Šehović i Uljarević: Pobjednici kviza "Spremni za Evropu" pronose evropske vrijednosti kroz Crnu Goru

“Cilj kviza je bio pružanje doprinosa prihvaćenosti i legitimnosti procesa evropskih integracija u Crnoj Gori kao i podizanje nivoa znanja, informisanosti i zainteresovanosti srednjoškolaca za Evropsku uniju, način njenog funkcionisanja i javne politike”, kaže se u saopštenju
83 pregleda 1 komentar(a)
Kviz "Spremni za Evropu", Foto: Ministarstvo prosvjete
Kviz "Spremni za Evropu", Foto: Ministarstvo prosvjete
Ažurirano: 09.03.2018. 16:10h

Pobjednici kviza “Spremni za Evropu” pronose evropske vrijednosti kroz Crnu Goru, poručili su ministar prosvjete Damir Šehović i izvršna direkorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Šehović i Uljarević su danas, u prostorijama tog resora, primili pobjednike kviza “Spremni za Evropu“ i njihove mentore.

Kviz je realizovao CGO u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i nacionalnim javnim servisom RTCG, a kroz 11 emisija emitovan je tokom jeseni 2017. godine.

“Cilj kviza je bio pružanje doprinosa prihvaćenosti i legitimnosti procesa evropskih integracija u Crnoj Gori kao i podizanje nivoa znanja, informisanosti i zainteresovanosti srednjoškolaca za Evropsku uniju, način njenog funkcionisanja i javne politike”, kaže se u saopštenju.

Šehović je čestitao pobjednicima navodeći da su pokazanim rezultatima promovisali sebe, svoje škole i znanje na koje će Crna Gora računati na putu evropskih integracija.

“On je izrazio zadovoljstvo zbog uspješne realizacije Kviza, koji je usmjerio pažnju javnosti, a naročito naše omladine, na teme važne za budućnost Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Šehović je upoznao učenike sa nastojanjima Ministarstva da nagrađuje i podstiče talentovanu djecu, kao i sa tim da će od ove godine za sve izuzetne učenike i nastavnike biti dostupan Fond za kvalitet i talente.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, zahvalio CGO-u na pokretanju tako važnog projekta i nacionalnom javnom servisu - RTCG za podršku, istakavši da se nada da će se taj i slični projekti nastaviti.

Uljarević je čestitala pobjednicima Kviza i zahvalila Ministarstvu za podršku I, kako je kazala, odličnu saradnju u okviru ovog projekta.

“Ona je rekla da ovim kvizom nije samo poboljšano znanje učenika o evropskim integracijama, već se kroz njega promovisao duh evropskih vrijednosti, sa ciljem da dio onoga što nam donosi Evropska unija zaživi u crnogorskom društvu”, kaže se u saopštenju.

Uljarević je kazala da Kviz nije privukao pažnju samo crnogorske javnosti, već i država u reionu koje su ga prepoznale kao izvor informacija za njihove srednjoškolce.

Učenici i mentori podijelili su svoje utiske iz Kviza zaključujući da je atmosfera na snimanju bila podsticajna i propraćena novim stečenim prijateljstvima.

“Pobjednički tim, Srednja mješovita škola „Bećo Bašić“ iz Plava, podijelio je iskustva iz studijske posjete Briselu, što je bila njihova nagrada”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Šehović svim učenicima Kviza i mentorima uručio prigodne poklone, a drugoplasiranoj ekipi računare.

Sastanku su prisustvovali članovi prvoplasirane ekipe iz Plava - Edis Markišić, Željko Bolević, Enes Markišić i mentorka Asmina Omeragić, drugoplasirane ekipe Gimnazije „Panto Mališić“ iz Berana - Bobana Senić, Vladimir Miletić i Mladen Jokić sa mentorom Draganom Bubanjom, kao i trećeplasirane ekipe iz kotorske Gimnazije - Marija Rajman, Katarina Živković i Andrea Pavićević, sa mentorom Mladenom Živkovićem.

Bonus video: