Vodič za roditelje: Kako pripremiti djecu za školu?

Sigurno i srećno odrastanje uključuje i ulaganje u sigurnu budućnost naših najmlađih zbog čega su osiguravajuće kuće širom svijeta, među kojima i UNIQA osiguranje, u svoju ponudu uvrstile i posebne polise osiguranja namijenjene upravo djeci
2063 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.09.2019. 11:56h

Početak nove školske godine je stresno razdoblje za djecu, ali i roditelje, posebno ako se adekvatno ne pripremimo za izazove kakve donosi povratak u školske klupe.

Istraživanja pokazuju da mnogi đaci, nezavisno od njihovog uzrasta, pred povratak u školu osjećaju emocionalni pritisak, te pokazuju znakove anksioznosti i nervoze, posebno kada govorimo o prvačićima, početku srednje škole ili, na primjer, prelasku u novu školu zbog selidbe. Psiholozi navode da usljed svakodnevnih obaveza mnogi roditelji ne uoče ovaj emocionalni stres i nervozu kod djece, pa se ona često sama nose s pritiskom koji donosi nova školska godina.

Ali kako prepoznati anksioznost kod djeteta i pomoći mu da 'prebrodi' prve sedmice nastave? Srećom, odgovore na ova pitanja nam može pružiti moderna psihologija.

Djeca i anksioznost

Svi vrlo dobro znamo da roditeljstvo podrazumijeva mnogo više od brige jesu li naša djeca sita, zdrava i odmorna. Pored ljubavi i topline koju im pružamo, ne smijemo zaboraviti da su podrška, razumijevanje i česti razgovori s djecom ključni u formiranju njihove ličnosti.

Hvatanje u koštac s izazovima i način na koji rješavaju probleme u formativnim godinama sa djecom će ostati i u kasnijim fazama života, a vama će pomoći da održite iskren i blizak odnos s djetetom.

Uočavanje prvih znakova nervoze i emocionalnog nezadovoljstva kod djeteta i nije tako teško budući da djeca, posebno ona mlađa, obično ne znaju sakriti svoje osjećaje. Čak i ako ne govore o tome, promjene u njihovom ponašanju nam mogu mnogo toga reći.

Takozvana tipična anksioznost pred povratak u školu prilično je česta pojava i obično se manifestuje tako što djeca imaju problema sa spavanjem, pate od noćnih mora, a ova nervoza se ponekad manifestuje čak i fizičkim simptomima kao što su bolovi u stomaku, mučnina ili povraćanje.

Ovi simptomi najčešće nestaju već u prvoj sedmici nastave kad se djeca polako počinju vraćati rutini, te zaokupe misli školskim obavezama i druženju s drugom djecom.

Ipak, kako navode psiholozi, neka djeca anksioznost osjećaju i mnogo duže, što bi mogao biti znak drugih, netipičnih anksioznih poremećaja. Jedan od najčešćih poremećaja se pojavljuje kod mlađe djece, a on uključuje strah od odvajanja od roditelja i porodice. Ova vrsta straha se otkriva relativno rano jer dijete često odbija spavati u svom krevetu ili odbija izlazak i igru s vršnjacima ukoliko jedan od roditelja nije stalno prisutan.

Ova djeca mogu imati daleko mukotrpniji proces prilagođavanja školskom okruženju, pa i odbijati odlazak u školu. U ovim situacijama se kod djeteta ponekad javlja i tzv. selektivni mutizam, odnosno nemogućnost govora u nepoznatim i širim socijalnim situacijama. Ukratko, dijete odbija komunikaciju i razgovor u školi, dok kod kuće i u poznatom okruženju razgovara bez ikakvih teškoća.

Pored straha od odvajanja, jedan od češćih anksioznih poremećaja je i strah od socijalnih situacija koji pogađa djecu različitih uzrasta, a posebno tinejdžere u srednjoj školi. Ovaj strah se najčešće manifestuje kroz teškoće pri usmenom odgovaranju, čitanje pred razredom ili odbijanje da zatraže pomoć nastavnika ili profesora kad im nešto nije u potpunosti jasno.

Ova vrsta straha može rezultirati sa lošim ocjenama, te zadirkivanju i konfliktima s vršnjacima što dodatno može narušiti djetetovo samopouzdanje i produbiti strahove s kojima se svakodnevno nosi.

Kako pobijediti nelagodu i strahove kod djeteta

Sad kad smo ustanovili da anksioznost, emocionalni stres i nervoza pred početak nove školske godine mogu ozbiljno 'uzdrmati' i roditelje i djecu, ostaje nam da se pobrinemo za to da prelazak u novu školsku godinu prođe što bezbolnije.

Ukoliko se ne radi o ozbiljnijem poremećaju koji podrazumijeva razgovor s ljekarima i psiholozima, u velikom broju slučajeva roditelji mogu sami pomoći djetetu da se bez straha i ustručavanja vrate u školske klupe.

Vratite se školskoj rutini prije početka nastave

Kraj avgusta je idealno vrijeme za lagano uspostavljanje školske rutine. Ovo se prvenstveno odnosi na raniji odlazak na spavanje, te ranije buđenje, ali i na neke druge stvari.

Razgovarajte o školi, nabavci knjiga, džeparcu te uključite dijete u ove aktivnosti. Idite zajedno u kupovinu knjiga ili novog ruksaka, te inicirajte razgovor o prošloj školskoj godini i o tome šta su naučili. Ovaj pristup se po mišljenju psihologa pokazao posebno učinkovitim kod mlađe djece.

Dajte im male 'akademske' izazove

Ukoliko je dijete imalo poteškoća s određenim predmetom u školi, npr. matematikom ili engleskim jezikom, pokušajte naći zabavan način da osvježite njihovo znanje iz te oblasti. Obećajte im neku sitnu nagradu za uspješno riješen matematički zadatak, ili kupite zabavnu slikovnicu, knjigu ili strip na engleskom jeziku koji će sa zadovoljstvom pročitati.

Razgovarajte o dječijim strahovima i dilemama

Ako primjetite da vaš školarac ima određene tegobe pred povratak u školu, prvo pokušajte saznati šta su razlozi takvim osjećajima. Da li je to ponovni susret s školskim drugovima, strah od nastavnika ili obaveza koje donosi nova školska godina?

Kada otkrijete razlog njihovih strahova, pristupite strategiji kojom ćete riješiti njihov problem. To može biti razgovor o vašim iskustvima u školi, organizacija druženja s prijateljima iz razreda prije početka nastave ili čak razgovor s nastavnikom kojeg se dijete iz nekog razloga pribojava.

Potražite pomoć stručnjaka

Ukoliko uočite da vaše dijete ima ozbiljne strahove odnosno sumnjate da pati od nekog anksioznog poremećaja, nemojte se ustručavati da zatražite pomoć dječijeg psihologa i/ili pedagoga. Liječenje anksioznih stanja je itekako moguće, a zavisno od straha koji dijete osjeća, stručni tim mogu činiti ljekar, psiholog, pedagog i logoped ali obavezno i roditelji i nastavnici.

Edukacija i uključenost roditelja u liječenje dječije anksioznosti je neophodna kako bi i kod kuće radili s djetetom, te podrazumijeva psihološke vježbe za postepeno uklanjanje strahova od situacija koje kod djeteta izazivaju nelagodu i anksioznost.

Bezbrižno i sretno djetinstvo uz UNIQA osiguranje

Sigurno i srećno odrastanje uključuje i ulaganje u sigurnu budućnost naših najmlađih zbog čega su osiguravajuće kuće širom svijeta, među kojima i UNIQA osiguranje, u svoju ponudu uvrstile i posebne polise osiguranja namijenjene upravo djeci.

Niko ne može sa sigurnošću da predvidi budućnost djeteta, ali možete već sada učiniti nešto da jednoga dana ta budućnost bude ljepša i lakša. Poklonite svom mališanu najvrednije - osiguranu budućnost.

UNIQA polisa životnog osiguranja za djecu (Favorit) se može zaključiti na minimalno 5 a maksimalno 19 godina, uz mjesečnu premiju od svega 10 EUR mjesečno.

Za bezbrižne školske dane, u svim UNIQA poslovnicama možete obezbijediti i osiguranje od nezgode – polisu osiguranja koja štiti djecu, učenike i studente 24h dnevno tokom svih nastavnih i vannastavnih aktivnosti

Svim učenicima, a naročito đacima prvacima, kao i njihovim učiteljima, nastavnicima i profesorima, UNIQA osiguranje želi srećan početak nove školske godine!