NAPUSTIO USTANOVU NAKON PLAĆENE SPECIJALIZACIJE

Klinički centar tužio ljekara za 70.000 eura

Dječiji psihijatar Nikola Ćulafić je nakon specijalizacije u Njemačkoj, koju je finansirao KCCG, napustio ustanovu i preselio se u tu zemlju
9363 pregleda 11 komentar(a)
O trošku Kliničkog centra usavršavao se u Štutgartu, Foto: Luka Zeković
O trošku Kliničkog centra usavršavao se u Štutgartu, Foto: Luka Zeković

Klinički centar Crne Gore (KCCG) potražuje 70 hiljada eura od doktora Nikole Ćulafića, koji je napustio tu ustanovu nakon što su mu platili specijalizaciju u inostranstvu.

Ćulafić je dječiji psihijatar koji se, prema ranijem pisanju medija, o trošku Kliničkog centra usavršavao u Štutgartu, a nakon što je napustio tu ustanovu novi radni odnos zasnovao je u Njemačkoj.

KCCG je zbog toga tužio Ćulafića, a posljednje ročište održano je juče u podgoričkom Osnovnom sudu kod sudije Arsenija Gatolina.

Zastupnik KCCG-a Petar Joković pojasnio je da svaki ljekar kojeg pošalju na specijalizaciju potpisuje ugovor da će ostati da radi u toj medicinskoj ustanovi duplo duže od trajanja specijalizacije.

“Specijalizacija obično traje četiri godine, pa se ljekari obavezuju da će nakon završenog usavršavanja ostati osam godina. Neko bude sposoban i završi ranije, kao što je slučaj sa Ćulafićem, koji je završio za tri i po godine”, kazao je Joković.

Prema ugovoru, ukoliko prijevremeno raskine ugovor, ljekar specijalista mora da plati Kliničkom centru iznos jednak broju bruto mjesečnih zarada koje bi primio za period koji je bio obavezan da radi u toj ustanovi.

“Dakle, ustanova ulaže u svog ljekara, kako bi on nastavio da radi u njoj”, pojasnio je.

Ćulafić je bio dužan da odradi sedam godina u KCCG, ali je raskinuo ugovor o radu nakon nešto više od godinu. Klinički centar je zbog toga pokrenuo tužbu i potražuje svoja prava shodno ugovoru o specijalizaciji.

Oni su sudu juče dostavili izvod iz računovodstva ustanove, u kojem se navodi kolika bi Ćulafiću bila zarada u Kliničkom centru.

Gatolin je kazao da je izvod nejasan jer su u njemu navedeni i troškovi školovanja i odvojenog života doktora, zbog čega je ukupan novčani iznos iznosio oko 80.000 eura.

Pravna zastupnica Ćulafića - advokatica Nataša Mijović prigovorila je da je dostavljeni dokaz nejasan jer su u njemu navedeni troškovi školavanja i drugo što nije predmet suda.

“Ugovorom su propisane samo bruto zarade, ali ne i troškovi studiranja”, navela je Mijovićeva.

Sudija je zbog toga tražio od Jokovića da služba računovodstva objasni svaku stavku iz obračuna, kako bi jasno razdvojili šta su bruto zarade a šta drugi troškovi.

Novo ročište zakazano je za 22. oktobar