PROSTOR U VLASNIŠTVU GLAVNOG GRADA

"Podgoričanka" se vraća kući, lopovi odnijeli i kablove

Glavni grad Podgorica vlasnik je zemljišta i poslovne zgrade u Ulici slobode u kojoj je nekada poslovalo preduzeće “Robne kuće Beograd“, potvrđeno je presudom Višeg suda u Podgorici
14110 pregleda 8 komentar(a)
Robna kuca “Podgoričanka “, Foto: Zoran Đurić
Robna kuca “Podgoričanka “, Foto: Zoran Đurić

Glavni grad Podgorica vlasnik je zemljišta i poslovne zgrade u Ulici slobode u kojoj je nekada poslovalo preduzeće “Robne kuće Beograd“, potvrđeno je presudom Višeg suda u Podgorici.

U Glavnom gradu još uvijek razmatraju na koji način će se afirmisati atraktivni prostor i plac nekadašnje popularne trgovine “Name”, kasnije “Podgoričanke”, iz koje su lopovi odnijeli sve, i elektro kablove.

U pitanju je zemljište površine 1.017 kvadratnih metara i objekat na njemu na četiri etaže, kao i dodatna parcela površine 117 kvadratnih metara u strogom centru grada.

Pravni zastupnik glavnog grada, advokat Milenko Raspopović, kazao je da je presudom Višeg suda, koja nosi oznaku GZBR 3759/18, od 3. septembra ove godine odbijena žalba Robnih kuća Beograd i potvrđena presuda Osnovnog suda u Podgorici PBR 5330/16 od 13. aprila prošle godine.

“Sada Glavni grad u katastru može da upiše taj plac i objekat kao svoje vlasništvo i da raspolaže sa njim”, kaže Raspopović.

Unutrašnjost nekadašnje robne kuće
Unutrašnjost nekadašnje robne kuće(Foto: Zoran Đurić)

Parnični postupak, podsjeća Raspopović, kojim je glavni grad sporio pravo svojine pomenutom beogradskom preduzeću pokrenut je prije više od 18 godina, od kada su presude više puta ukidane i vraćane na ponovno odlučivanje.

Podsjetivši da je u prethodnoj presudi Osnovni sud ispoštovao ukidne razloge iz prethodne presude Višeg suda, Raspopović kaže da je bilo očekivano da i Viši sud usvoji tužbeni zahtjev kojim se utvrđuje da je Glavni grad Podgorica vlasnik zemljišta i objekta nekadašnje “Robne kuće Beograd”.

U pitanju je zemljište površine 1.017 kvadratnih metara i objekat na njemu na četiri etaže, kao i dodatna parcela površine 117 kvadratnih metara u dvorištu naveo je pravni zastupnik glavnog grada.

On je podsjetio da su bile tri presude, a da je postupak, između ostalog, bio u prekidu zbog stečaja koji je otvoren nad “Robnim kućama Beograd”, te da su morali da čekaju do 2013. godine da se stečaj završi i postupak nastavi.

Tužbeni zahtjev Glavnog grada za utvrđivanje prava svojine na nepokretnosti prvi put je odbijen 2002. godine kao neosnovan, nakon čega je presudom Višeg suda prvostepena presuda ukinuta, a predmet vraćen na ponovno suđenje.

U međuvremenu je kompanija “Robne kuće Beograd” u stečajnom postupku prodata firmi Verano motors, a nakon okončanja stečaja, sudski postupak je nastavljen.

Tužba glavnog grada odbijena je i presudom Osnovnog suda iz 2015. godine, a potom, rješenjem Višeg suda iz 2016. godine, vraćena na ponovno odlučivanje.

Podgoričani se interesovali za suđenje

Advokat Milenko Raspopović kaže da se mnogo Podgoričana interesovalo kako teče suđenje, kakve su šanse da plac i objekat nekadašnje “Name” pripadne Glavnom gradu, što se na kraju iostvrilo.

“ Pri kraju sam svoje advokatske karijere,i bilo mi je bitno da dobijem ovaj slučaj, još ako se zna da je suđenje trajalo 18 godina, a svi koji su rasli u Titogradu i Podgorici su emotivno vezani bili za tu trgovinu u kojoj su bile i prve pokretne stepenice u gradu”, kaže Raspopović.