REAGOVANJE NA NAVODE MANS-A

Kabinet Medenice: Podaci o imovini istiniti, potpuni i dostupni u najvećem stepenu transparentnosti

"Cilj ovakvog 'istraživanja' je isključivo pokušaj kompromitacije predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore, pri čemu se dodatno satanizuje kako njeno ime, tako i ime navedenog lica, protiv kojeg nikada u Crnoj Gori, niti izvan Crne Gore, nije pokrenut bilo kakav krivični postupak", navodi se u saopštenju
15382 pregleda 36 komentar(a)
Medenica, Foto: Savo Prelević
Medenica, Foto: Savo Prelević
17.09.2019. 19:08h

Podaci o imovini predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice su istiniti, potpuni i dostupni u najvećem stepenu transparentnosti, saopšteno je iz kabineta predsjednice Vrhovnog suda.

Iz kabineta su reagovali povodom navoda Istraživačkog centra MANS-a, koji je utvrdio da je Medenica 2015. prodala naslijeđeno zemljište u Kolašinu po cijeni od blizu 140 hiljada eura i, kako su kazali iz MANS-a, propustila da tadašnjoj Komisiji za sprječavanje sukoba interesa to prijavi kroz podnošenje vanrednog izvještaja o prihodima i imovini.

Reagovanje kabineta predsjednice Vrhovnog suda prenosimo integralno:

"Povodom novinskih članaka, koji su objavljeni na portalu "Vijesti", 15. i 16. septembra 2019. godine, kao i priloga, emitovanog u informativnoj emisiji na TV "Vijesti", u kojim sadržajima je prenijeto "istraživanje" nevladine organizacije MANS, u cilju tačnog i objektivnog informisanja javnosti, Kabinet predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore, gospođe Vesne Medenice dostavlja saopštenje za javnost.

Postupajući u skladu sa propisima Crne Gore, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, je dana 20. jula 2015. godine uredno i blagovremeno dostavila nadležnom organu - Komisiji za sprječavanje sukoba interesa, obavještenje o promjeni u imovinskom kartonu nakon vođenja ostavinskog postupka poslije smrti pokojnog supruga. U izmijenjenom imovinskom kartonu je prijavljena nepokretna imovina -  zemljište površine 27.772 m2, čime je predsjednica ispunila svoju obavezu i učinila dostupnim sve podatke o sticanju imovine.  

Shodno članu 23 Zakona o sprječavanju korupcije, javni funkcioner je dužan da u izvještaju navede tačne i potpune podatke u slučaju promjena iz izvještaja koje se odnose na uvećanje imovine preko 5.000 eura. Nasuprot tendencioznom zaključku NVO Mans, raspolaganjem imovinom, odnosno prodajom nepokretnosti, nije došlo do uvećanja imovine, već je došlo do pretvaranja nepokretnih sredstava u novčana, a imovina je ostala ista. Novčana sredstva od prodaje nepokretnosti su uplaćena na tekući račun poslovne banke, čime je i njihovo porijeklo provjereno, a zatim su preusmjerena na namirenje obaveza po osnovu kredita kod više banaka, u okviru bankarskih procedura. U 2016. godini, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore je podnijela redovni godišnji izvještaj o prihodima i imovini Agenciji za sprječavanje korupcije, iz kojeg se može utvrditi da nema u vlasništvu navedenu nepokretnost, te da više nije dužnik kreditnih obaveza, koje su ranije bile uredno prijavljene.

Podsjećamo, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore je dala saglasnost o pristupu podacima na računima kod domaćih i stranih bankarskih i drugih finansijskih institucija. Stoga, jasno je da su podaci o imovini predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore istiniti, potpuni i dostupni u najvećem stepenu transparentnosti.  

Imenovana nevladina organizacija bi morala poznavati zakon, naročito imajući u vidu svoju specijalizaciju, stečenu nakon brojnih donatorskih obuka. Pored toga, istraživački rad se mora zasnivati na stručnoj obradi činjenica dostupnih u izvještajima o prihodima i imovini javnih funkcionera, posebno imajući u vidu uticaj nalaza istraživanja na formiranje javnog mnjenja.  

Ukoliko su dostupni svi bankovni računi u zemlji i inostranstvu, za očekivati je da bilo koji nezavisni istraživač ode korak dalje, a ne da se stvara konstrukcija, kao i kod predstavljanja vrste zemljišta, pri čemu se zaobilazi činjenica da dio prodatog zemljišta čini oko 11.000 m2 voćnjaka, koji je bio prestižan i ogledan u tom kraju.  

Povodom daljih navoda o prodaji nepokretnosti, a koji se zasnivanju na površnim saznanjima, ističemo da je kupac zemljišta kompanija, koja je u svom poslovanju specijalizovana za kupovinu nepokretnosti i posjeduje veliki broj nepokretnosti.  

U konkretnom, ne vidimo problem u tome da li je predsjednica znala ili nije znala ko "stoji iza firme", jer i da je znala, gospodin Zoran Bećirović je Kolašinac, koji je proveo djetinjstvo u Kolašinu, kao i predsjednica, a uz to su i porodični prijatelji.  

Cilj ovakvog "istraživanja" je isključivo pokušaj kompromitacije predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore, pri čemu se dodatno satanizuje kako njeno ime, tako i ime navedenog lica, protiv kojeg nikada u Crnoj Gori, niti izvan Crne Gore, nije pokrenut bilo kakav krivični postupak.  

Posebno ističemo da predsjednica nije srećna što je prodala starevinu, odnosno đedovinu svoje djece, jer je to zahtijevao životni trenutak nakon smrti supruga. Međutim, to je bio jedini odgovarajući način, jer je tim nasledstvom mogla riješiti probleme nastale nakon smrti u porodici.  

Ovakvo postupanje nevladine organizacije Mans je pokazalo da ignorantia nocet kako istraživačkom radu, tako i novinarskoj profesiji, čije su aktivnosti od ključnog značaja u državi zasnovanoj na vladavini prava, premda, potrebno je da taj rad bude potkovan istinitim činjenicama i opravdanim ciljem", navodi se u saopštenju kabineta predsjednice Vrhovnog suda.