Ispitajte do kraja odakle ušteđevina Pejoviću

Urgencija Centra za građansko obrazovanje novom Savjetu Agencije za sprečavanje korupcije protiv bivšeg ministra i glavnog pregovarača sa EU
14121 pregleda 19 komentar(a)
Pejović, Foto: Savo Prelević
Pejović, Foto: Savo Prelević

Centar za građansko obrazovanje (CGO) uputio je urgenciju novom Savjetu Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) ne bi li poslije više od godinu dobili precizne informacije o ishodu njihovog zahtijeva za pokretanje postupka protiv bivšeg ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića zbog neprijavljivanja tačnih podataka u imovinskom kartonu za 2017.

Takođe, oni su dopunili prijave za period koji se odnosi na njegove prihode tokom prošle godine, navodeći da je, između ostalog, imao ekspertske angažmane koje nije prijavio ASK-u.

U zahtjevu CGO-a iz jula prošle godine, navodi se da u imovinskom kartonu za 2017. godinu stoji da je u toj godini prihodovao 46.763 eura, da nije bilo promjena koje se tiču njegove nepokretne imovine, ali da je u gotovom novcu (ušteđevini) imao 53.000 eura, što nije imao u kartonima za 2016. i 2015.

U njegovom kartonu se više ne pominje 20 godina stara “mazda MX5”, ali nema ni prijave da je automobil prodao i po tom osnovu ostvario prihod.

“Provjere na tržištu automobila ukazuju da takav automobil može realno imati cijenu od 5 do 6 hiljada eura, a u kartonu ne postoje podaci o prodaji niti uopšte o razlozima zašto navedeni automobil nije više u imovinskom kartonu“, stoji u urgenciji CGO-a u koju su “Vijesti“ imale uvid.

Dodaje se i da je nejasno na koji način je Pejović uspio da uštedi 53.000 eura tokom 2017. “Naime, po podacima koje je dostavio tokom 2017. godine prihodovao je 46.763 eura, pa čak i ako se uzme kao polazna nemoguća pretpostavka da on ni cent od tih prihoda nije potrošio na egzistencijalne i vezane potrebe, ostaje i dalje neobjašnjivih 6.236 eura više nego što je za tu godinu zaradio a što ne postoji ni kao evidentiran prihod u njegovom izvještaju“, navodi se u dokumentu koji potpisuje izvršna direktorica Daliborka Uljarević. Dodatno, u imovinskom katonu za 2016. godini prihodovao je ukupno 43.466 eura i nije imao uštede, odnosno gotovog novca. Takođe, u 2015. godini prihodovao je 45.491 eura i, takođe, nije ništa uštedio. Iz toga se, ističe Uljarevićeva, zaključuje da je Pejović tokom 2016. i 2015. godine za svoje egzistencijelne i vezane potrebe trošio u prosjeku 44.000 eura godišnje (ili preko 3.600 eura mjesečno) a da je tokom 2017. godine uštedio više nego što je zaradio, pri čemu nije ni jasno od čega je živio jer proizilazi da nije potrošio ni euro na egzistencijelne i vezane potrebe.

„ASK je donio valjanu odluku po prethodnoj inicijativi CGO-a koje se odnosila na ovog sada bivšeg javnog funkcionera i sukob interesa shodno članu 7 Zakona o sprečavanju korupcije, a što je CGO pozdravio. Nažalost, povodom ovog drugog, podjednako utemeljenog, zahtjeva koji se odnosi, takođe, na kršenje Zakona od strane Pejovića, nikad nismo dobili povratnu informaciju od ASK-a“, ističe se u urgenciji.

Na osnovu dokumentacije CGO-a, ASK je utvrdio da je on prekršio Zakon. Pejović je potom podnio ostavku premijeru Dušku Markoviću, koji je prihvatio u februaru prošle godine. ASK je prošlog mjeseca potvrdio da je on prekršio Zakon o sprečavanju korupcije, nakon što je Upravni sud poništio ovu odluku.

Iz CGO su tada ocijenili da je presuda Vijeća Upravnog suda politička i pravno besmislena. U međuvremenu je tim CGO-a izvršio uvid i u posljednji imovinski karton bivšeg ministra i glavnog pregovarača sa Evropskom unijom koji je predat krajem februara, odnosno godinu poslije prestanka funkcije. CGO ističe da u tom imovinskom kartonu na stoje nikakva primanja tokom 2018. godine sem prihoda od rente u ukupnom godišnjem iznosu od 3.520 eura. Na tekućim računima Pejović je prijavio da ima ukupno 47.800 eura, odnosno 5.200 eura manje u odnosu na posljednji ranije predat imovinski karton u 2017. godini. “Iz toga slijedi da je Pejović tokom 2018. godine živio od 8.720 eura ili 726 eura mjesečno, a što je vrlo čudno imajući u vidu da je isti ranije, sudeći po kartonima predatim ASK-u, trošio gotovo šest puta više novca mjesečno od direktnih prihoda, ne računajući dnevnice i reprezentacije. Takođe, po podacima CGO-a, Pejović je tokom ovog perioda imao ekspertske angažmane koje nije prijavio, a ostaje i pitanje da li je primao platu i godinu nakon prestanka funkcije od strane Vlade Crne Gore, na što je imao pravo kao javni funkcioner koji je dao ostavku. Takođe, notiran je i angažman Pejovića u Demokratskoj partiji socijalista (DPS), ali u kartonu nema ni informacija o eventualnim prihodima iz DPS-a”, navodi se u dokumentu.

„U tom kontekstu, tražimo da Savjet ASK-a sugeriše direktoru ASK-a postupanje po ranijem zahtjevu CGO-a uz dopunu istog kroz ovu urgenciju kako bi ovaj slučaj zaokružio jer je to u interesu javnosti i u skladu za Zakonom o sprečavanju korupcije“, navodi se u dokumentu, uz nadu, dodaje se, da će svjedočiti efikasnijem odnosu prema ovoj urgenciji i procesuiranju ovog pitanja već i na sljedećoj sjednici Savjeta.

Bonus video: