PODNIJET ZAHTJEV ZA POKRETANJE DISCIPLINSKOG POSTUPKA

MANS prijavio Medenicu Sudskom savjetu

Iz MANS-a podsjećaju članove Sudskog savjeta da su Zakonom o sudskom savjetu i sudijama obavezni da podnesu predlog za utvrđivanje disciplinske odgovornosti bez odlaganja, odmah po saznanju za izvršeni disciplinski prekršaj
3950 pregleda 8 komentar(a)
Medenica, Foto: Savo Prelević
Medenica, Foto: Savo Prelević
17.09.2019. 12:30h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) danas je nadležnim tijelima Sudskog savjeta podnijela zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore, Vesne Medenice.

Zvanična dokumentacija do koje je došao Istraživački centar MANS-a, kako su kazali, potvrđuje da je Vesna Medenica još 2015. godine prodala naslijeđeno zemljište u Kolašinu po cijeni od blizu 140 hiljada eura i propustila da tadašnjoj Komisiji za sprječavanje sukoba interesa to prijavi kroz podnošenje vanrednog izvještaja o prihodima i imovini.

"Zahtjevi su podnijeti Komisiji za praćenje primjene Etičkog kodeksa sudija Sudskog savjeta i takozvanoj Opštoj sjednici Vrhovnog suda, u skladu sa Zakonom o Sudskom savjetu i sudijama koji ono što je Medenica uradila kvalifikuje kao teži disciplinski prekršaj", navode iz MANS-a.

Medenica je, ističu, kao nosilac jedne od najviših pravosudnih i prethodno višegodišnji nosilac najviših tužilačkih funkcija, bila u jasnoj obavezi da tačno i redovno prijavljuje svoju imovinu i prihode. Ona, kako navode, prihod od blizu 140 hiljada eura nije prijavila u roku od 30 dana, ali ni u jednom od izvještaja koji su uslijedili narednih godina.

Posebno je, smatraju u MANS-u, zabrinjavajuća odluka Medenice da javnost uskrati za objašnjenje za svoje postupke i "motive koji su je vodili prilikom odluke da, kao prva osoba crnogorskog sudstva, ipak prekrši zakone i propise ove zemlje."

Iz MANS-a podsjećaju članove Sudskog savjeta da su Zakonom o sudskom savjetu i sudijama obavezni da podnesu predlog za utvrđivanje disciplinske odgovornosti bez odlaganja, odmah po saznanju za izvršeni disciplinski prekršaj.

"MANS će insistirati na pravnom razrješenju ovog slučaja, od pozivanja na odgovornost Vesne Medenice zbog sakrivanja prihoda i posla vrijednog blizu 140 hiljada eura, pa sve do vršenja snažnog institucionalnog pritiska na pravosudne i druge nadležne organe, koji na upravo ovakvim primjerima moraju početi da uspostavljaju praksu nezavisnosti i uravnoteženosti, prije nego li otvore bilo kakvu polemiku o reformama tužilaštva i sudstva", poručuju iz MANS-a.

Eventualna pasivnost nadležnih organa u procesuiranju čelnice Vrhovnog suda bi, kako su kazali, dodatno smanjilo "ionako narušeno povjerenje građana u pravosudni sistem Crne Gore", ali i opšte načelo jednakosti svih pred zakonom.