Objavljen konkurs za novog Ombudsmana

Postupak utvrđivanja predloga kandidata za ombudsmana nije počeo juče uprkos ranijim najavama, za nasljednika Šućka Bakovića predloženi su Radenko Lacmanović i Nebojša Vučinić
2214 pregleda 2 komentar(a)
Zaštitnika bira Skupština, na predlog predsjednika države: Đukanović, Foto: Filip Roganović
Zaštitnika bira Skupština, na predlog predsjednika države: Đukanović, Foto: Filip Roganović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nije juče, kako je najavljeno, pokrenuo postupak utvrđivanja predloga kandidata za ombudsmana, niti je na sajtu predsjednika i u dnevnoj štampi objavljen javni poziv za nasljednika Šućka Bakovića.

Iako je najavljeno da će poziv biti objavljen 1. septembra, objavljen je danas, a na zvaničnom sajtu predsjednika tvrde da je objavljen juče. Novinari "Vijesti" sinoć su do kasno u noć pratili sajt predsjednika.

Ranije je objavljeno da će javni poziv za izbor zaštitnika ljudskih prava i sloboda biti objavljen 1. septembra da će, kako su, pozivajući se na navode iz kabineta Đukanovića, ranije objavili mediji, zainteresovani moći da podnesu predloge do 15. septembra. Na javni poziv će sve zainteresovane stručne i naučne institucije i nevladine organizacije, čija je osnovna djelatnost zaštita ljudskih prava i sloboda, biti u mogućnosti da odgovore podnošenjem obrazloženog predloga.

Više nevladinih organizacija i Paraolimpijski komitet (POK) ranije su za mjesto zaštitnika predložili Radenka Lacmanovića. U predlogu, oni su naveli njegov poseban doprinos u oblasti ljudskih prava i sloboda od 2009. godine kada je izabran za člana Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka, a kasnije i Agencije za slobodan pristup informacijama. Kandidaturu Lacmanovića podnijeli su Savez slijepih Crne Gore, Organizacija slijepih za Podgoricu, Danilovgrad i Kolašin, Udruženje paraplegičara Podgorica, Građanska alijansa, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i POK.

Među predloženim kandidatima je i profesor Nebojša Vučinić, čiji izbor su inicirale NVO Akcija za ljudska prava, “Adamas”, “Anima” - Centar za žensko i mirovno obrazovanje, Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), Centar za istraživačko novinarstvo, Centar za ženska prava, Crnogorska omladinska inicijativa, Crnogorski komitet pravnika za zaštitu ljudskih prava, Evropska asocijacija za pravo i finansije (EALF), i Institut alternativa. Među potpisnicima su i predstavnici NVO Institut za socijalnu i obrazovnu politiku, Media centar, Mladi Romi, Otvoreni centar “Bona Fide”, Prima, Sigurna ženska kuća, Sindikat medija, Savez za djecu i mlade – “Kuća”, Savjet za implementaciju omladinske politike, Udruženje roditelji i Udruženje za zaštitu i promociju prava građanina “Pravozastupnik”. Predlog da Vučinić naslijedi Bakovića podržao je i Savjet za građansku kontrolu rada policije.

Zaštitnika bira Skupština Crne Gore, na predlog predsjednika države. Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković ispunio je uslov za penziju i njemu je prestala funkcija 30. juna, od kada te poslove obavlja zamjenica Zdenka Popović.

Batinaši iz Kolašina moraju biti kažnjeni

Iz kancelarije ombudsmana juče su saopštili da su “ozbiljno zabrinuti zbog uznemirujućeg vandalskog i bezobzirnog napada na transrodnu osobu u Kolašinu” i da je ta vrsta nasilja “krajne neprihvatljiva”. Dodali su i da od nadležnih očekuju da efikasno procesuiraju počinioce, ali i da adekvatnu reakciju očekuju ne samo od institucija sistema, već i od javnosti.

“Ona mora biti adekvatna i pravovremena kako bi dokazali da homofobiji nema mjesta u društvu”, saopšteno je iz kancelarije zaštitnika.

Uoči Povorke ponosa, zakazane za 21. septembar, poručili su da će nastaviti da podstiču i zagovaraju neophodne promjene kako bi život LGBTIQ osoba bio kvalitetniji i u skladu sa garantovanim pravima i slobodama.

“Uključujući i usvajanje Zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola”, navodi se u saopštenju.

Trans muškarac je pretučen 28. avgusta, o čemu su “Vijesti” juče pisale, a policija traga za napadačima.

Bonus video: