Izmjene Zakona o SPI samo udaljavaju Crnu Goru od demokratije

Organizacija Access Info Europe pisala radnoj grupi, zabrinuta zbog spornih odredaba
526 pregleda 0 komentar(a)
Helen Darbišir, Foto: Luka Zeković
Helen Darbišir, Foto: Luka Zeković

Većina predloženih izmjena u Nacrtu zakona o slobodnom pristupu informacijama bile bi promjene na gore i udaljile bi Crnu Goru od međunarodnih standarda o transparentnosti.

Međunarodna organizacija specijalizovana za pitanja pristupa informacijama Access Info Europe iz Madrida uputila je pismo crnogorskoj radnoj grupi za izradu novog zakona i izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog novih rješenja.

Iz te organizacije tvrde da bi usvajanjem ovog zakona Crna Gora direktno kršila obaveze, uključujući ratifikaciju Konvencije Savjeta Evrope o pristupu službenim dokumentima.

“Ovo nije napredak u pogledu transparentnosti na koji se Crna Gora obavezala kao članica Partnerstva za otvorenu vladu”, navodi se u pismu.

Izvršna direktorica organizacije, međunarodna ekspertkinja za slobodan pristup informacijama Helen Darbišir, ocijenila je da su široko postavljena ograničenja da se informacije iz obavještajnog i bezbjednosnog sektora označavaju kao povjerljive, kao i informacije koje se dijele sa međunarodnim tijelima i drugim zemljama.

Ona smatra da su odredbe o zahtjevima, koji zloupotrebljavaju sistem, neprihvatljive. Međunarodnu organizaciju zabrinjava i odredba koja zabranjuje zahtjeve za “prevelikim brojem informacijama”.

“Postoje mnogo bolja zakonodavna i praktična rješenja za obimne zahtjeve, koja uključuju rješenja do kojih se dolazi pregovaranjem, pružanje traženih informacija tokom određenog vremenskog perioda... Access Info će predložiti rješenja kako da se to pretoči u konkretne odredbe”, kazala je Darbišir.

Ona je, između ostalog, rekla da je neprihvatljivo uvođenje kriterijuma „onemogućavanja redovnog funkcionisanja organa“, jer bi svako javno tijelo sa iole pristojnim sistemom upravljanja informacijama trebalo bi biti u stanju da obradi zahtjeve za nešto većim količinama informacija:

“To je naročito olakšano u digitalnom dobu, u kojem sada živimo”.

U saopštenju piše da bi definicija informacije bila sužena na vrlo problematičan način, ako se usvoji nova odredba, koja sadrži klauzulu “informacija koja je od javnog značaja”, jer to otvara vrata za isključenje mnogih podataka iz javnog pristupa na osnovu proizvoljne procjene službenika.

Međunarodna organizacija je još ranije preporučila Vladi da izmijeni zakon kako bi se pojasnilo da je zaštita komercijalnih i poslovnih interesa legitiman izuzetak, ali da mora biti podvrgnut ispitivanju štetnosti i javnog interesa.

“Takođe smo naveli da „intelektualno vlasništvo samo po sebi nije osnov za odbijanje pristupa informacijama“.

Bonus video: