Isključili kolektor, fekalije opet u rijeci

Opština prinuđena da isključi kolektor u Pljevljima, jer nedavno izgrađeno postrojenje za preradu otpadnih voda ne može da primi svu količinu vode
8405 pregleda 7 komentar(a)
Postrojenje za preradu otpadnih voda u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Postrojenje za preradu otpadnih voda u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Lokalna uprava u Pljevljima isključila je sa gradske kanalizacione mreže kolektor kod nekadašnje Kožare u pljevaljskom naselju Ševari, jer nedavno izgrađeno postrojenje za preradu otpadnih voda ne može da primi svu količinu vode.

Fekalije iz ovog kolektora ponovo se ispuštaju u rijeku Breznicu. Predsjednik Sportskog ribolovnog kluba “Lipljen” Vaso Knežević, koje gazduje pljevaljskim vodama, kazao je da je tu informaciju dobio od odgovornih u Opštini i za postrojenje, nakon što su uočili veliko zagađenje vode nizvodno od postrojenja.

“Od rukovodstva postrojenja za preradu otpadnih komunalnih voda dobili smo informaciju da u sistem dolazi više vode nego što je projektovano. To je zato što u Pljevljima nije u većini slučajeva razdvojena fekalna i atmosferska kanalizacija. Zbog te problematike, a kako bi postrojenje neometano funkcionisalo, isključili su kolektor kod bivše Kožare sa glavnog kolektora i ponovo fekalije iz kolektora idu u Breznicu”, rekao je Knežević.

On kaže kako je neophodno odvojiti fekalnu od atmosferske kanalizacije, kako bi postrojenje funkcionisalo kako treba.

“To su dodatne investicije, koje jedino mogu da se rješavaju kroz kompletnu rekonstrukciju pojedinih gradskih ulica. Sada ispada ovakva situacija, u postrojenje ide razblažena komunalna otpadna voda i zbog toga dio druge razblažene kanalizacije ide i dalje u Breznicu. Postrojenje je napravljeno za uređene sisteme upravljanja komunalnom infrastrukturom, što kod nas nije slučaj. U prevodu, narodski rečeno, preskačemo neke korake, ali možda je i ovako bolje jer ćemo morati da se vratimo nazad i riješimo problematiku, jer u suprotnom imamo skupu tehnologiju koja neće postizati projektovane rezultate, a bojim se da će građani ispaštati i sve to plaćati na ovaj ili onaj način”.

Postrojenje za preradu otpadnih voda projektovano je za prosječni protok od od 233,22 kubika po satu, odnosno za maksimalni protok po suvom vremenu od 350, a po kišnom vremenu od 525 kubika po satu.

Izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda i glavnog gradskog kolektora koštala je oko sedam miliona eura.

Predsjednik ekološkog društva “Breznica” Milorad Mitrović kaže da je u više navrata upozoravao lokalnu upravu da je potrebno razdvojiti fekalnu od atmosferske kanlizacije.

“Oni su tada tvrdili da mi ne znamo ništa o tome i da samo uzbunjujemo javnost i da to što pričamo nije tačno. Sada mi tražimo odgovornost ne samo za ovaj incident izlivanja fekalija u vodotok, nego i za pogrešno izvedene radove i tražimo da izvođač o svom trošku ispravi greške koje je napravio, a koje su milionske vrijednosti. Pa će se neko nekad bar opametiti da ne radi više onako kako je lakše, nego onako kako treba”, rekao je Mitrović.

Mještani, pored čijih kuća se kanalizacija izliva u rijeku Breznicu kažu da je život na ovom području postao nepodnošljiv zbog smrada. “Smrad je posebno izražen u večernjim satima i po toplom vremenu. Ne možemo da otvorimo prozore kako bi provjetrili stanove, a plašimo se zaraze jer su mnogi od nas u blizni zasadili vrtove koje smo zalivali vodom iz Breznice”, rekli su mještani Ševara.

Opština: Rješenje je privremeno

U lokalnoj upravi nezvanično su “Vijestima” kazali da su bili primorani da isključe kolektor u Ševarima zbog dolaska velike količine otpadnih voda, većih od projektovanih. To je urađeno na mjestu koje je stotinjak metara dalje od mjesta na kojem se ranije kanalzacija ulivala u Breznicu.

Tvrde da je ovo rješenje privremeno i da će trajati dok se ne uskladi rad postrojenja.

“Oprema nije prilagođena tolikoj količini vode, jer se u kanalizacionu mrežu uliva velika količina vode sa više strana. Radi se o tome da je projektant loš procijenio količinu vode koja dotiča na postrojenju. Oni su se rukovodili brojem stanovnika, a ne stvarnim količinama vode”, kazali su nezvanično “Vijestima” u lokalnoj upravi.

Bonus video: