Prvo veče dijaspore održano u Bijelom Polju

U zabavnom dijelu programa prve večeri dijaspore nastupili su Bjelopoljski tamburaši, Gradski hor "Bijelo Polje" i Kulturno umjetničko društvo Tekstilac
1731 pregleda 1 komentar(a)
Veče dijaspore
Veče dijaspore

Više od 400 Bjelopoljaca i Bjelopoljki koji žive i rade širom svijeta okupilo se u Bijelom Polju na prvoj manifestaciji "Veče dijaspore - Bijelog Polja", koju je organizovala Opština Bijelo Polje u saradnji sa Upravom za dijasporu.

Otvarajući manifestaciju u Siti parku predsjednik Opštine Petar Smolović je kazao iseljenike život i rad u inostranstvu nije udaljio od crnogorske i bjelopoljske stvarnosti.

"Nadam se da će ovo naše okupljanje postati tradicionalno i da ćemo saradnju podići na veći nivo. Kao lokalna uprava mi ćemo se truditi da se naša komunikacija permanentno odvija, a ne kao do sada periodično. Vjerujem da su sazreli uslovi da formiramo udruženje Bjelopoljaca u svim većim gradovima u Evropi, koji će biti nukleusi razvoja i komunikacije sa maticom", kazao je Smolović.

Predsjednik je goste upoznao sa novinama u pogledu privrednog ambijenta i uslovima privređivanja, kao i o administrativnim barijerama koje su prevaziđene.

“Invsticiono polje obuhvata turizam, poljoprivredu i prateće sadržaje, ali i osnivanje malih i srednjih preduzeća u 6 biznis zona. Mi za vas pripremamo pokretanje sajta, biznis brošure i priručnike kako možete investirati sredstva u razvoj naše Opštine. U stručnom pogledu imaćete kancelariju za lokalni ekonomski razvoj, koja će odgovarati na sva vaša pitanja i davati odgovore na sva vaša pitanja vezano za početak biznisa”, istakao je on.

Predrag Mitrović direktor Uprave za dijasporu je izrazio zadovoljstvo skupom u Bijelom Polju, koji je nastavak saradnje na susretima u Baru, Petnjici, Plavu, Gusinju i Rožajama. U poslednje vrijeme je institucionalno ojačana Uprava za dijasporu kao resorni organ saradnje i odnosa sa dijasporom, formiran Savjet za saradnju sa dijasporom, utrđene oblasti saradnje i zacrtani načini njihovog ostvarivanja, ustanovljene nagrade koje matica dodjeljuje istaknutim iseljenicima I organizacijama naše dijaspore širom svijeta”, rekao je Mitrović.

U zabavnom dijelu programa prve večeri dijaspore nastupili su Bjelopoljski tamburaši, Gradski hor "Bijelo Polje" i Kulturno umjetničko društvo Tekstilac.

Bonus video: