Vrijeme stalo u „Živkovom selu”

Progonovići u kojem su snimljeni brojni kadrovi čuvenih Nikolićevih filmova često su bez struje i vode, mještani kažu da traže samo normalne uslove za život
6708 pregleda 1 komentar(a)
Poljoprivreda bi cvjetala da je vode: Progonovići, Foto: Borko Ždero
Poljoprivreda bi cvjetala da je vode: Progonovići, Foto: Borko Ždero

Stara Crna Gora, selo Progonovići u Lješanskoj nahiji - vrijeme kao da je stalo, odnosno vratilo se u doba filmova Živka Nikolića - struje u junu i julu nije bilo skoro svaki dan, trend je nastavljen i avgustu.

Ne rade hidrofori, pa ni vode nema, jedino se čuje zvuk tranzistora. Zbog autentičnog ambijenta, starih kuća, u živopisnom selu su snimljeni kadrovi brojnih filmova, Nikolićevi “Ljepota poroka“, “Iskušavanje đavola“, “Čudo neviđeno“, dokumentarci...

“Ovo je stvarno ‘Čudo neviđeno’, struje nemamo svakog dana, a članovi smo ‘zlatnog tima’ EPCG. Stara Crna Gora ovo nije zaslužila”, istakao je Savo Radunović koji je bio direktor brojnih filmova, zaslužnih što se za Crnu Goru čulo po cijelom svijetu.

U zaseoku Progonovića koji se zove Granica, a gdje Radunović ima imanje, je 28 domaćinstava, vodovoda nema, pa su prinuđeni da koriste bistijerne i hidrofore. “Sinoć je struja nestajala četiri puta”, kaže Radunović.

Mještanin Rajo Radunović kazao je da traže samo normalne uslove za život i pokazuje novinaru “Vijesti” evidenciju nestanaka struje za mjesec jul.

“Vidite, od 2. do 10. jula sam bilježio, a onda odustao, jer sam se iznervirao. Kao što se vidi, po nekoliko puta se dešava da je nema tokom dana”.

Rajo ističe da znaju napamet brojeve dispečerskog centra i da ih redovno nazovu kako bi dobili informaciju o nestancima.

“Nazovem i kažem da sam iz Progonovića i pitam ih da li da ostajem, ili idem iz sela za grad”.

Kako kaže Mirko Radunović, sa tako čestim nestancima struje nemoguće je sačuvati namirnice u zamrzivačima, a mnogima su se električni uređaji pokvarili.

“Struja stalno nestaje, meso i druge namirnice ne mogu se sačuvati”. On je objasnio da su Progonovići mjesto bogom dano za poljoprivredu, sa nadmorskom visinom od 424 metra.

“Ovdje je krompir bolji nego u Kolašinu. Ali, mi smo prinuđeni da vodu donosimo u bidonima, da zalijemo voćke samo da bi ih održali”.

Mještani pozivaju nadležne da dođu u selo, da razgovaraju o problemima. Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) “Vijestima” je saopšteno da je tokom tokom juna i jula evidentiran povećan broj prekida na mreži sa koje se napaja i selo Progonovići u Lješanskoj nahiji.

“U CEDIS-u smo preduzeli sve neophodne radnje kako bi redukovali broj prekida, kao i u slučaju kada do prekida dođe, problem riješili u najkraćem roku”. Naveli su da su na tom području prije deset dana bile u toku aktivnosti na sječi rastinja na trasi dalekovoda 10 kV “Barutana”, zbog čega su učestale najave o prekidima u napajanju, u okviru servisnih informacija koje su distribuirali medijima.

“Takođe, u par navrata do prekida u napajanju je dolazilo zbog intenzivnih atmosferskih pražnjenja, po kojima je ovo područje i karakteristično, a koja su uzrokovala ispade na 10 kV izvodima i kvar na transformatoru. Brojni faktori nepovoljno utiču na kvalitet napajanja na području Progonovića sa okolinom. Konfiguracija terena, česta atmosferska pražnjenja, kao i dugačka, razgranata distributivna mreža koja mahom prolazi kroz teško pristupačna područja, otežavaju održavanje, prolongiraju intervencije na mreži, što negativno utiče na kvalitet napajanja naših korisnika”. Zbog svega navedenog, istakli su da su preduzeti vanredni napori, pa je određen broj problema na mreži riješen, što je i dalo rezultata pa neplanirnaih prekida od početka avgusta nije bilo. “Pored navedenog u planu je da se do kraja godine izvrši remont kompletnog dalekovoda “Barutana”, koji će podrazumijevati zamjenu svih djelova mreže koji ne odgovaraju standardima (zamjena stubova, izolatora i sl…). Dakle, još jednom naglašavamo da u CEDIS-u preduzimamo sve neophodne aktivnosti kako bi mještani Progonovića imali uredno napajanje električnom energijom”.

Kad dispečer čestita vjeridbu, struja brzo stigne

Rajo Radunović je ispričao da su nedavno organizovali vjeridbu sinu, a struje nije bilo.

“Zvao sam na dežurni broj i kazao da imam veselje povodom vjeridbe i pitao kada ćemo imati struju. Dispečer mi je čestitao vjeridbu, rekao neka je sa srećom, dobićete za pet-deset minuta. Tako je i bilo”.

On je naglasio da će, ukoliko se njihovi problemi ne riješe, organizovati blokadu puta.

“Najavićemo je uredno, po propisima”.

Ksenija Radunović kazala je da je sa čestim nestancima struje veoma teško organizovati domaćinstvo, spremati hranu, planirati.

“Rodbina kada dolazi ili se vraća na more, redovno svrate kod nas, kuća bude puna djece, a živimo u ovakvim uslovima. Kako da objasnite djetetu da nema struje, da se voda štedi”.

Bonus video: