"Mi protiv vas": Odanost i prijateljstvo u mračnim danima

Ako vas ne zanima hokej, mogli biste pomisliti da ovo nije knjiga za vas. Bili biste u krivu. Bakman piše o hokeju onako kako Balzak piše o, recimo, francuskoj vojsci, što znači da njegova poenta leži daleko od njegove teme
1357 pregleda 0 komentar(a)
"Mi protiv vas", Foto: Vijesti online
"Mi protiv vas", Foto: Vijesti online

Bakmanova knjiga "Mi protiv vas", nastavlja sagu o malom mjestu koje su čitaoci upoznali u romanu "Medvjedgrad". To je duboka priča o tome kako odanost, prijateljstvo i ljubav nose grad kroz njegove najmračnije dane.

Nakon svega što su građani Medvjedgrada prošli, zadesi ih je još jedan udarac kada čuju da će njihovi voljeni lokalni hokejaški tim uskoro biti raspušten. Ono što sve pogoršava je što svi bivši igrači Medvjedgrada, koji sada igraju za rivalski tim, prihvataju tu činjenicu.

Tajanstveni novi trener obećava velike stvari, ali može li Medvjedgrad povratiti prednost u hokeju? Ili će se konačno srušiti pod težinom svojih prošlih i sadašnjih grehova?

Ako vas ne zanima hokej, mogli biste pomisliti da ovo nije knjiga za vas. Bili biste u krivu. Bakman piše o hokeju onako kako Balzak piše o, recimo, francuskoj vojsci, što znači da njegova poenta leži daleko od njegove teme. „Mi protiv vas“ lirski govori o tome kako zajednica liječi, kako se porodice oporavljaju i kako pojedinci rastu.

„Ono što dobijate u radu Fredrika Bakmana je divno pisanje i sjajni uvid u stvari koje su zaista bitne - tačno nasuprot pogrešnom, strah u odnosu na hrabrost, ljubav protiv mržnje, važnost i granice prijateljstva i odanosti i još mnogo toga. Fredrik Bakman jedan je od najboljih i najzanimljivijih novelista na svijetu. On je div među velikim svetskim romanopiscima - i ovaj književni gigant još raste", piše Washington Times.

Bonus video: