Ministarstvo odbrane nije odgovorilo na zahtjev “Vijesti” za slobodan pristup informacijama – “Analizi vanrednog događaja na ŠB-u “Jadran” koju je uradio kapetan fregate Željko Peković.

Peković, bivši vojni bezbjednjak iz Generalštaba, je angažovan da na čelu posebne komisije ispita vanredni događaj na “Jadranu” i utvrdi odgovornost za to.

On je uradio analizu koja u 12 tačaka nabraja “propuste komandanta broda” Ivanovskog, a koji su po mišljenju Komisije MO-a omogućili kriminalnoj grupi da ovaj ratni brod pokuša da pretvori u sredstvo za međunarodni šverc narkotika.

Tokom vojne karijere kapetan frigate Peković ni dana nije vršio dužnost komadantra ratnog broda. Prema nezvaničnim saznanjima, komanda Mornarice VCG-a je od njegovih 12 teza iz analize argumentovano pobila čak 11 tačaka.

Nepoznanica je zašto je smijenjen samo komadant “Jadrana” na kojem je zaplijenjena droga, ali nije, na primjer, i komadant Logističke čete Mornarice VCG-a u čijem je sastavu vojno skladište “Opatovo” gdje je prethodno ta droga stajala.

Bonus video: