OPŠTINA PRIPREMILA PREDLOG ODLUKE

Pljevlja: Parkingom će upravljati Čistoća, održavanje skupo

U Opštini su kazali da se parking prenosi u nadležnost Čistoće radi efikasnijeg pružanja te usluge korisnicima
719 pregleda 0 komentar(a)
Podzemna garaža u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Podzemna garaža u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Upravljanje podzemnom garažom i drugim parkinzima u Pljevljima Opština će prenijeti na preduzeću Čistoća. 

Do sada je parkiralištem ispod Trga 13. jul upravljalo preduzeće Komunalne usluge.

U Opštini su kazali da se parking prenosi u nadležnost Čistoće radi efikasnijeg pružanja te usluge korisnicima.

„Čistoća ima organizacione i finansijske kapacitete da obavlja ovu djelatnost, za koju je potrebno investirati“, obrazložiili su svoju odluku iz Opštine Pljevlja koja je osnivač i jednog i drugog preduzeća.

Opština je već pripremila predlog odluke o prenosu korišćenja podzemne garaže sa Komunalnog preduzeća na Čistoću, što je jedan od uslova da bi se obavila ova promjena.

Direktorica Komunalnih usluga Tanja Vučetić kazala je da je prenos nadležnosti Opština uradila na njihov zahtjev.

„Zbog finansijskih problema u kojima se nalazi preduzeće ne možemo da uklopimo prihode i rashode, kako u preduzeću tako i u radnoj jedinici parking“, rekla je Vučetić.

Ona je kazala da je prenos nadležnosti nad parkiralištem sa Komunalnih usluga na Čistoću značajno doprinijelo finansijskom rasterećenju preduzeća.

Na parkiralištu u podzemnoj garaži u Pljevljima zaposleno je šest radnika, od kojih, ističe Vučetić, samo za dva i po radnika mogu da obezbijede isplatu bruto plate od zarade koju ostvare naplatom parkinga.

Ona je kazala da su cijene parkinga u Pljevljima jedne od najnižih u Crnoj Gori i da iznose 30 centi po satu, odnosno 22,5 eura za mjesečnu kartu.

„Održavanje parkinga je skupo jer postoje razni sistemi koji zahtijevaju određene kontrole. Mi to finansijski ne možemo da ispratimo“, rekla je Vučetić.

Prema Elaboratu, predviđena je naplata parkinga u Ulici Mila Peruničića, kod gradske pijace, Ulici Zekerijaha Ćinare, parkirališta kod Ekspresa i iza Pošte, kao i još nekim jednosmjernim ulicama u gradu. Za to su, kaže Vučetić, potrebna dodatna finansijaka ulaganja, što preduzeće u ovom trenutku ne može da obezbijedi.

Izgradnja podzemne garaže kapaciteta 68 mjesta, koštala je 962.000 eura od čega je Evropska komisija finansirala oko 75 odsto.

Preporučujemo za Vas