"SPOMENIK KOJI UČI ISTORIJI, JUNAŠTVU I BORBI ZA SLOBODU"

Obnovljen spomenik u Petrovićima

Nikšićki borci i antifašisti su nakon istorijskog časa kod spomenika obišli školu “Jovan Draganić” i prostor koji se nalazi pored škole a koji će biti budući muzej Crvene stijene
1675 pregleda 1 komentar(a)
Sa posjete spomeniku, Foto: Privatna arhiva
Sa posjete spomeniku, Foto: Privatna arhiva

Članovi Udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašista Nikšića posjetili su obnovljeni spomenik u selu Petrovići, od Nikšića i tom prilikom položili cvijeće i evocirali uspomene na pobjedu grupe partizana, koju je predvodio Sava Kovačević, nad motorizovanom italijanskom kolonom. Sa njima su bili učenici i kolektiv Osnovne škole „Jovan Draganić“ iz Petrovića.

“Nalazimo se ispred spomenika koji nas uči istoriji, junaštvu i borbi za slobodu. Proslavljeni narodni heroj Sava Kovačević - Mizara je sa grupom partizana iz Banjana, Grahova i Oputnih Rudina do nogu potukao talijansku motorizovanu kolonu sa tenkovima i kamionima sa sto vojnika”, kazao je predsjednik UBNOR-a, Slobodan Bato Mirjačić.

Na teritoriji nikšićke opštine, podsjetio je Mirjačić, postoji oko 250 spomenika i spomen obilježja iz NOB-a, a svi oni obavezuju da se vodi briga o njima i ne dozvoli njihovo skrnavljenje.

“I ovaj spomenik je bio na meti vandala i rušitelja, ali sada osvježen i sa novom petokrakom na vrhu prkosi. Prkosi petokraka i svijetli, jer ispod nje i sa njom u našem kraju su bila 502 nosioca partizanske spomenice i 49 narodnih heroja. Iz ovog kraja poginulo je 168 boraca i brojne žrtve fašističkog terora. To se ne smije pogaziti, zaboraviti, niti skrnaviti”, poručio je Mirjačić i izrazio nadu da će učenici škole iz Petrovića biti jedni od onih koji će širiti ideju antifašizma.

Pozvao je učenike da nastave da čuvaju spomen-obilježja kao što su to uradili sa spomenikom na Klenku koji su uredili i zbog toga dobili drugu nagradu na državnom konkursu Saveza boraca za očuvanje i njegovanje tradicije NOB-a.

Nikšićki borci i antifašisti su nakon istorijskog časa kod spomenika obišli školu “Jovan Draganić” i prostor koji se nalazi pored škole a koji će biti budući muzej Crvene stijene.