Ko ne stanuje u domu, plaća papreno smještaj

Ukupna cijena smještaja i ishrane u studentskom domu je 29,40 eura, u privatnom smještaju studenti za kiriju izdvajaju od sto do par stotina eura, plus režije i hrana
6373 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada novog studentskog doma, Foto: Luka Zeković
Zgrada novog studentskog doma, Foto: Luka Zeković

Pred početak nove akademske godine, studenti i đaci koji su odlučili da školovanje nastave u Podgorici započinju potragu za najadekvatnijim smještajem. Studenti i đaci koji se odluče za iznajmljivanje stanova i soba u glavnom gradu, za kiriju moraju izdvojiti od 100 do par stotina eura, a tu cijenu uvećavaju troškovi režija i ishrane. Oni studenti i đaci koji su ostvarili visoke prosjeke ocjena dobijaju pravo na smještaj u nekom od objekata JU “Dom učenika i studenata” – Podgorica, a ukupna cijena smještaja i ishrane na mjesećnom nivou iznosi 29,40 eura.

Rok za podnošenje dokumentacije za smještaj i ishranu u Studentskom domu počeo je 26. avgusta i trajaće do 13. septembra.

“Studenti starijih godina studija mogu aplicirati za smještaj i ishranu u domu od 9. septembra do 4. oktobra 2019. godine. Po okončanju postupka obrade dokumentacije, bodovanja i rangiranja učenika, biće sačinjena rang-lista, koja se objavljuje na sajtu ustanove. Postupak prijema i obrade dokumentacije, bodovanje i rangiranje učenika vrši komisija formirana od strane Upravnog odbora po kriterijumima utvrđenim Pravilnikom o kriterijumima i načinu prijema učenika u domove i ostvarivanju prava na participaciju prevoza”, saopštili su iz uprave JU “Dom učenika i studenata” – Podgorica.

Kako je ranije najavljeno „Vijestima“, u domovima je izvršena sanitarno higijenska priprema objekata, neophodne adaptacije i mjere, koje nalažu propisi o bezbjednosti hrane, a svi objekti su spremni i počeli su sa radom.

“U restoranu u Ulici Svetozara Markovića je izvršena ugradnja nove tople i hladne linije za potrebe usluživanja i skladištenja hrane koja ispunjava sve zahtjeve propisane HACCP standardom ali koja i po estetskim karakteristikama unapređuje vizuelni identitet restorana, na zadovoljstvo naših korisnika, učenika i studenata”, kazala je rukovoditeljka sektora za pravne i opšte poslove Jasna Prodanović.

Studenti i đaci koji se odluče za iznajmljivanje stanova i soba u glavnom gradu, za kiriju moraju izdvojiti od 100 do 500 eura, a tu cijenu uvećavaju troškovi režija i ishrane. Zbog toga se oni nerijetko odlučuju da troškove života van rodnog grada podijele sa cimerkom ili cimerom.

Iz agencije za izdavanje nekretnina “U stan za dan” ističu da najveće interesovanje za iznajmljivanje stanova vlada u periodu od početka avgusta do kraja septembra, te da ih tada preko sajta ili društvenih mreža kontaktira najveći broj studenata.

“Studenti su nam veoma bitna kategorija klijenata, zato se trudimo da uvijek zadovoljimo njihove potrebe i uslove i pronađemo odgovarajuću nekretninu za njih i učinimo im ljepši boravak ukoliko dolaze iz nekog drugog grada. Takođe, naša agencija je u većini slučajeva od pomoći prilikom pronalaska materijala za studiranje, kao i određenih informacija, zahvaljujući tome što je naš kolektiv sačinjen od ljudi koji su nedavno završili svoje školovanje. Dakle, stvaramo prijateljski odnos i pomažemo u prilagođavanju novoj okolini”, objašnjava zaposlena u agenciji “U stan za dan”, Andrea Čogurić.

Čogurićeva ističe da su studentima najprivlačniji stanovi koji se nalaze u blizinu fakulteta, te da za njih uvijek vlada najveće interesovanje.

“Kao najprivlačnije lokacije izdvajaju se City kvart, Blok 5, Momišići, Preko Morače, Stari aerodrom, ali i Donja Gorica”.

Ona navodi da se studenti najčešće odlučuju za garsonjere i jednosobne stanove, a za stanove veće kvadrature se odlučuju kada troškove kirije i režija dijele sa cimerima.

“Cijene iznajmljivanja nekretnina su nešto viši u City kvartu i dijelu grada Preko Morače, gdje se jednosobni stanovi iznajmljuju po cijeni od 300 do 400 eura, a garsonjere uglavnom za 250 eura. Cijene zakupa stanova na Starom aerodromu, Malom brdu, Donjoj i Gornjoj Gorici, Centru, Zagoriču i Maslinama nešto su pristupačnije i kreću se do 300 eura, a garsonjere se mogu iznajmiti za 200 eura”, objašnjava Čogurićeva.

Iz agencije “U stan za dan” navode i da studenti kao jedan od bitnih kriterijuma pri odabiru stana izdvajaju pristup internetu koji treba da bude uračunat u cijenu zakupa.

Agent u agenciji za nekretnine “Dom home” Goran Popović kazao je da im se studenti najčešće obraćaju sa zahtjevom da pronađu stan za iznajmljivanje u City kvartu ili u dijelu grada Preko Morače.

“Cijene stanova na ovim lokacijama viša je u odnosu na ostale upravo zbog blizine fakulteta i velikog interesovanja koje za njih vlada. Studenti se u 90 odsto slučajeva odlučuju za iznajmljivanje jednosobnih stanova ili garsonjera jer je njihova cijena i na ovim lokacijama barem malo pristupačnija. Za veće stanove se odlučuju rijetko i isključivo ukoliko imaju nekog sa kim će podijeliti troškove”.

Popović ističe da sem lokacije i pristupačnosti cijena, studenti nemaju posebne zahtijeve, te da probleme u iznajmljenim stanovima prijavljuju vrlo rijetko.

Studentkinja četvrte godine Fakulteta političkih nauka, Jelena Vojinović jedna je od studenata koji se mogu pohvaliti iskustvom boravka i u studentskom domu i u privatnom smještaju.

Kako navodi, ona je prvu godinu studija provela u iznajmljenom stanu koji je dijelila sa cimerkom. “S obzirom na to da prve godine nisam konkurisala za mjesto u domu, živjela sam u iznajmljenom stanu koji smo cimerka i ja plaćale 300 eura. Lokacija stana bila je izuzetno pogodna za mene jer mi je fakultet bio na deset minuta hoda. Uslovi života u stanu su idealni za studente jer imate mir za učenje u toku ispitnog roka i ukoliko to želite, niko vas ne ometa”.

Vojinovićeva dodaje da je, takođe, zadovoljna uslovima koje je imala u studentskom domu u toku trogodišnjeg boravka, te da je brzo naučila kako da se prilagodi novoj sredini. “Za život u domu potrebno je samo malo više organizacije nego kad živite privatno i imate na raspolaganju čitav stan. Uslovi u domu su zadovoljavajući, posebno kad je u pitanju Novi dom. Tako da ko nije u mogućnosti da iznajmi stan, dom je dobra opcija”, zaključila je studentkinja.

U hostelu “Plavi dvor” i članovi ruskog simfonijskog orkestra

Prodanovićeva je objasnila da JU Dom učenika i studenata - Podgorica po okončanju školske, odnosno studijske godine, organizuje pružanje ugostiteljskih usluga za potrebe međunarodne razmjene studenata, organizovanja sportskih, kulturnih i drugih manifestacija, a po zahtjevima ustanova visokog obrazovanja, sportskih, kulturnih i drugih subjekata, što doprinosi unapređenju i obogaćivanju djelatnosti za koju je ustanova licencirana.

U objektima Omladinski hostel “Plavi dvor” i II faza Novog studentskog doma u toku jula i avgusta boravile su grupe gostiju, članovi Vaterpolo i plivačkog saveza, NVO Fokus, Monte folk, kao i učesnici biciklističkog maratona.

“Učešće u organizaciji raznih manifestacija kroz pružanje usluga smještaja i ishrane učesnicima i zadovoljni korisnici, učinili su ustanovu prepoznatljivom po kvalitetu ove vrste usluge, te smo ovog ljeta od 08. do 17. avgusta bili domaćini sportistima učesnicima Evropskog prvenstva za kadete u košarci. Oko 300 sportista ukupno 16 ekipa je koristilo usluge smještaja i ishrane. Ustanova je uspješno odgovorila zahtjevima Košarkašog saveza Crne Gore u smislu dobro planirane usluge, prilagođene običajima i navikama 16 ekipa iz različitih država, o čemu svjedoče zabilježeni pozitivni utisci korisnika”, istakla je Prodanovićeva.

U “Plavom dvoru” su ugostili i studente Udruženja evropskih studenata tehnike – “BEST”, učesnike Ljetnjeg akademskog kursa u Podgorici kao i studente iz Kine, koji su posredstvom razmjene obavljali jednomjesečnu praksu u Crnoj Gori.

“Na kraju ljeta obratio nam se renomirani, Moskovski državni simfonijski orkestar, koji je imao koncerte u Crnoj Gori, za obezbjeđenje smještaja i ishrane tokom boravka, što smo sa zadovoljstvom i ispunili”, kazala je ona.

Bonus video: