Vuković nije zadovoljan kako radi dio zaposlenih

Vuković poslao dopis upozorenja rukovodećem kadru u Glavnom gradu u kome prijeti otkazima i smjenama, jer nagrađivanje zaposlenih nije dalo željeni rezultat
12467 pregleda 10 komentar(a)
Ivan Vuković, Foto: Boris Pejović
Ivan Vuković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.09.2019. 11:24h

Gradonačelnik Ivan Vuković poslao je dopis sekretarima, načelnicima, šefovima službi u Glavnom gradu u kome je saopštio niz upozorenja i konstatacija kako nije zadovoljan radom dijela zaposlenih u lokalnoj samoupravi. Vuković navodi da je nova uprava grada nastojala da obezbijedi optimalne uslove za rad, i poboljšanje ambijenta, konitinuiranim nagrađivanjem, i organizacijom službenih putovanja. Vuković navodi da praksa nove uprave nije dala željani rezultat, pa su mogući smjene i otkazi. Vuković u dopisu tvrdi da se radno vrijeme ne poštuje, sporno je oblačenje i korišćenje pauza.

“Od momenta stupanja na dužnost, gradska uprava je nastojala da obezbijedi optimalne uslove za rad zaposlenim u sistemu Glavnog grada. To se, osim poboljšanja ambijenta u kome rade zaposleni, nabavke nove opreme i vozila, ogleda u kontinuiranom nagrađivanju onih koji se ističu u poslu, kroz isplatu varijabila, organizaciju službenih putovanja...Takva praska, međutim, nije rezultirala odgovarajuim odnosom prema radnim obavezama jednog broja zaposlenih. Naime, uprkos pomenutim naporima uprave grada, evidnetno je da se radno vrijeme ne poštuje, da se pravo na pauzu često zloupotrebljava, da se ne uvažava autoritet nadređenog i da se pravila odijevanja na radnom mjestu ignorišu”, piše u Vukovićevom dopisu.

Gradonačelnik se osvrnuo i na sudsku zaštitu i prava koja preko suda žele da izbore zaposleni.

“Istovremeno, zaposleni u Glavnom gradu su veoma revnosni u pogledu pozivanja na Ustavom i zakonima države Crne Gore garantovane zaštite radnih prava, o čemu svjedoče i brojne tužbe protiv naše institucije. U svjetlu te činjenice, a zbog potrebe da Glavi grad zaštiti svoje interese i ugled i od onih koji ga, svojim ponašanjem, svjesno ili nesvjesno urušavaju, svi oni za koje se ustanovi da se na neadekvatan način odnose prema poslu koji obavljaju, biće ubuduće sankcionisani, najprije finansijski, a potom i prestankom radnog odnosa”, piše u dopisu Vukovića.

Gradonačelnik rukovodioce u dopisu podsjeća i na odgovornost prema poslu.

“Koristim priliku da starješine organa podsjetim na odgovornost koja im, u ovom smislu, po funkaciji pripada i upozorim da ću, ukoliki se slične negativne prakse nastave i u narednom periodu, biti prinuđen da pristupim izmjenama strukture rukovodnog kadra Glavnog grada. Rad u Glavnom gradu ima privilegiju, onima koji to ne razumiju ili ne uvažavaju, nije ni mjesto u našem kolektivu”, zaključuje Vuković u dopisu.

Prva punionica za električne automobile

U Podgorici je puštena u rad prva javna punionica za električne automobile. Punionica je postavljena ispred Skupštine glavnog grada, na raskrsnici ulica Njegoševe i Vučedolske i prva je od tri planirane javne punionice u Podgorici.

Punionice su nabavljene u okviru projekta Razvoj niskokarbonskog turizma, kroz partnerstvo Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstva održivog razvoja i turizma, u saradnji sa Glavnim gradom.

Tim povodom, stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Daniela Gašparikova je istakla da „će prva javna punionica za električne automobile, podstaći dalji razvoj mreže punionica u Crnoj Gori. Do kraja oktobra još dvije punionice biće instalirane u Podogrici, a do kraja godine ukupno jedanaest širom Crne Gore. Lako dostupna infrastruktura za punjenje je preduslov za prelaz na električna vozila, budući da su elektrifikacija i rješenja za e-mobilnost ključni faktori za smanjenje emisije CO2.

Rasprava o rebalansu budžeta 1. oktobra

Rasprava o rebalansu gradskog budžeta i uvećanju za 10,4 miliona održaće se na sjednici Skupštine glavnog grada zakazanoj 1. oktobra.

Rebalansom budžet Glavnog grada raste za 10, 4 milona eura koje će vlast rasporediti tako da u kapitalna izdavanja ide osam miliona, za otplatu duga 176.800 i u tekuću potrošnju 1.231.000 eura.

Na dnevnom redu sjednice su i odluke o lokalnim administrativnim taksama, komunalnim taksama, o finansiranju sporta u gradu, i odluka o prenosu prava susvojine na građevsko zemljištu o pravu preče kupovine... Na dnevnom redu pred odbornicima će biti i tri urbanistička plana.

Bonus video: